自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

厚多士 發表於 20-9-17 10:47
我160cm, 64公斤減到56.5公斤,目標是50公斤

我都係160cm,如果你64kgs減十零磅都仲係肥,如果泡芙人只係磅數輕咗真係唔覺

我由57kgs做運動+節食介澱粉質減到55kgs, 都唔覺瘦,只係肉實咗,食番澱粉就即刻肥番啦

伯爵府

厚多士 發表於 20-9-17 11:04
其實體脂幾多先係正常?我以為低過三十都算健康

25%左右

水晶宮

厚多士 發表於 20-9-17 10:17
多謝你呀!我都知要靚係走唔甩運動呢part,所以都決定跟C6去跑下步,希望今次可以夠恒心堅持啦
...

好呀,拍拖做運動,就算未撻著個身體,去拉筋、散步、競步都好
我最憎跑步
曾經十幾廿次的起心肝去跑步,都係覺得好悶,無持續去跑的動力

侯爵府

厚多士 發表於 20-9-17 11:04
其實體脂幾多先係正常?我以為低過三十都算健康

參考吓呢個丫

https://topick.hket.com/article/1806350/%E6%A5%8A%E6%96%87%E8%94%9A%E9%AB%94%E8%84%82%E7%8E%879.5-%E5%89%B5%E6%96%B0%E4%BD%8E%20%20%20%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B8%AB%E6%8B%86%E8%A7%A3%E7%90%86%E6%83%B3%E9%AB%94%E8%84%82

網上有好多唔同嘅資訊,不過一般都應該係25%以下。

子爵府

厚多士 發表於 20-9-17 10:57
腰圍之前30,宜家27, 我好瘦的時候(45-46kg)都25, 條腰天生比較粗,之前肚腩真係凸曬出來,宜家平左好多 ...

無咩運動係專減邊個位㗎,減脂係全身減。我都同我個friend一齊減肥,佢背厚腳幼,我就背薄腳粗,大家咁上下重量,咁我睇落就瘦好多(不能露腿啊)而佢就鬆身衫貼身褲咁,我哋互相羨慕對方。

我建議佢做多啲背脊嘅肌肉訓練,企直返個人,咁樣睇落都會瘦啲(佢湊仔成日彎低身,又孭重嘢,有啲寒背)企直返真係會收埋好多鬼鼠肉。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

減肥真係7分飲食, 3分運動.

樓主可以試下, 早/午餐, 其中一餐有澱粉質, 會冇咁容易反彈同對身體都好d..

fighting

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

減肥真係7分飲食, 3分運動.

樓主可以試下, 早/午餐, 其中一餐有澱粉質, 會冇咁容易反彈同對身體都好d..

fighting

伯爵府

Tracyman0801 發表於 20-9-17 10:57
樓主,我無資格批評你方法work唔work, 但我昨天真係有睇到單新聞話,有個女人長期唔食飯,30歲中就狂甩頭髮 ...
多謝提醒,減到目標體重,我就不會咁嚴謹咁戒,會食返小小。其實我每餐都飽肚,只係減少吸收醣類,宜家年紀大左我減肥都唔敢太急進,後生時又減肥藥又一日只食一餐,一個月減十幾二十磅,但達標後回復正常飲食就反彈返,宜家想找個長遠又比較健康的減肥方法。

伯爵府

茶木 發表於 20-9-17 11:07
25%左右
咁我真係有排先到岸

子爵府

牛年勳章

厚多士 發表於 20-9-17 01:35
我唔食精緻澱粉,即粥粉麵飯麵包都唔食,但會食蕃薯南瓜之類的原型澱粉,一星期有一日放假就咩都可以食。
...

樓主,你地好犀到,可以減到甘多.我一樣係跳鄭多燕,吾食澱粉質,已經差吾多2個月啦,一磅都冇輕過,連朋友見到都話我冇瘦到,但照鏡就望到開始有少少線條,有時都有少少灰心

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

7kg你應該好明顯喇
我瘦左4kg 都已經有同事問我點解瘦左咁多
係街撞到一個差唔多一年冇見既朋友, 佢都話我瘦左
你朋友應該係唔抵得你減肥有成效

伯爵府

厚多士 發表於 20-9-17 11:11
多謝提醒,減到目標體重,我就不會咁嚴謹咁戒,會食返小小。其實我每餐都飽肚,只係減少吸收醣類,宜家年紀 ...

要睇埋肌肉

體脂低肌肉少都唔掂

伯爵府

厚多士 發表於 20-9-17 11:14
咁我真係有排先到岸

我而家同你一樣高一樣重,我體脂36%,所以我絕對明白點解你朋友話你唔瘦,真係唔係瘦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

厚多士 發表於 20-9-17 10:43
我個體脂磅叫Target,係Aeon買的,仲有個app link 埋個磅的,一上磅個app 會紀錄低同埋顯示邊樣高左邊一樣 ...
都幾好, 運動可以慢慢開始, 唔洗一黎就迫自己做到好攰好攰出曬汗
返工早個站落行多幾步, 平時行多D樓梯, 食完飯行下
呢D都可以俾你身體ready, 等你覺得好左D先去試下跟D 片都唔遲
減肥唔係一朝一夕既事, 係要陪養長遠既習慣

厚多士    發表於 20-9-17 11:58

複式洋房

其實係大家說話溝通唔好
2樣都一樣要雙管齊下咁去做

2樣都緊要
公平既話 唔好講體重
大家游水 見下大家真章

大宅

厚多士 發表於 20-9-17 01:04
我同一個朋友差不多時間一起開始減肥,不過大家方法唔同。我就飲食埋手,用減醣方法,但就冇乜運動,而朋友 ...

其實做運動但食野冇戒口都係同白做冇分別

侯爵府

茶木 發表於 20-9-17 11:07
25%左右

25%嗎? 我之前睇書話19%

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

NamB 發表於 20-9-17 11:02
想請教下大家,我都減肥中,現5個月減了35磅,起初是健康飲食+運動,最近是低醣飲食,有菜有肉有原形澱粉 ...
你係咪低過佢建議既重量唔少啦?
我都係架, 佢都成日話我就黎唔達錶, 不過小米磅係好唔準的
度出黎脂肪多過人, 肌肉又少過人地出面D大機

不過你想keep多D 肌肉, 可以試下做多D重訓,
舉鐵做gym果類幫你增/keep住肌肉同時減脂
可以試下減少踩健身單車, 踩緊都係注意心跳, 唔好太高, make sure 個心跳係within 消脂心跳既zone 度
而重訓就做多D, 可以每日輪住做唔同部位, 做完要俾肌肉休息
e.g 1日深樽/1日舉啞鈴掌上壓/1日做平板卷腹拉背/1日休息/ 再黎3日
通常D人分2 段時間黎做, 減曬脂先黎增肌
減脂食食少D, 肌肉都會少埋
增肌係要食多D, 食多過你每日需要多少少
如果仲減緊肥好難點增, aim at 保持肌肉重量已不錯

伯爵府

茶木 發表於 20-9-17 11:22
我而家同你一樣高一樣重,我體脂36%,所以我絕對明白點解你朋友話你唔瘦,真係唔係瘦
...
係呀!雖然唔算重,但感覺仲係肥,不過比起三個月前已經好左好多,我嗰時鏡都唔敢照,只敢著深色鬆身衫,近期已經夠膽著淺色比較貼身的衫,當然離目標還有一段距離,不過有改善已經是好開始!一齊努力

伯爵府

lingluk1306 發表於 20-9-17 11:38
25%嗎? 我之前睇書話19%
我覺得我餓死嗰日都冇可能係19

首頁
34567...9

尾頁

跳至