自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章

SUPERLEMON911 發表於 20-4-1 11:46
我剛遇到此問題, 公司唔扣假, 但勞工處唔知有無規定, 如要扣假扣薪, 真係會覺得間公司好衰 ...

我又覺得扣假扣薪好正常喎!咁你無返工嘅時候,要唔要做公司野先?冇理由公司白支人工比你

逸逸不敗    發表於 20-7-26 22:57

大宅

阿妮啦妮 發表於 20-7-26 12:10
僱主在法律上合法,
所以如要爭取唔扣假, 有糧出,
就只能求老細, 只能動之以情.

我身為佢哋親友,最不滿是佢哋僱主肯定有申請保就業計劃,都仲要員工放咁多疫情影響下NPL,私下仲話只要出糧時不少過9000元,僱主都不屬冇犯法的,真的嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我有朋友都因為住個棟大廈有人診確而要NPL 14日 (工作類別唔可以在家做起... 佢話早知係咁唔報了... 唉... 其實公司同員工都艱難...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

SHIRELYYW 發表於 20-4-1 11:56
我坐大廈出事,又唔係我去玩而隔離,公司唔應該扣AL/NPL

最慘係當你隔離時,同座大廈又有另一人中,咁就有排都唔洗返。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

扣假扣錢好合理
而家個個區都有病菌如果個個staff都話自己要隔離咁邊個返工?

珍珠宮

不可奉告 發表於 20-7-26 12:09

咁JM 你認識的人第2點進行唔到在家工作又會點扣薪法呢?

我識的人都係做文職。如果公司要求在家14日觀察,不可返公司,而公司又安排唔到佢WFH,就係單純留家。唔當病假,唔扣年假,當然更唔會係NPL。

琥珀宮

不可奉告 發表於 20-7-26 12:17
我身為佢哋親友,最不滿是佢哋僱主肯定有申請保就業計劃,都仲要員工放咁多疫情影響下NPL,私下仲話只要出 ...

出糧時不少過9000元,即僱主已將保就業資助全數用於支薪,的確冇犯法,政府一早講明可以。

大宅

木土土 發表於 20-7-26 12:27
出糧時不少過9000元,即僱主已將保就業資助全數用於支薪,的確冇犯法,政府一早講明可以。
...

咁若果好衰唔衰住正慈雲山某屋邨,咪隨時放足一個月NPL,咁僱主又算唔算犯保就業條例?

子爵府

Rubik 發表於 20-4-1 13:02
我公司都係先扣AL,然後無薪

呢d時勢no say啦,除非做又36唔做人36,告佢我又冇錢打官司,根本比公司食住

老公/好友做bar 咪可以考慮告公司

子爵府

lovebobo 發表於 20-4-1 14:04
其實法例還法例,如果僱主真係要扣NPL,打工仔為左保住份工,都迫於無奈接受
...

香港人奴性重,同埋香港的勞工法例係偏幫僱主多d, laid off 成本又低,所以無say

琥珀宮

不可奉告 發表於 20-7-26 12:34
咁若果好衰唔衰住正慈雲山某屋邨,咪隨時放足一個月NPL,咁僱主又算唔算犯保就業條例?
...

成個月無人工應該無供MPF

僱主幫員工供MPF,如果人數少咗,就算犯保就業條例,不過之前講過,呢種情況罰則好輕。

珍珠宮

不可奉告 發表於 20-7-26 12:05
JM 你第2點,我其中兩位朋友被要求放同幢大廈確診時要NPL,親友是做倉務hxtxmall,所以改在家工作一定唔得 ...

下個的legal advice指出,除合約有express contractual term,僱主無法定權力單方面要僱員放unpaid leave。這是一般做法。你朋友的工種的合約會唔會唔係受聘式員工,有無訂明點計工作日同人工,及/或其他相關條款,要睇返份合約作準。

https://www.gallhk.com/employment-spotlight-unpaid-leave-and-annual-leave-during-covid-19/

水晶宮

回覆 白毛毛 的帖子

合理好多

水晶宮

回覆 白毛毛 的帖子

咁會係點?

珍珠宮

chocolatebean 發表於 20-7-26 13:03
回覆 白毛毛 的帖子

合理好多

其實你問我,我覺得呢個情況下雙方同舟共濟有商有量最合理。是但一方蝕晒都唔好。

我提出法律責任上的觀點係想比大家知道自己的權利,唔好人云亦云。情感上的合理不一定等於法律上的合理。

子爵府

木土土 發表於 20-7-26 12:53
成個月無人工應該無供MPF

僱主幫員工供MPF,如果人數少咗,就算犯保就業條例,不過之前講過,呢種情況罰 ...

就係因為個罰則太輕,所以好多無良公司走數。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-7-26 12:53
下個的legal advice指出,除合約有express contractual term,僱主無法定權力單方面要求僱員放unpaid leav ...

僱主提出,僱員接受,就唔算單方面啦
而家咁既經濟環境,有幾多員工敢唔接受?

珍珠宮

木土土 發表於 20-7-26 14:03
僱主提出,僱員接受,就唔算單方面啦
而家咁既經濟環境,有幾多員工敢唔接受?
...

這就是另外的現實問題,每人不同考慮吧。

我會咁睇,法例上無比僱主隨意迫員工放unpaid leave,至少保障了某些打工仔如我,我知道公司係問過legal advice先有現在的安排。其他公司係無理定有其考慮同難處,不作論了。

琥珀宮

白毛毛 發表於 20-7-26 14:13

這就是另外的現實問題,每人不同考慮吧。

在勞工法例上,問legal advice ,好多野僱主都唔不可以「單方面」做,例如要求無償開OT。現實上,有幾多情況係僱主怕犯法唔敢叫員工開OT?
員工唔接受公開安排,咁其實你公司可以選擇將員工合法地laid off。選擇權,其實一向在僱主手上。
所以我唔覺得你公司無當呢d係NPL,係因法例保障咗,只係你公司自己選擇既做法,而咁既僱主係值得讚賞。

珍珠宮

木土土 發表於 20-7-26 14:30

在勞工法例上,問legal advice ,好多野僱主都唔不可以「單 ...

我一向好分得清法律同現實之間。法例清晰,現實難說。所以答法例上可唔可以的事時,我覺得單純用條例去答,唔介入太多其他最好,免擾亂了。

首頁

尾頁

跳至