自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

forgive?forget? 發表於 20-1-7 22:31
就算唔使俾錢,成日咁樣食飯應酬都煩。
當然有啲人係唔出街呼朋召友就周身唔自在⋯⋯
...

唔使俾錢更難推,我哋男家有個長輩多多錢,我哋要陪佢試新菜,多多聚會,C6唔敢推

男爵府

厚多士 發表於 20-1-7 20:48
差唔多個個月都有飯局,大時大節當然走唔甩,長老生日又要聚。我舅父係搞手,佢兩公婆有長俸有樓收租當然un ...

我男家果邊都係,自己冇錢,又要仔女請,仲要揀間貴,請埋啲阿水親戚黎,又要扮晒請埋人,人情就我99老人家自己袋,利時仔都冇封袋番,就算要請客都揀間平丫,又要面,幾十歲下下飽心趐肚,好似好威咁……

伯爵府

selinwong 發表於 20-1-7 22:33
不過近排飯局不是少咗嗎?我62,99乘機唔去一個長輩飯聚,我和C6不用陪佢哋去。
...
我們沒有因為政見反面,基本上見面亦不會點講。就算有些不同意見,大家都見好就收。

伯爵府

selinwong 發表於 20-1-7 22:37
唔使俾錢更難推,我哋男家有個長輩多多錢,我哋要陪佢試新菜,多多聚會,C6唔敢推,因要車埋62,99. 其實 ...

有幾親?佢唔在乎錢,都唔可以浪費我時間去做接送同陪食,依家乜嘢年代,仲有用錢買後輩時間?
直接叫佢慳返唔使,費事食到三高

伯爵府

木土土 發表於 20-1-7 22:11
其實你講咗今次唔得閒下次先,你已經答咗。就佢再問到你邊一日得先,你都唔洗再答佢。佢就知道你堅決唔去
...
係啦!我個人唔夠硬。成日唔好意思硬住頭皮出席

大宅

厚多士 發表於 20-1-7 22:48
我們沒有因為政見反面,基本上見面亦不會點講。就算有些不同意見,大家都見好就收。
...

我沒有這個意思,我另一回應講62,99其實唔想去,借機話近排夜晚危險,唔出去。

公爵府

差唔多個個月都有飯局,大時大節當然走唔甩,長老生日又要聚。我舅父係搞手,佢兩公婆有長俸有樓收租當然un ...

哇,人頭費都5百至六百蚊位咁貴

盡量推得就推囉

wcpcelia    發表於 20-1-8 10:03

大宅

forgive?forget? 發表於 20-1-7 22:50
有幾親?佢唔在乎錢,都唔可以浪費我時間去做接送同陪食,依家乜嘢年代,仲有用錢買後輩時間?
直接叫佢慳 ...
-

伯爵府

你話一年一兩次咁樣搭法梗係冇問題,如果個個月都係咁我真係直接同佢講太貴食唔起,既然大家一家人都唔怕唔好意思講,其實出面好少少嘅酒樓一圍可能2,3千都食得好開心點解一定要咁貴

伯爵府

selinwong 發表於 20-1-7 22:26
咁你老公有乜反應?一齊去?
由於我負責管錢,我老公俾左舊錢我就乜都唔理,佢會叫我覺得貴就避,但我避唔到出席,佢又不會反對,會一齊去咁囉!
佢有時食完會呻兩句,貴夾唔飽之類
但睇住盤數的我,有時真係覺得好肉赤

翡翠宮

牛年勳章

個個月二三千真係好重皮,叫父母開聲啦

大宅

厚多士 發表於 20-1-7 23:00
由於我負責管錢,我老公俾左舊錢我就乜都唔理,佢會叫我覺得貴就避,但我避唔到出席,佢又不會反對,會一齊 ...

你或者用小朋友要考試,將次數減少些。

伯爵府

fatping 發表於 20-1-7 22:58
你話一年一兩次咁樣搭法梗係冇問題,如果個個月都係咁我真係直接同佢講太貴食唔起,既然大家一家人都唔怕 ...
佢地由後生到老都生活無憂,又無仔女要養,佢哋平時自己食飯都去利園,唔會知民間疾苦。其實我唔理佢地食乜啦⋯⋯但唔好我推都逼我出席囉!係都逼到我要講好貴食唔起

男爵府

直接同佢哋講咁先叫一家人。會體諒

子爵府

厚多士 發表於 20-1-7 22:00
退左好耐了
他不是為子女著想的人,唔㩒你D錢都偷笑
我哥就是為了錢銀同爸反左面

唔再決絕 下,就只有硬食, 好多嘢都係習慣成自然,嘗試下~兩次去一次,三次去一次,五次去一次……

伯爵府

selinwong 發表於 20-1-7 22:53
我沒有這個意思,我另一回應講62,99其實唔想去,借機話近排夜晚危險,唔出去。
...
哦!明你意思了。
有兩個月係變左食lunch, 不過酒店的lunch也不會平,係好過夜晚食咁囉

伯爵府

厚多士 發表於 20-1-7 23:11
佢地由後生到老都生活無憂,又無仔女要養,佢哋平時自己食飯都去利園,唔會知民間疾苦。其實我唔理佢地食乜 ...

其實你唔好覺得有問題先得,應該唔係話食唔起係唔捨得咁樣食,因為你有家庭負擔,直接咁講,我最近轉左工人工低過之前好多,我都硬着頭皮同我阿媽講要減家用或者鬆動啲先比佢,我當初都怕佢唔開心會嬲,但係諗深一層佢有我地幾兄弟姊妹分別俾家用佢,但係我自己照顧我自己又要供樓,我乞食瞓街邊個可憐我照顧我,更何況我阿媽資產多,佢郁動下已經夠佢自己好舒適咁過生活,只係佢冇諗過要郁動,一直都係叫我地照顧佢,照顧到佢我當然會照顧,但係有d吃力

珍珠宮

回覆樓主:

我明你,所以我以前係遠離多應酬多派對的同事,因為自己知無錢每個月咁唱k , bbq, 生日派對。減少呢類多餘的支出。

不過自己家人又好難避免嘅。

侯爵府

厚多士 發表於 20-1-7 21:55
其實我爸冇所謂,自己做節佢都ok
係我舅母成日話一家人先高興,我已經講今次唔得閒下次先,佢會問到你邊一 ...

其實你地好好,可以同舅父母他們時常飯局,
應該感情也不錯吧.
我估計你經濟能力也不差,
舅父母就以為你負擔得起(唔知你也有很多開支),
直接同佢地講你要儲多D錢應付大時勢經濟唔好,
平時D細節日想食平D,
大時大節就可以食好D.

伯爵府

fatping 發表於 20-1-7 23:20
其實你唔好覺得有問題先得,應該唔係話食唔起係唔捨得咁樣食,因為你有家庭負擔,直接咁講,我最近轉左工 ...
情況同你有D相同,可能我太收埋自己感受,唔係俾唔到但覺得唔捨得,我寧願將D錢儲起或者俾個女學野,而唔係一餐就冇左。
我爸都有自己資產,佢又係唔諗住郁,旨意我養。
我明佢想留俾我地,但有時也覺得吃力

首頁
34567...13

尾頁

跳至