自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

fatho2004 發表於 20-4-3 21:34
前美國cdc職員講12月尾
美國己經好清楚發生咩事,
但就係幾個月咩都唔做

如果唔係好嚴重,武漢點會封城。武漢唔係一個山卡啦鎮仔,係人口千一萬嘅長江重鎮,貢獻大陸GDP喺城市來講係排頭幾位嘅城市

連一個咁緊要嘅城市大陸都要封,仲係近呢幾廿年都未試過因疫症封城,個警號都仲唔夠大?

根本就係西方國家輕視咗同處理不當。南韓仲早爆發,一度都爆得好勁,但始終試過爆Mers, 所以即刻採取行動後疫情都受控啦

而家出事就賴世衛。1月時世衛夠話唔好有ban大陸人入境措施,美國2月頭已封大陸機入美國啦,當時有聽世衛講咩?

伯爵府

tsewong 發表於 20-4-4 08:53
如果唔係好嚴重,武漢點會封城。武漢唔係一個山卡啦鎮仔,係人口千一萬嘅長江重鎮,貢獻大陸GDP喺城市來講 ...

當香港市民見到武漢封城都知要搶口罩。世衛既專家無理由反應咁遲鈍。仲信可防可控,有限度人傳人?

咁世衛話無事,反應過敏又會俾人鬧。如果所有國家都唔理世衛,用自己方式判斷,其實世衛係無存在價值。

男爵府

回覆樓主:

我都覺得世衛無乜幫助

侯爵府

mandysio 發表於 20-4-4 08:37
滅聲,呢d野只係中國先做ma
政治,自由,唔好諗得咁簡單。
只可以話美國在滅聲同做show方面好睇d. ...

marketing同洗腦呢樣真係要同美國學,佢地玩到出神入化,總之好嘢就係佢地叻,衰嘢全部都係大陸做

侯爵府

mlcbb 發表於 20-4-4 08:59
當香港市民見到武漢封城都知要搶口罩。世衛既專家無理由反應咁遲鈍。仲信可防可控,有限度人傳人?

咁世 ...

我認同世衛係冇乜用。事實上唔覺得其地國家尤其美國有聽過世衛意見,但而家出事就走去賴人,好無恥啫

公爵府

heavenlycreat21 發表於 20-4-4 08:44
回覆 OKC 的帖子

其實好多國家嘅政府深知戴口罩有用,但口罩卻嚴重不足,所以先話戴口罩冇用。依家先知大 ...

我非常明白醫用口罩留俾前線,我暫時都用布口罩同可換蕊的口罩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

每每有事都一定有人/物做得唔夠好! 世衛都好遲先跳出黎! 其實就算佢一早講係嚴重嘅都會有人challenged, 有人唔信,唔跟! 再且,宜家priority 唔係追究責任,係封抗疫情! 命係自己嘅,照顧好自己!

珍珠宮

回覆樓主:

世衛D人咪又係打扮工! 唔覺得佢哋認真囉! 衰過跑馬同股市D賽後檢討

珍珠宮

OKC 發表於 20-4-3 21:27
我現在當然要做好抗疫,但我替那些聽世衛指引唔戴口罩而染病死、同因為有家人病死而弄至家破人亡嘅人感不 ...

同意,冇足夠數據支持就變成空口講白話。

至於口罩,我個人覺得有用,不過外國人本身觀念都已經覺得佢冇用,加上外國根本缺貨,領導人惟有死撐話口罩冇用。不過外國地大人口密度低,口罩功用可能真係唔及香港咁重要係真嘅

伯爵府

bobosweet 發表於 20-4-3 19:58
世衞可能有不足,但呢個唔係賴嘅理由,世衛好早已經發出警告,西方國家唔嗲唔吊,未殺到埋身以為無事!
...

非常認同,你睇侵侵殺到埋身都唔嗲唔吊,你死你事

公爵府

OKC 發表於 20-4-3 21:27
我現在當然要做好抗疫,但我替那些聽世衛指引唔戴口罩而染病死、同因為有家人病死而弄至家破人亡嘅人感不 ...

香港、台灣人不信世衞,所以疫情先叫冇咁嚴重

大宅

回覆 mandysio 的帖子

你真係好considerate!
我之前寄口罩去外國,原來該國政府keep起啲口罩俾醫護先,普通百姓根本買唔到,連外地人寄去俾佢哋都有可能俾海關徵收或徵重稅。

今次疫情真係可見香港人已經好幸福㗎啦,起碼買到口罩,喺外國買都買唔到,啲政府又任由國民自生自滅。

伯爵府

heavenlycreat21 發表於 20-4-4 09:27

係因為香港爆先,所以搶左好多口罩。當時外國係買到寄返香港。

珍珠宮

回覆樓主:

美國先低能,宜家叫人用圍巾遮口鼻!

公爵府

heavenlycreat21 發表於 20-4-4 09:27

佢地比我地危險好多。
基本上,可以做的我地都做左。驚都冇得好驚,唯有勤d洗手。
我明澳洲政府點解唔肯shut down學校。
點都有部份前線真係冇人照顧小朋友。連學校都shut down, 其實只係減少左可以上前線的人。
我申請左醫院清潔,我有朋友問我,你唔驚嗎?
我話到時冇錢仲驚。要驚前線醫護仲驚過我。
分分鐘我交通意外去左都唔出奇,邊有驚得去邊。

公爵府

redhot 發表於 20-4-4 09:14

至於口罩,我個人覺得有用,不過外國人本身觀念都已經覺得佢冇 ...

大國領導人如trump, borris Johnson 話唔駛戴口罩累死好多國民,雖然外國地大人口密度較低,但有些地方如new York City就唔係,搭subway就知,現在new york咁大鑊,好大原因係唔戴口罩。

狂人trump 仲要話帶條scarf 好些because it is thicker, 我聽完O哂咀,佢亂up 廿四累死人

珍珠宮

redhot 發表於 20-4-4 09:14

至於口罩,我個人覺得有用,不過外國人本身觀念都已經覺得佢冇 ...

雖然外國人口密度低,但佢哋朋友家人之間見到面好close, 比hug比hi 5,而且鍾意share食物,咬完一啖遞比隔離嗰個食,飲野都係,唔戴口罩就要保持距離,但佢哋又做唔到,又鍾意開party等等。
但如果戴上口罩,就有警剔作用。

大宅

回覆樓主:

世衛樣樣都慢半拍各國爆到七彩, 佢3月中先宣佈 將病毒定為全球大流行病。 2月頭又話無必要採取措施干擾國際旅遊。又叫健康唔駛帶口罩。 樣樣都後知後覺 。 真係好廢

大宅

Natalie625 發表於 20-4-3 20:25
就係,美國爆到9彩,侵侵近排先叫人頸巾之類當口罩用

根本好多西方國家唔重視

班友當係我地落後國家既疾病

大宅

yuyueng 發表於 20-4-3 21:18
香港有700萬人,本身香港人就有一部份人長期出街戴口罩及有買開口罩習慣,超市及所有藥房萬寧屈人寺都有賣 ...

Surgical mask 外國發明架
香港SARS 前係外科醫生護士入手術室做手術時先帶,所以叫surgical mask
之前WHO就改左感染控制指引,就係平日聽到既飛沬傳播,空氣傳播。飛沬要帶外科口罩,空氣傳播要帶N95都係鬼佬發明,點會冇生產
根本班鬼佬以為自己好高尚,睇指引又睇一半唔睇一半,揀合心意既黎睇

首頁
34567...8

尾頁

跳至