自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lily233242 發表於 20-3-25 19:53
我得一粒女,大膽啲講我都有好足夠嘅資源比我個女去催谷她停課不停學,我以示支持,我女所有興趣班二月、 ...

健康幾多錢都買唔到
學都唔返仲上咩興趣班、覺得一對一安全、但個老師可以周圍走架喎

水晶宮

麻煩你 發表於 20-3-25 18:39
同朋友傾開停課依幾個月
佢地d小朋友係屋企係咪hea
點知背景唔錯嘅朋友都仍然安排full schedule比佢地仔女

其實我覺得係考驗自律、家長同學生都係

珍珠宮

ChaBean 發表於 20-3-25 18:41
唔係錢嘅問題,我連平時興趣班都停左冇去,搵老師上門,點知老師去過邊,佢屋企人去過邊,我盡量自己教,教 ...

我都係,甚至聽講我囡d同學都係咁,學校比野就做(甚至有d嫌學校比得多野做,話想少d),興趣班停晒,唔會另外搵私補
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

BK Milk勳章

bluepand 發表於 20-3-25 20:04
讀國際學校嘅大部分都係hea, 而大部分家庭都非常富裕, 所以應該冇咩關係

國際學校一啲都唔Hea。佢哋嘅schedule由朝早九點到下晝三點,每日都有唔同topic google meeting,仲有大量Apps比佢哋做數同language。每日交嘅功課要upload,第二日就有feedback。問心老師已經好盡力做到最好!

珍珠宮

littlefunpig 發表於 20-3-25 22:30
表面咋麻
實際就想人地happy learning
自己就 work hard learning

不過又講,BK同外面真係兩個世界
可能咁講啦
work hard learning 果班媽媽分分鐘真係疲於奔命
無暇上來吹水
就算之前冇疫情,一到考試週
都有啲媽媽開post話冇溫書揮手區

男爵府

anpanmenbaby 發表於 20-3-25 21:46
唔係資源問題
係證明左父母著重子女成績定健康既問題

Del

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

依個時候仲要講啲咁ge比較
對要辛苦工作,無暇照顧停課小朋友,同日日堅持留守家中 希望疫情盡快減退的家長同小朋友真係好唔公平

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Smallraindrop 發表於 20-3-25 20:22
我都停左補中文同數 ,冇事先再補啦
不急於一時,我自己教番咋,都OK 喎,最緊要心態姐

尤其小學生,唔使咁chur 喎!幾歲人仔咋,我覺得做虎媽嘅仔女好慘...

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

eightnine89 發表於 20-3-25 23:10
依個時候仲要講啲咁ge比較
對要辛苦工作,無暇照顧停課小朋友,同日日堅持留守家中 希望疫情盡快減退的家長 ...

不要沉迷在「公平」這迷思當中,這個世界上根本沒有「公平」存在過的!

男爵府

十蚊靚菜 發表於 20-3-25 20:15
照你咁講,有錢既越嚟越叻,普通家庭的小朋友日日玩就越嚟越差?其實你係味都會睇唔起普通家庭?我想講你 ...

Del

男爵府

回覆樓主:

其實只係價值觀問題,所以冇咩好拗。不過我希望部份留言既家長唔好講話咩注重小朋友身體健康身心發展”更加”緊要,因為為小朋友安排好充實既學習時間唔代表家長冇照顧小朋友嘅心靈需要。小朋友如果唔係停課佢由朝早到下晝其實都要上堂。同埋我個人唔覺得邀請老師上門補習有咩問題。老實講,除咗ftm/wfh, 家長本身返工都要接觸好多人,或者落街買餸買外賣等等千百種原因接觸外界。反而補習老師會有種責任,所以更加注重衛生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 20-3-25 22:59
不過又講,BK同外面真係兩個世界
可能咁講啦
work hard learning 果班媽媽分分鐘真係疲於 ...

其實無乜分別
以前讀書既年代
個個都話無溫書到時希望合格之類
出到黎就攞丁就話符碌

去玩比賽又好多呢啲人
比賽前話肚痛無準備無態
跟住就拎獎牌就話好彩

出口術係常態

男爵府

bbsonyy 發表於 20-3-25 23:16
明白好多聰明的小朋友不用溫書都考頭幾名
但如果小朋友溫書考20名, 唔溫考100名, 我一定會叫佢盡力爭取 ...

你講得好岩,我很認同的。現實中,我自己仔女班同學仔有普通家庭,有富裕家庭,普通家庭小朋友無補習,反而考得好過富裕家庭有補習,不過我相信好多小朋友可以將勤補拙。有資源既,請私補請名師。無錢補習咁點?我又唔認為佢地讀唔到書。另外,很喜歡你最後的一句說話

珍珠宮

王國教室勳章

ChaBean 發表於 20-3-25 18:41
唔係錢嘅問題,我連平時興趣班都停左冇去,搵老師上門,點知老師去過邊,佢屋企人去過邊,我盡量自己教,教 ...

X2
都唔係錢嘅問題,好多人好有錢,但真係乜都停,完全isolate,反正屋企多地方玩。

珍珠宮

ccmaniac 發表於 20-3-25 23:36
其實只係價值觀問題,所以冇咩好拗。不過我希望部份留言既家長唔好講話咩注重小朋友身體健康身心發展”更加 ...

幾認同你番說話
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

珍珠宮

幾時都係屋企多資源係着數啲

珍珠宮

Fionanylau 發表於 20-3-25 22:41
國際學校一啲都唔Hea。佢哋嘅schedule由朝早九點到下晝三點,每日都有唔同topic google meeting,仲有大量A ...

一日對咁多個鐘頭電腦,唔近視是就有鬼

侯爵府

麻煩你 發表於 20-3-25 19:12
所以而家年代 靠知識改變命運例子愈黎愈少
家庭背景才是最重要

我個人覺得係

子爵府

我都停左d班好耐啦,連上門都停,真心唔知老師走來走去有冇機會中招,對大家都有風險。
停課對家長考驗係真架,哩段日子充當老師,自己開工之餘要兼顧屋企,除左睇功課,仲要教中英數常兼普通話(小學點自學),人都癲!

男爵府

麻煩你 發表於 20-3-25 19:33
我的確生長在一個沒甚資源嘅家庭
不過我無自暴自棄,考入著名大學
有份不錯又穩定嘅職業

明白你講乜,我也覺得有些人,如果用起跑線來計,你永遠都跑唔赢佢
我都係靠自己打拼,父母基層,我珍惜是己所擁有的,也自豪的用有限資源進修
小時候都是泡圖書館,公園不用什麼錢, 而且父母出身好也不一定會給小孩在有愛家庭成長

首頁

尾頁

跳至