自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日張醫生都話唔適合面授住,我估會延遲返學日期。

男爵府

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210103/bkn-20210103184227413-0103_00822_001.html

教育局早前宣布,中小學及幼稚園延長暫停面授課堂至本月10日,有校長估計如期恢復面授課堂的機會不大,但期望局方可盡快公布安排。局方在去年多次停課期間,均指會在復課前3星期公布安排,有校長認為今次當局應至少在復課前2星期公布,好讓學界做準備。有中學預計若本月未能恢復面授,會先為學生進行持續性評估,將上學期考試延至3月。

新冠肺炎疫情持續,學界對於盡快恢復面授安排持觀望態度。中文中學聯會主席梁冠芬表示,由於教育局給予學校彈性,面對公開試的學生可以回校準備考試或應試,故有部分學校已安排在明日(4日)起安排中六生回校上課或進行模擬試。

梁續指,中學一般在聖誕假期前、後舉行上學期考試,若本月10日之後未能恢復面授,他所屬的中學,會安排在本月於網上為學生舉行持續性評估,形式不如考試複雜,望可讓初中生熟習考試模式,預備應考延後至3月的考試。他期望局方可在恢復面授課堂至少2星期前公布安排。

教聯會主席、小學校長黃錦良表示,觀乎近期疫情,估計在本月11日恢復面授的機會不大,而大部分學校亦已完成小六上學期的呈分試,有學校暫將校內考試延遲,或是採用其他評估方式,建議局方恢復面授課堂時,可採用分階段形式,避免在復課初期校內人數太多。

該會副主席、小學校長梁俊傑認為,為保障師生健康,建議在恢復面授之後定期為教職員進行強制病毒檢測。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Shellyxlk 發表於 21-1-2 18:04
講完等於冇講

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tong831 發表於 21-1-3 16:57
驚青到死,成日等等等。

就嚟過年,係咪年初十再等2個星期,若無群組,再宣佈3星期後返學?

又係喎,多鬼如,浪費時間

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

water-lily 發表於 21-1-3 16:28
認真地問,假如面授後貴子女在校感染COVID 19,你哋會唔會埋怨教育局丶學校先?

Ps:去年暑假前,因為學校 ...

唔會

咁講家長番工夠有機會帶病毒番黎傳染小朋友

除非全家都唔外出,簡直多餘

公爵府

2024勳章

apple~y 發表於 21-1-2 17:23
我地出左通告下星期回校拿下學期書

雖然我都好想小朋友有番校園生活

我睇 fb 都見到好多朋友有Xmas party
唉。。。沒完沒了

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Acaciacacia 發表於 21-1-3 19:26
今日張醫生都話唔適合面授住,我估會延遲返學日期。

我都聽到!

禁止訪問

男爵府

係就快啦
搵d學生同家長黎搞
根本學校好守規矩,係d跳舞阿嬋唔守規矩除晒罩跳舞

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

與其停下番下,不如分上下午班仲好

禁止訪問

大宅

coffeejoeybb 發表於 21-1-3 16:17
呈分真係人都癲, 上年都係復課個零月又話考呈一, d書仲係新束束,跟住復課個零月考呈二, 如果冇溫書基本 ...

由1月22開始放假到9月23的才開課日子,8個月來只返學23天,當中(6月8日至7月10)作呈分試,不斷停課,但呈分試繼續考,漫無目的地溫習,困難重重,我同仔講,請忍耐。仲有半年要捱落去.
之後只係返咗38日學,魂魄未定又話呈二,完全係家長和補習老師自己搞掂,我哋呢一屆小五升小六學生可能係全港學生最可憐的一屆,因為將會係影響未來六年中學

男爵府

回覆樓主:

就係大人有機會傳染比小朋友,如果小朋友染疫唔知繼續上學,就會牽連同學同老師,牽涉嘅人就好多。回想剛停課時,老師,學生都有零星染疫,所以先一刀切。
對我黎講冇返學我唔介懷考小次試,默小次書,因為係大圍嘅事。我真正介懷嘅係長時間坐係到對身體唔好。

珍珠宮

tong831 發表於 21-1-3 20:17
食肆除口罩,又適合營業?
被我見到佢,實追住質問佢!

其實佢都好難做,我都好想仔女返學,奈何疫情反反覆覆,唉!

禁止訪問

珍珠宮

tong831 發表於 21-1-3 16:57
驚青到死,成日等等等。

就嚟過年,係咪年初十再等2個星期,若無群組,再宣佈3星期後返學?

跟住又easter 了
無限loop

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

睇吓林鄭星期二講乜,跟住就交比班茄哩啡走出黎講,關呢樣開個樣,沒完沒了。

公爵府

eli_leung 發表於 21-1-3 20:54
由1月22開始放假到9月23的才開課日子,8個月來只返學23天,當中(6月8日至7月10)作呈分試,不斷停課,但 ...
完全認同你說法
大部分都係家長同埋補習老師嘅功勞

首頁

尾頁

跳至