自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wan_sosin 發表於 20-12-11 12:54
點解會仲想食蛋糕甜品?就算唔落糖整,材料入面都已經係會升糖

我真的唔落糖,也不是日日食,有時用杏仁粉,不用麵粉,而且係食兩三啖,都係營養師比食譜我,話我鐘意食,不如自己整。食完無特別高佐指數。但如果日都本身指數比平時高,我就唔食了。

伯爵府

MKma 發表於 20-12-11 10:31
樓主,我兩三年前睇過BBC嘅“Trust Me I'm A Doctor" ,有一集係講糖尿病,有個患二型糖尿病嘅阿伯,已經食 ...

Thx

伯爵府

ngwong2 發表於 20-12-11 08:20
我老公7.9

空復定餐後兩小時?

翡翠宮

Bcjb 發表於 20-12-11 18:20
空復定餐後兩小時?

空肚檢血結果。

珍珠宮

aa06 發表於 20-12-11 16:54
回覆 redhot 的帖子

我之前又係5.1, 三年後再check 已是5.7, 你懷孕時有血糖高嗎?父母有糖尿嗎? ...

我大肚冇糖尿,但我媽有。我近來成日見攰

珍珠宮

Rilakkuma12 發表於 20-12-11 16:42
咁你減番8磅即跌番去安全線

咁我真係要搏老命去減

伯爵府

redhot 發表於 20-12-11 18:24
我大肚冇糖尿,但我媽有。我近來成日見攰

咁你要篤下手指。及早控制

珍珠宮

Bcjb 發表於 20-12-11 18:16
我真的唔落糖,也不是日日食,有時用杏仁粉,不用麵粉,而且係食兩三啖,都係營養師比食譜我,話我鐘意食 ...

原來咁樣,如果係營養師教你咁就唔同!明白晒!

複式洋房

戒澱粉可能已經差好遠..食多D低GI既食物

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MKma 發表於 20-12-11 10:31
樓主,我兩三年前睇過BBC嘅“Trust Me I'm A Doctor" ,有一集係講糖尿病,有個患二型糖尿病嘅阿伯,已經食 ...

https://www.bbc.co.uk/programmes/b04j9gny

侯爵府

Bcjb 發表於 20-12-11 18:30
咁你要篤下手指。及早控制

樓主你有篤手指監測住?
我50歲,5月時確診糖尿病,當時空腹血糖12,70kg ,有家族糖尿病,然後要食藥(metformin 每日3粒 )。我喊了一晚,回娘家找阿娘訴苦(阿媽老人家有糖尿幾十年,但她控制很好,無惡化,腎無事,糖尿藥都係每日2粒。我阿姨就控制得唔好、有糖尿腳、要洗腎)阿媽係完全戒糖,佢知我確診,好輕鬆同我講戒糖就戒糖囉、無乜嘢咖,食少D 、做下運動,好簡單啫。就咁,我戒糖了,飯後散步初初半小時,後來變45分鐘急步行,盡量行路,安步當車,爭取運動機會(我膝頭退化不能跑步、上落斜)。其他飲食跟營養師,少食多餐、均衡飲食。半年後現在我53kg ,空腹血糖約5。

侯爵府

回覆樓主:

樓主,如果你有篤手指,臨瞓前篤手指如果沒有血糖太低(少過4),就應該唔會有血糖太低令到清晨空腹血糖標高問題。我初初戒糖,都有空腹血糖都係高嘅問題(雖然已經好好多無12咁誇,但都有6點幾),後來我改早咗晚飯,晚上8:00後唔食嘢,空腹血糖就跌了。
另外,我最近一次覆診,已經可以減藥,減到每日2粒metformin ,而且其他膽固醇等指數都靚仔好多。我期待可以逆轉到完全唔使食藥。我已經更年期了,以為減唔到肥,原來決心都可以做到,樓主要努力!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fion_Chan 發表於 20-12-12 08:49
樓主你有篤手指監測住?
我50歲,5月時確診糖尿病,當時空腹血糖12,70kg ,有家族糖尿病,然後要食藥(me ...
叻叻!

翡翠宮

Fion_Chan 發表於 20-12-12 08:49
樓主你有篤手指監測住?
我50歲,5月時確診糖尿病,當時空腹血糖12,70kg ,有家族糖尿病,然後要食藥(me ...

好叻

男爵府

睇吓冇壞
https://www.youtube.com/watch?v=tcgz6DXIzHo

子爵府

回覆 Fion_Chan 的帖子

可以分享一下你三餐食什麼什麼嗎?你食完晚飯後隔幾耐急步行?

侯爵府

aa06 發表於 20-12-12 12:38

可以分享一下你三餐食什麼什麼嗎?你食完晚飯後隔幾耐急步行? ...

營養師給我餐單是這樣(我有睇私家營養師和政府的,餐單都是一樣,政府寫明話係1300卡路里的餐單):早:2份五穀類、午餐: 5份五穀類+2份肉、晚餐同午餐一樣,另外菜就任食,水果每日唔超過2個細水果。主餐之間小食要揀唔多過100 kcal 、脂肪唔多過3 gm 的,小食我通常會飲一盒細脫脂奶或者一小包梳打餅。我怕果糖,唔係好敢食水果,過去半年食水果係偏少;另外我食肉係係多過餐單、五穀類就少咗,呢D 位跟唔到餐單。1份五穀是1湯匙飯,1份肉係1両肉,即大概1件麥樂雞咁大,即係全日唔可以食多過4件麥樂雞

侯爵府

aa06 發表於 20-12-12 12:38

可以分享一下你三餐食什麼什麼嗎?你食完晚飯後隔幾耐急步行? ...

我初初食完晚飯係落公園散步半個鐘的(我阿媽就是長年咁做),後來覺得可以行快D ,又知道急步行消脂好好,就改為食完晚飯在家企、或做家務(洗碗、吸塵、企係度摺衫、總之唔坐)1個鐘先,才落平台花園急步行。呢個急步行45分鐘後來成為我每日一定會做的運動,如果落雨,我會行有蓋行人天橋,呢個只是低強度運動,那時候戶外運動要戴口罩都唔辛苦。

子爵府

多謝你詳細的回覆,好感激!請問5匙榖類是否指大約2/3碗飯?你驗到糖尿指數12之前有冇覺得邊度唔舒服?

侯爵府

aa06 發表於 20-12-12 17:15

多謝你詳細的回覆,好感激!請問5匙榖類是否指大約2/3碗飯?你驗到糖尿指數12之前 ...

是大約2/3(營養師話係8成滿,但見佢用佢個碗比劃要去到的個條線,我覺得只2/3囉…)。當時除了晚上臨瞓覺得口渴,我完全無唔舒服,是做身體檢查查出來的。我去政府醫院的糖尿講座,原來有病友發病時係去到血糖指數30幾、40幾咖 ,佢地真係覺得唔舒服入院嘅。

首頁

尾頁

跳至