自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

fundfund 發表於 20-4-8 23:50
都係㗎!好似我亞媽現在差不多70 歲,都要$16000/年,佢已經退休,無收入,無辦法,唯有我幫佢供,身邊有 ...

有仔女肯供就可以,最怕留低係一份負擔啫!萬一仔女自己有頭家要照顧,我情願留低一份比意去公立

珍珠宮

fundfund 發表於 20-4-9 00:04
其實我份group medical 都賠到三四十萬 per case,因為公司有幫我買top up plan, 不過大鑊野,例如cancer ...

我頭先再拎張單睇,原來今年係加咗15%,因為有折扣先以為加8%。好貴

男爵府

fundfund 發表於 20-4-8 23:50
都係㗎!好似我亞媽現在差不多70 歲,都要$16000/年,佢已經退休,無收入,無辦法,唯有我幫佢供,身邊有 ...
很多去到大年紀,因為保費太貴反而cut咗。

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-4-8 16:30
我同你差不多,你都係high end的plan嗎?
我20K墊底。
公司有medical保額都多,我買嚟做backup同養住份私人 ...

係啊
我無公司保險,所以我將以前買落的Plan B+Major 降至Plan D+Major, 足夠補翻$22800墊底費。
High end果一份我預咗晚年會好貴,在有能力下我願意用錢買一個安心保障,得到最舒適和優質的住院服務和治療

男爵府

突然有事,就會覺得好有用
我有個朋友因為無買保險,迫住排政府,一直搵唔到病因,拖拖下愈黎愈嚴重,最後走埋
若果有份保險係身,起碼未排到政府前,都可以及早係私家檢查。

樓主,你應該用返你之前件事同返個經紀傾,佢點可以唔知要點做嫁!
當年我老公有事,佢個經紀即刻幫佢安排好去私家醫院,仲黎探左佢兩次

大宅

難離難捨 發表於 20-4-9 00:13
我喺呢個plan出左冇幾耐時買,當時冇諗咁多,不過我claim嘅錢已經多過我咁多年交嘅錢,所以都ok。不過我遲 ...
如果你預期未來都要claim,就不如留住個0墊底,或者學我買返個平plan作為墊底

珍珠宮

jarjane 發表於 20-4-9 01:58
係啊
我無公司保險,所以我將以前買落的Plan B+Major 降至Plan D+Major, 足夠補翻$22800墊底費。 ...

請問你份plan加得多唔多?
買後呢幾年一直無認真計,昨晚先知今年加15%。我覺得加得有點多

大宅

sdbus 發表於 20-4-9 08:09
如果你預期未來都要claim,就不如留住個0墊底,或者學我買返個平plan作為墊底
...

其實我返工大多公司都有份cheap住院,但多數好多野都未必claim到。我自己就唔會買份平嘅墊底,因為我依家買嘅話就保唔到我買ceo期間先有嘅病

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WWT1234 發表於 20-4-8 23:16
八卦問,
介唔介意講吓例子

例子1
我公司份plan係特別(加錢加保障),有次問開野我問佢份plan可唔可以xxx,佢答我唔得,但其實我只係順便隨口問因我同事岩岩做完我知得,我q多佢兩q,佢搵掃把答我唔好意思同事唔清楚盛盛。我心唸呢d咪叫隨口噏當祕cup囉
如果唔知訂已中招

例子2:
我去做左個小手術,醫生係大公司保險a行嘅panel doctor ,成間公司有果科問題都係搵佢咁滯
我仲特登拎我份保單俾佢睇(因我唔係果間大公司員工,用b保險公司)
已經拎晒pre approval,點知出院後佢計我一個中手術,爆晒數!(醫生話佢做咁多年用a保險從來都當一中一小,我b保險公司只計一中)
好彩果時仲有c6果份包底

伯爵府

回覆樓主:

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-4-9 10:39
例子1
我公司份plan係特別(加錢加保障),有次問開野我問佢份plan可唔可以xxx,佢答我唔得,但其實我只係 ...

謝謝你的回覆。

不過,例子2有少少唔明,
因為手術若果係保險公司當咗係中型手術,相對嘅賠償上限亦都應提高喎,
除非在pre-approve 時,保險公司只批核該手術為小型手術,佢嘅賠償額當然係根據小型手術嘅賠償額上限,
可能問題出於主診醫生為咗做手術(生意)就冇預先通知你保險公司預先批核嘅金額係遠遠低於佢心目中收嘅數目,
到最後當然醫院會一張單收你全部費用,然後慢慢再同醫生拆數。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

LITLITPIG 發表於 20-4-9 02:31
我有個朋友因為無買保險,迫住排政府,一直搵唔到病因,拖拖下愈黎愈嚴重,最後 ...

有買都唔會即賠,有時又唔賠,會搞好耐下

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WWT1234 發表於 20-4-9 12:43
謝謝你的回覆。

不過,例子2有少少唔明,

醫生通常分兩part做,平時a保險計一個小一個中,所以有兩份budget
但b保險只俾一個中型手術budget,所以爆晒數

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-4-9 13:14
醫生通常分兩part做,平時a保險計一個小一個中,所以有兩份budget
但b保險只俾一個中型手術budget,所以爆 ...

明白了

(若果b 保險pre-approved 都列出兩份數:一小&一中手術 budget, 到最後竟然俾一份數,我會一定問清楚原因)

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-4-9 13:14
但b保險只俾一個中型手術budget,所以爆 ...

B無top up幫到?

王國長老

白毛毛 發表於 20-4-9 15:55
B無top up幫到?

B係公司plan。果時c6公司plan都包家人,所以, 無攪top up
而家食自己唔敢啦!

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-4-9 08:57
請問你份plan加得多唔多?
買後呢幾年一直無認真計,昨晚先知今年加15%。我覺得加得有點多
...

我上網睇搵唔番付款嘅record 所以忘記呢幾年畀咗幾多錢
我只有最初買嗰陣份保單&收據, 2013年買時 63xx/年, 今年就 94xx/年, 七年加咗三千蚊

珍珠宮

jarjane 發表於 20-4-9 21:27
我上網睇搵唔番付款嘅record 所以忘記呢幾年畀咗幾多錢
我只有最初買嗰陣份保單&收據, 2013年 ...

7年加$3000,好過我果間今年已加過$1000。
我要想想轉走

侯爵府

LITLITPIG 發表於 20-4-9 02:31
我有個朋友因為無買保險,迫住排政府,一直搵唔到病因,拖拖下愈黎愈嚴重,最後 ...

其實唔買保險就係要動用儲蓄,好多都唔肯比前期檢查費係都要排期政府檢查,但政府專科隨時要等兩年,如果急病根本等唔到!

侯爵府

年年加係一定,隨年齡增加

首頁
34567...8

尾頁

跳至