自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Locherry1215 發表於 20-12-25 17:57
我無話要感謝,只係估邀請佢個原因。
我無party, 無出外慶祝,我有戴口罩有洗手,我concept 有咩問題?

明明件事係錯,會影響其他人
仲講個人選擇
樓主係好言相勸朋友
俾你「朋友有權選擇party」一句,件事好似樓主對朋友失望有錯咁
咁講法,其實去跳舞去club去娛樂場所都係個人選擇
點解咁多人咁嬲?尊重下人去娛樂得唔得?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

tls411 發表於 20-12-25 16:52
我唔需要人哋附和,我自問都係講道理嘅人,我邊一忽公審我朋友?你搞清楚好喎!你覺得我咁做對唔住我邊個 ...

雖然樓主唔需要人附和,但我仍然要喺呢度表態支持你。
如果樓主將我的朋友改為我識得嘅人仍然聚會開party,
咁嗰啲話你唔應該網上批判嘅人係咩反應呢?
係咪都話你做咩上網公審佢呢?
就算你完全冇開名講?

依據佢哋嘅邏輯,今日記者會嗰位醫生哥哥,
就唔應該喺記者會上公開勸戒,呼籲佢啲醫護同事
為咗防疫,唔好參與一啲大型嘅群組聚集!
因為佢今次係因為有個初步確診嘅護士學生因為參加聚會而發出嘅,
咁咪變相成為嗰啲人口中嘅公審囉!

一個只係好普遍談論某啲人不單止唔聽勸喻,堅持要開生日聚會,
甚至邀請我參加,我唔參加,勸告佢哋唔好搞,佢哋唔聽,
我係公開論壇討論呢件事竟然成為公審朋友!
我上網又冇公開朋友姓名,同佢嘅個人資料,除咗係認識我嘅人,
同埋都認識嗰班開生日派對嘅人,我嗰位朋友會知道我批判佢嗎?

如果咁嘅論據成立,BK或者各大論壇,只要討論某一類型嘅人嘅行為,
就係公審嗰一類型嘅人!
咁就要被指責?
即是唔可以公開討論指責醉駕?
唔可以討論嗰啲違反檢疫令限聚令嘅人?

男爵府

tls411 發表於 20-12-25 15:43
呢D對自己對別人咁不負責任嘅做法,你覺得受邀請應該感到榮幸???

講得太好喇
朋友又係話佢都好驚,不過佢都係想邀請大家
,大家有小朋友都擔心,一番苦心好意而大家都有權選擇
咁我係咪要多謝你?
明明件事離哂譜,勸下你好似我係壞人破壞氣氛

公爵府

asweetmom 發表於 20-12-25 16:28
在我立場,此事不去就完了,不料後續更精彩。上網公審,批判取樂。這種朋友,不要也罷。
...

其實你覺得討論區要嚟做咩?
每個人心裡面把呎唔同,開個post講吓唔認同人哋做法就係批判?如果係咁,話人開party,話人唔排隊,話政府防疫不力,甚至剛有人話m記汽水有料,全部都係批判?咩都唔講得討論區可以摺埋啦!
公審批判,起碼都要有個主角先得,冇名無姓冇樣冇相,一滴資料都冇,點批呀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tls411 發表於 20-12-25 15:03
見到朋友個仔生日影曬相,無戴口罩,估計有十幾個人係屋企聚會,之前邀請我,我推咗,我身邊幾個朋友都推咗 ...

知親人,朋友如有聚會,
我會勸
唔聽冇辦法
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

樓主無公審佢朋友, 起碼我地唔知對方係邊個同咩樣...... 討論區就係用黎討論一番... 交流下囉...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

asweetmom 發表於 20-12-25 15:36
作為好朋友,人家才會疫情也請你。你怕被傳染,人家就不怕被你傳染嗎?你有權利保護自己,但是拒絕之後還 ...

佢無開名開樣,唔算公審嘅~

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

ccps 發表於 20-12-25 16:16
聖誕新年嘅party我都全部推晒,但朋友照攪

仲覺得我好異類,覺得有咩好驚

我女D幼稚園同學,哩個月有4大 party,上其中一家打邊爐!佢地都有邀請我,月頭生日、聖誕、倒數、入伙house warming。我推晒!佢地嬲緊我!佢地有照搞!話我自己同個女去上山散步曬太陽就得,上去慶祝就唔得!
佢地幾家人就係成日鬧政府點抗疫失敗,佢地住果度,都幾個單位確診!仲上人地屋企!4、5家人,夾埋10幾20人,屈喺間400幾尺單位入面嘅小客廳,位都唔夠坐,小朋友又開晒路軌玩車、玩玩具廚房.....
我都衰架喇!隔幾日要去買糧時,就帶個女去後山行下散步曬太陽,但起碼我都只得兩母女戴實口罩!行一陣就去買糧,返屋企....

大宅

~香奈兒~ 發表於 20-12-25 16:20
我好怕有啲家長雙重標準,一方面講到自己防疫意識幾高, 生人勿近, 一方面又約哂啲大人細路上屋企開party ...

我有個舊同事,正正就係呢啲人。
佢係面書講到抗疫冇出街乜乜乜,但今日post 左尋晚同佢仔女同埋d家長一齊開party 嘅相,起碼4個家庭,冇帶口罩一齊影相

男爵府

牛年勳章

tls411 發表於 20-12-25 15:03
見到朋友個仔生日影曬相,無戴口罩,估計有十幾個人係屋企聚會,之前邀請我,我推咗,我身邊幾個朋友都推咗 ...

可能影相嘅時候唔戴,影完相就戴番。 疫情已經一年,真心,冇可能繼續落去咩生活都冇。

珍珠宮

tls411 發表於 20-12-25 15:32
作為好朋友,好言相勸唔聽,你覺得我可以點樣做?請你將心比己,係你你會點做?
...

做好自己咪得囉,「朋友身份」啫

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Locherry1215 發表於 20-12-25 17:42
其實佢覺得你是真朋友先邀請樓主,唔去唔緊要,又唔駛講出尼分享。
有病無病,日子總要過。
有人唔見人避疫 ...

有病無病,日子總要過⋯呢個係放縱嘅籍口?

翡翠宮

baby_chu 發表於 20-12-25 19:03

我女D幼稚園同學,哩個月有4大 party,上其中一家打邊爐 ...
同女去散步同一班人聚餐好大分別喎... 佢地混埋一談係錯晒

珍珠宮

lojo11 發表於 20-12-25 19:46
同女去散步同一班人聚餐好大分別喎... 佢地混埋一談係錯晒

佢地話「咁都係出街玩啦!有乜分別!」

翡翠宮

baby_chu 發表於 20-12-25 19:51
佢地話「咁都係出街玩啦!有乜分別!」
分別就大了... 不過都唔洗同佢地討論... 大家角度唔同... 同佢地解釋都係浪費時間

伯爵府

tls411 發表於 20-12-25 15:41

你呢D咩歪理?我唔接受邀請唔代表我冇事!依家好多隱形播毒 ...

你啱呀,我支持你,唔使理佢哋佢哋痴線。
你都係上網講吓啲人幾自私姐,可能佢哋自己都為咗同小朋友搞生日會,搞咗大堆頭?所以咪唔鍾意你咁講囉

男爵府

fupigpig 發表於 20-12-25 19:40
做好自己咪得囉,「朋友身份」啫

咁係咪規定唔比呻呢?識嘅人唔敢呻,唔識嘅人唔比呻,咁呢個平台意義何在?

水晶宮

畀面勳章

mother904 發表於 20-12-25 16:01
人人睇法唔同,自己保護好自己就算。呢類在疫情中仍然社交咁活躍的朋友,我會暫時保持距離。 ...

同意, 其實要講都講晒. 政府已經日講夜講, 你估佢哋唔知不要聚集/ 不要開P旳呼籲??? 其實嗰班愛去玩的人, 點都會去玩架, 唔會聽人勸的.....如果人哋依然顧我, 都無法, 亦費事變罵戰, 影響感情

我男家D親戚上星期開完party, 嚟緊又開, 得我哋一家唔去, 我只係推咗佢哋, 都無講D咩...
唯有自己做好自己, 問心無愧, 人哋點做真係理唔到

男爵府

樓主沒開名,又無相片,沒有公審呀!如果這算公審,咁疫情發佈會話知道有人仍開party,呼籲人唔好開,咁又係公審?大家為了公眾健康利益,是要發聲的。如朋友邀請我,我除了拒絕,也會勸佢取消活動,我不想朋友有事。

男爵府

amazing 發表於 20-12-25 19:54
你啱呀,我支持你,唔使理佢哋佢哋痴線。
你都係上網講吓啲人幾自私姐,可能佢哋自己都為咗同小朋友搞生日 ...

多謝你

首頁

尾頁

跳至