自由講場

跳至

首頁
34567...68

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小詠 發表於 20-4-25 11:18
會唔會係人呀,路過是要落街買嘢食咋

如果係鬼 呢多是 半透明呀或者係白色一團煙
斜坡山上面喎!佢唔係行緊,係企係度喎!不過果陣細個唔會諗太多野啦!

大宅

小詠 發表於 20-4-25 10:13
姊妹喺呢度問啦,費事人哋又話我騎劫啦我係好樂意解答嘅

上個月有一晚有隻飛蛾停喺天花,我老公用書撥出窗,佢停喺本書度唔走,fing極都唔飛走竟然飛返入屋。我由得佢停一陣,仍唔走,臨瞓前先撥佢好多下先撥走。

點知第二日放工回到家,又有隻飛蛾停咗喺個分體冷氣機上面……請問係咪先人有野想講??

瑪瑙宮

小詠 發表於 20-4-25 11:02
係唔係Fan ice ice

誰是Fanice ice?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 20-4-25 11:22
誰是Fanice ice?

x 冰冰

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-4-25 11:05
影后

即係邊個? 睇唔明?

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

琥珀宮

回覆樓主:

小詠,借一借你個帖澄清一點。

佛教係不燒衣紙,對已去世嘅人,係唸經迴向,勸佢地放棄對塵世嘅執念勿留人間及去佢地應去嘅地方。

燒衣紙果啲係道教及中國傳統嚟,並非佛教。

Haz-mama    發表於 20-4-25 11:29

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-4-25 11:03
一講係人都知

個名中間打個x,我真係唔知邊個?

子爵府

回覆樓主:

請問先人係唔係要用路票去第二區?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

jm支持呀
我有聞過花香味, 陣味似我細個阿媽買既白蘭花香味, 好清香好好聞, 不過吸多啖就無左
做過一間公司係旺角, 當時係office 成日聞到消著野既燶味, 吸多啖就無晒味
又係舊工作過office, 老闆有一個好大既觀音像係office, 我次次望到個像, 佢個樣都係好惡死

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

小詠 發表於 20-4-25 11:02
最近都冇啦不過就有鑽研占卜

其實我就唔係咁有心機去鑽研鬼神, 但係呢就成日有機會接觸到呢樣嘢, 我間 ...
我有個fd係大病(cancer) 之後,就好容易感應到靈體和有其他感應,例如:隔住個電話,佢都知你係度做緊乜。

瑪瑙宮

小詠 發表於 20-4-25 11:07
我8返嚟嘅,識得一位師傅專係賣佛牌 ,佢話范冰冰都有幫襯拜狐仙同埋用佛牌因為呢用咗之後個個人都會覺得佢 ...

香港有藝人拜孤仙我聽過,有男有女,
香港亦有個女既法科師傅,可幫人講孤仙牌,但呢個女師傅,我不太認同佢既野。

子爵府

公爵府

坊間d人成日講
阿飄搵替身害人枉死
呢d我半信半疑
因我信天理
點可能阿飄求其搵個人取替自己/陪自己
個天會俾咁做咩?

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-4-25 11:09
有個男藝人都拜狐仙,但攪到出鏡都變狐狸樣都幾得人驚

又係邊個男藝人?

瑪瑙宮

Kuromi1127 發表於 20-4-25 11:11
真係唔錯知喎

坤哥係應該跟嫁左澳門人既女歌水去拜孤仙,聽聞係咁講。

男爵府

其實我想知,你第一次見到會唔會驚呀

琥珀宮

moonlight9198 發表於 20-4-25 11:25
個名中間打個x,我真係唔知邊個?

張影后

伯爵府

2018復活節勳章

小詠 發表於 20-4-25 10:13
姊妹喺呢度問啦,費事人哋又話我騎劫啦我係好樂意解答嘅

小詠,想請教你:我媽上星期夢見我已過身嘅外公同姨媽黎搵佢,姨媽笑住同我媽講(我姨媽生前係個開心果,成日笑):「阿妹,我同爸爸專登黎搵你架!」一講完呢句,姨媽成個變咗藍色,之後同外公一齊消失咗

請問姨媽同外公係咪有事黎搵我媽?係咪要去問米問清楚佢哋想點?謝謝你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

moonlight9198 發表於 20-4-25 11:31
坤哥係應該跟嫁左澳門人既女歌水去拜孤仙,聽聞係咁講。
個女歌手,係咪何x詩?

瑪瑙宮

SandyKL 發表於 20-4-25 11:24
小詠,借一借你個帖澄清一點。

佛教係不燒衣紙,對已去世嘅人,係唸經迴向,勸佢地放棄對塵世嘅執念勿留人 ...

說得不錯,佛教係誦經回向,希望佢地可早日往西方淨土,只是有些後人怕擔心先人在另一世界,沒衣服沒錢沒地方住,所以燒冥品比先人。

首頁
34567...68

尾頁

跳至