自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lakesilver 發表於 20-8-6 15:22
加幾多?是宏利?

4%, YES
放下自在

伯爵府

hyto 發表於 20-8-6 15:04
之前嗰個 plan 係好耐之前買左好耐嘅什麼“住院plan C”, 我連個名都唔記得。 係呢三四年轉咗做守護一生, ...

大宅

cattz288 發表於 20-8-6 15:22
退稅年金的確係有減稅effect, 減得少, 係因為稅率低啫, 6萬減1萬稅喎

即係幾多厘?又要放幾多年先可以取?我印象之前agent講好低,所以最後無買.

珍珠宮

lakesilver 發表於 20-8-6 14:50
我都係這2天先知,所以唔知每年起標一次好定每項30萬好.

當然每年一次好

大宅

snoopyiu 發表於 20-8-6 15:31
我就係買你以前果個plan C ,到依家都未轉,我見同自願醫保個價差不多,轉來轉去又好似好無謂
...

代理無叫你轉守護一生?

男爵府

剛剛轉了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lakesilver 發表於 20-8-6 15:56
即係幾多厘?又要放幾多年先可以取?我印象之前agent講好低,所以最後無買.
...

睇你揀幾時開始拎, plan回報真係得3厘幾, 加埋減稅果下先抵! 所以如果交稅唔多, 就無so囉
放下自在

大宅

cattz288 發表於 20-8-6 16:54
睇你揀幾時開始拎, plan回報真係得3厘幾, 加埋減稅果下先抵! 所以如果交稅唔多, 就無so囉
...

最短幾時可拎?thx

伯爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 15:56
代理無叫你轉守護一生?

象牙宮

lakesilver 發表於 20-8-6 17:51
最短幾時可拎?thx
最早55歲
放下自在

子爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 14:18
咁即係自願醫保好?

其實兩分各有好壞,所以將好和壞視付自己的情況而決定。

禁止訪問

子爵府

cattz288 發表於 20-8-6 14:33
各有各好, 舊既計病症一個額, 新既每年有新一個額!

同意,所以要按各人意願。

禁止訪問

子爵府

我就係買你以前果個plan C ,到依家都未轉,我見同自願醫保個價差不多,轉來轉去又好似好無謂
...

如果是C plan ,更加要轉。保障分別很大,我已幫家人由C plan 轉自願醫保,現在講緊係守護一生個plan才令人十五十六吧。

水晶宮

snoopyiu 發表於 20-8-6 18:06
果時有叫我轉類高端plan, 但批出黎好多都唔保我就話取消。又叫我買供危疾唔記得左幾多年,我供左一年就取 ...

你個舊plan係咪安康人生住院附加plan C? 我係呢個啊,呢個plan已絕種, 宏利agent當年亦冇叫我轉守護一生(其實佢已好多年冇搵我,我亦冇收過信通知我可以轉),我保誠另一agent (熟朋友)亦叫我唔好轉。不過我係claimed過2次手術的,total都claimed過6位數,所以又冇話覺得唔抵。

我有fd由舊plan轉守護一生,保費仲貴左,不過佢遲過我買 (但年紀細過我),都唔知d數點計出來

水晶宮

noel2010 發表於 20-8-6 19:40
如果是C plan ,更加要轉。保障分別很大,我已幫家人由C plan 轉自願醫保,現在講緊係守護一生個plan才令 ...

C plan有問題嗎? 我以為住院都係實報實銷,有剩用墊底費claim (8成),claimed過2次手術 (total over 6位),最後每次自費幾千。

子爵府

Elenalan 發表於 20-8-6 19:54
C plan有問題嗎? 我以為住院都係實報實銷,有剩用墊底費claim (8成),claimed過2次手術 (total over 6位) ...

比較過C plan 加十萬,自付2成。自願醫保cover 多一點,我冇太著重加保費一,二佰,而是受保範圍較多和銀碼大吧。

侯爵府

lakesilver 發表於 20-8-6 14:45
代理話d人好多轉走哂去自願醫保,將來普通的plan個pool會少咗好多人,咁保費會加得勁,你覺得是嗎?
...

唔通多人響個pool 保費會平d咩,我覺得佢地想要客轉買自願醫保,所以咩理由都會諗出來。

侯爵府

...

我老公都係plan C , 好多年前買落,果時既歲數俾既保費係貴過其他保險公司,因為個selling point 係唔會加保用,用平均來計,因為年紀大既醫療保費係貴d, 但十幾年後又sell 另外個plan 係會遞增保費,個agent 話保費會平d, 其實佢地成日轉plan 一來想d agent 有生意做,同埋可能原先個plan 佢地計過無數為。 而家又sell 自願醫保既可以退稅,又話一年55萬可以逐年計,其實好睇個人需要。 自願醫保好多野唔可以入院做,要做門診,好似需要MRI 又要自己墊底。 我個agent 叫左我地兩次轉自願醫保,但我地都未有轉。

首頁

尾頁

跳至