時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

世界大同下,爆疫情都係平平常常,普通不過的事。

子爵府

caa 發表於 20-3-4 18:03
咁得三宗,用咁細嘅數字來做分母講死亡率可能不太能作準
你講得有道理,死亡率可以事過境遷之後,再作統計,會準確D。

大宅

caa 發表於 20-3-4 17:30
係呀,覺得煩吖嘛,好似之前成日彈廣告覺得煩我都有出過post嫁

美國係國際標準麻!

大家都係想知道D國際(美國) 標準係點姐,廢事俾人話落後脫節!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 20-3-4 19:48
其實無發燒,檢唔到wo

而家美國就算有發燒都未必驗喎!咁菲律賓人喺香港又點同美國比較?美國紐約州長話Covid 19同流感差唔多,但世衛譚德塞話Covid19 比流感嚴重好多,咁嘅話題,美國點可能不上熱門?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

patekp 發表於 20-3-4 20:48
美國係國際標準麻!

大家都係想知道D國際(美國) 標準係點姐,廢事俾人話落後脫節!

今次美國同世衛標準唔同啦,美國話當Covid 19係流感,但世衛唔係咁講喎

男爵府

回覆樓主:

真心,唔止美國,日本和南韓都講多次左,因為疫情開始在這些國家爆發,自然有討論價值。大家都賈防範於未然麻。
總好過討論中國人貪小便宜,係街拗下架既新聞都拎出黎講講講呀

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 20-3-4 20:50
而家美國就算有發燒都未必驗喎!咁菲律賓人喺香港又點同美國比較?美國紐約州長話Covid 19同流感差唔多, ...

我冇話美國唔熱門,不過菲律賓近我地都要留意

象牙宮

good_pig 發表於 20-3-4 21:16
我冇話美國唔熱門,不過菲律賓近我地都要留意

我見你講大家要留意菲律賓係因為大家屋企有菲律賓人,但照計大家屋企嘅菲律賓人都係喺香港住,受香港醫療保障,咁驚嘅問題喺邊呢?

good_pig 發表於 20-3-4 19:27
其實菲律賓都驚,大家屋企有菲律賓人嘅比例都高呀

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

加埋樓主呢個咪又多一個美國疫情同世界息息相關, 美國又一向咁"關心"香港同中國, 多人關心番佢地有乜出奇? 樓主覺得煩完全可以唔睇, 抑或見到有人講美國負面嘢你心痛呀?

珍珠宮

tinlong22 發表於 20-3-4 16:46
咁之前就日日咁多關於中國, 個陣又無人出聲?

而家日日有人美國搭飛機黎喎, 你唔驚咩?

男爵府

因為美國是超级大國,民主自由典範 ,
香港人梗要作為學習對像。

應對疫情方法 ,结果令人嘡目结舌。
大開眼界。不檢測就不會有確診,
不確診自然就無美國肺炎。一切盡在掌握。只有美國流感。

珍珠宮

caa 發表於 20-3-4 18:30
如果英國爆,到時唔知要唔要接番D留學生回港,回港學生要唔要隔離?

現在英國確診五十幾宗,無本土死亡個案。香港確診過百宗,死了兩人。香港情況比英國嚴重。到了實際情況出現重大變化,才有依據採取相應的行動。英國學費不便宜,英國目前不停課,不一定很多學生會回來。而且健康檢疫並不應該針對英國學生,應該是來自所有高危疫區的所有入境者。

目前美國確診者125人,死亡9人,無論確診數目還是死亡率,都明顯比香港嚴重。所以他們惡化的機率更大。日前紐約州州長公開發言時說NCP的死亡率是1.4%,假設他說的是事實,以此反推,大約有643人確診。這難道不應該更值得我們關注嗎?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

病毒唔識分國籍,e家邊個國家爆發勁d咪討論下囉,take it easy.
感恩每天, 每人, 活在當下!

男爵府

9人死亡 ,死亡率是湖北以外,世界上最高地方,
比伊朗,意大利重要高 ,
香港人當然関注一下,是否需要考虑提高對美國旅遊警示呢?

珍珠宮

good_pig 發表於 20-3-4 19:27
其實菲律賓都驚,大家屋企有菲律賓人嘅比例都高呀

係架,分分鐘你附近有個菲律賓人識得降頭,將菲律賓確診者的病毒隔空轉移來香港。

菲律賓:所有從中國到菲律賓的旅客下臨時旅遊禁令

過去14天內曾到訪/過境中國內地、香港或澳門的外籍人士,不得進入菲律賓。

同時,從中國回國的菲律賓人和菲律賓居民將要隔離14日。 根據臨時旅遊限制,菲律賓公民不得前往/過境中國內地、香港或澳門。

伯爵府

請疫情喎,唔分咩國家。
點解要入時政

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平平常常 發表於 20-3-4 22:17
係架,分分鐘你附近有個菲律賓人識得降頭,將菲律賓確診者的病毒隔空轉移來香港。

做乜無啦啦講降頭呢?

禁止訪問

侯爵府

luvkaka 發表於 20-3-4 16:40
美國一直都係咁做. 用返同一招啫

日本同台灣都踢爆應該係美國發生先,半年死咗萬幾人話流感喎,其實點解有D人又咁緊張呢? 唔通佢地要幫美國做維穩?

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-4 20:50
而家美國就算有發燒都未必驗喎!咁菲律賓人喺香港又點同美國比較?美國紐約州長話Covid 19同流感差唔多, ...

唔驗扮唔知,咪當冇事囉,咩公眾知情權喎,真係笑話,咪又係美國政府操控。
班人成日鬧大陸,講咩民主人權,原來民主大國都一樣架?
滿口民主自由公義果班人,就最鍾意雙重標準,極之醜陋。

首頁
34567...8

尾頁

跳至