自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

第三人稱 發表於 20-3-18 09:11
我有話過佢,叫佢唔好浪費車錢去第二區買餸,但佢份人係唔聽我講嘅(好多事都係,所以經常令我激心激氣, ...

你媽性格,你不宜比多錢佢,你自己儲埋好啲喎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

她一D都唔煮飯?煮麵食哪些識唔識?
但你又話她跨區買野, 咁如果她識煮飯,
你未每個月網購D糧油食品,雞蛋牛奶哪些送到家當補貼囉。

不過屋企用品咩洗頭水沖涼液之類哪些要你自已買返,唔係真係唔夠用喎。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

Poon89 發表於 20-3-18 09:06
真係唔明點解好多阿媽都係大花筒(emoji)

其實我細個都唔太明,點解我朋友嘅父母會幫仔女儲起利是錢,等仔女大個就俾返仔女。但我父母係用哂我啲利是錢。

亦唔明點解我朋友嘅父母會叫仔女留返啲錢俾自己,驚佢地唔夠洗。而我父母會成日催俾家用,遲左一日禁錢都好似犯罪咁。

亦好羨慕我朋友嘅父母竟然會將仔女俾嘅家用,偷偷儲起,為嘅係等仔女等時結婚用。而我父母就成日覺得我俾得少(前提係你有工返時,我都俾幾千)

亦有朋友嘅父母出埋幾百萬俾個仔買樓添。

(我唔係話要怨父母,我明白各人有各人嘅唔同,我亦相信我父母俾我嘅,已係能力範圍以內嘅野。我只係有時會慨嘆,可以考慮一下我能力嗎)

第三人稱

複式洋房

奇異果小邱 發表於 20-3-18 09:07
如果你只負擔到3千,俾3千佢先。

我覺得你媽媽唔夠用時,會同你講。

放心,佢唔會聽我講。如果佢肯聽我講,我唔會激心咁多年,唉
第三人稱

子爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 05:37
請問一個家庭,除左住宅供款、水電媒、差餉、管理費之後,仲有咩開支?

另外,如果每月預三千蚊係俾家母每 ...

不如你比曬屋企所有開支,另比幾千你媽當零用啦

子爵府

回覆樓主:

最最最驚的是,到你退休失業時,都仲要養佢。

wcpcelia    發表於 20-3-18 17:44

水晶宮

應該自己同你媽咪傾好d
兩母女呢d開心見誠講無乜問題呀

複式洋房

Happybabyhbb 發表於 20-3-18 09:24
不如你比曬屋企所有開支,另比幾千你媽當零用啦

應該都會係咁
第三人稱

複式洋房

油麥麥 發表於 20-3-18 09:19
仔女唔夠能力,自己無足夠錢,講咩退休

尼個帖好膠下

你覺得膠唔緊要,我拎出黎問都只係想集思廣益姐。Btw.. Thanks for your comment
第三人稱

複式洋房

萍pig 發表於 20-3-18 09:24
最最最驚的是,到你退休失業時,都仲要養佢。

其實我都驚無啦啦「被失業」,眼見身邊有人都俾人裁左
第三人稱

禁止訪問

伯爵府

birdbird 發表於 20-3-18 08:15
仲有, 太得閒的人反而仲易病

呢個認同呀
有親人60歲退休時仲係身體好好
可能之後少出來社交,身體每況愈下,未到65歲已經要人幫手去洗手間。

子爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 05:37
請問一個家庭,除左住宅供款、水電媒、差餉、管理費之後,仲有咩開支?

另外,如果每月預三千蚊係俾家母每 ...

我覺得要睇伯母平時習慣. 我老媽子係足夠, 不過佢成70幾, 出入$2車費, 有13XX生果金, (共4千幾, 但佢個個月都存千幾2千), 睇醫生有醫療卷, 平時佢又冇咩大使, 最多買下零食比D小朋友.

男爵府

真係每一個人都不同的

男爵府

又唔知你背景,有冇其他兄弟姊妹幫手供養

複式洋房

油麥麥 發表於 20-3-18 09:33
1. 做媽咪心中有數自己仔女咩能力
2. 無錢無後援仲諗退休

1. 我一直都無話佢知我搵幾多,因為佢好鍾意周圍同人地當話題咁講,佢自己覺得無乜野,但我覺得好有野(我唔想俾親戚/佢啲朋友知我咁多野)話佢唔聽,我就唯有唔講咁多佢聽。

所以我只話佢知「我人工唔多,只夠俾到幾多,我亦要還學費.... 」

2. 佢真係唔會or唔識諗長遠嘅人黎,佢係今日有十蚊,就會用哂十蚊嘅人

佢嘅性格/生活/處事方式,一直都令我好費解、好激心,佢亦講極唔聽。我知我改變唔到佢,所以都無再想改變佢啲咩,而家只想可以諗到方法,令我喺收入同開支方面,能夠做到「盡量」面面俱圓,將負荷盡可能減到最低,所以先上黎問下咁多位意見

複式洋房

tintinlam 發表於 20-3-18 09:40
我覺得要睇伯母平時習慣. 我老媽子係足夠, 不過佢成70幾, 出入$2車費, 有13XX生果金, (共4千幾, 但佢個個 ...

伯母好勁。請問屋企其他開支呢?你一人負責哂嗎?
第三人稱

複式洋房

beautytiny 發表於 20-3-18 09:43
又唔知你背景,有冇其他兄弟姊妹幫手供養

無兄弟姊妹
第三人稱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

每個家庭唔同, 你係度問完,假設大家覺得應該俾$8,000,你就俾8,000?

你果問題真係要同你媽商量; 只怕你媽估你好高人工,又或者聽人地講你人工應該係幾多幾多,之後暇想你要俾幾多家用。

首頁
34567...11

尾頁

跳至