夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 21-8-5 08:37
回覆 crystal媽咪 的帖子

COVID test 結果出來了: 負。我兩都沒有COVID。只是傷風感冒吧.
858D, 最近好少見發帖子? 最近好嗎?

珍珠宮

回覆 小菜豆 的帖子

Hi Hi, 小菜豆 你好嗎?好多謝你有我心吖。
我最近算好啦
冇穿冇爛
我哋全家上下打曬疫苗 出入冇咁緊張
繼日前開始帶三代人(家父母,大嫂,我前夫 同兩個女)出去餐館食(海外華人文化經營嘅唐餐)
發現我唔記得曬 應對 唐餐服務文化 嘅硬銷 形式
好在我先生還不至於缺錢使,付得起
當同我教學費吧
我點完菜 已經知衰咗
跟住來嗰一夜一日
我都極致情緒低落
對自己嘅點菜表現非常不滿 害得我先生破費
疫情下生活咗兩年 發現自己有 social anxiety

我先生雖然受我傷害
依然以溫柔敦厚回應我的錯失 耐性教導我

、、、、 待續 、、、

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

我遇上不如意嘅事情就會情緒低落
表現是找個地方自閉 狗仔試地捲縮起身體
這次我在一房裏的沙發上
我先生來到我後面 用三個動作 把我抱在他的懷抱
一、雙臂從我兩肩下把我上身剷起往上移動近乎90度
二、再提升我上身使我的臀部座落在他腿與盤骨圍成的圈內
三、一臂彎伸入我兩膝內則之下,一手臂圍著我腰,把我整個人從背向他的方位轉動到我的則身貼近他的胸膛
(我的表達能力有限,說不明靠讀者自己腦補)
這時,我的兩手還像一個在哭的小女孩掩著雙眼
我們的對話大概如下、、、
他溫柔地對我說:「Would you please remove your hands so I can see your crying face?」
我慢慢地把手放下,嘟著嘴說:「我做了 retrospective 以後遇上硬銷的侍應生 我要告訴他 "Let me think about it. I am not ready to order food yet."」
我先生:“That is a good idea. You can review with everyone on the table to check if it is too many food and cut down some order.”
我:“I am so scare of being the one take charge of ordering food again. I am afraid that I am not able to implement my idea. I am afraid of interacting with people.”
我先生:“This is call social anxiety. It is normal for people have social anxiety. May be next time when you thinking about protecting me would help you execute your idea.”
我:“You are so good to me. Here I am hurting you and yet you still have this patience to teach me. ”
我先生:“it is because I love you.”
還kissed me.

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 21-11-12 08:13
我遇上不如意嘅事情就會情緒低落
表現是找個地方自閉 狗仔試地捲縮起身體
這次我在一房裏的沙發上

睇完覺得妳先生冇得頂。
似乎妳地國家已經恢復正常社交生活。大家開始適應餐廳用膳。
下次叫多咗食物可以要求打包回家。
我覺得妳描述自己焦慮過程, 似乎唔識自己處理, 好似一個小女孩要人開導。

珍珠宮

小菜豆 發表於 21-11-18 11:00
睇完覺得妳先生冇得頂。
似乎妳地國家已經恢復正常社交生活。大家開始適應餐廳用膳。
下次叫多咗食 ...
「我覺得妳描述自己焦慮過程, 似乎唔識自己處理, 好似一個小女孩要人開導。」《==== 認同妳嘅分析,呢個可能就係我 Asperger 思維嘅所限,喺 自我處理社交事上嘅焦慮 方面 還未發育成熟。 我一向要顧得掂專心學習搵錢保住飯碗養家糊口,就顧唔掂 學習 社交呢方面。有時覺得「自閉症」呢個中文名形容得我好貼切。處理唔來,唯有以 自閉 來處之。

前夫喺 面對我咁孩子氣嘅狀態下 唔夠能力 提拔我上翻來。佢嘅反應係即時同我講:佢都唔鍾意喺嗰間餐館食,第日 佢同啲女 仲覺得肚唔舒服添。我都唔知點回佢,嗰餐係我先生破費請佢哋食,我已經叫大咗,唯一覺得安慰嘅係,起碼大家唔使煮餐朦 就有好食嘅 同享受到侍應生照顧周到 嘅服務素質。我前夫咁回我,令我多咗一個數據點 來斷定 呢餐 我先生 請得佢唔值。

首頁

尾頁

跳至