自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

希望支支疫苗都有效

男爵府

Panda366 發表於 21-1-11 09:25
想同大家分享吓,比d信心大家。今日啱啱打左輝瑞嘅新冠疫苗(我住外國,而家只有輝瑞打),同平時打流感針一 ...
你甘好彩無任何反應?我係twitter見的美囯毉護話打完都請了兩日假,要60個小時個人先恢復到。好多都話發燒,頭痛之類。其他嚴重的可能發吳到聲。

男爵府

licpd 發表於 21-1-11 16:34
你甘好彩無任何反應?我係twitter見的美囯毉護話打完都請了兩日假,要60個小時個人先恢復到。好多都話發燒 ...
我暫時冇反應呀,係針口疼咋,我身邊超過20個同事打左(全部醫護),so far個個都話冇咩野呀,不過我地上兩個星期先開始打,未有人打第二針住。Twitter有冇話係打完第一定第二針先咁大反應?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Panda366 發表於 21-1-11 16:02
冇人通知我話之後要抽血驗抗體,所以應該係冇。但係我諗佢係會抽樣驗嘅睇下
...

明白,你係醫護界,可以親身見證不同個案,期待你保持分享

男爵府

Panda366 發表於 21-1-11 16:55
我暫時冇反應呀,係針口疼咋,我身邊超過20個同事打左(全部醫護),so far個個都話冇咩野呀,不過我地上兩 ...
好似都係話second shot,有chills, body aches, and quite the headache, 要至少休息兩日。我follow個的都係比較多人follow的毉生。
你係美囯毉護都想問下日日死甘多人,毉院係未要揀病人來救?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Panda366 發表於 21-1-11 16:55
我暫時冇反應呀,係針口疼咋,我身邊超過20個同事打左(全部醫護),so far個個都話冇咩野呀,不過我地上兩 ...

見comment話第二針反應大好多
放下自在

男爵府

licpd 發表於 21-1-11 19:14
好似都係話second shot,有chills, body aches, and quite the headache, 要至少休息兩日。我follow個的 ...

我喺加拿大呀,疫情冇美國嚴重但icu床位已經滿晒。以我所知唔係話揀唔揀人黎救嘅問題,比如話一個96歲嘅病人中咗covid要ventilator或ECMO先可以屌住條命同跟本冇可能好番,一般會同家屬講唔會或唔建議用呢個方法醫。但正如我所講icu已經滿晒,所以其他病人要用icu就冇位,要一係等有人死一係有人好轉,轉出icu,第二個先可以入黎。冇話揀邊醫嘅。當然要入得icu嘅都好重症,未必等到。very Sad

男爵府

cattz288 發表於 21-1-11 19:31
見comment話第二針反應大好多
到時再update你地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Panda366 發表於 21-1-11 19:33
到時再update你地

希望一切安好
放下自在

珍珠宮

licpd 發表於 21-1-11 19:14
好似都係話second shot,有chills, body aches, and quite the headache, 要至少休息兩日。我follow個的 ...

我奶奶80幾,打左第二針幾日,暫時ok
佢打開針,平時乜針都有打,唔知有無關係

公爵府

sweet__heart 發表於 21-1-11 14:48
所以就算打左疫苗都要繼續戴口罩

可惜真係有人諗住打完疫苗,冇口罩令之下,都唔會再戴口罩,包括我家中長者

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Panda366 發表於 21-1-11 19:32
我喺加拿大呀,疫情冇美國嚴重但icu床位已經滿晒。以我所知唔係話揀唔揀人黎救嘅問題,比如話一個96歲嘅病 ...

ECMO 係 intrusive procedures,年紀大真係未必受得住

子爵府

想同大家分享吓,比d信心大家。今日啱啱打左輝瑞嘅新冠疫苗(我住外國,而家只有輝瑞打),同平時打流感針一 ...

多謝分享。這些可能加強香港人信心。

大宅

珍珠宮

.

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有得打一定會打,不過有得選都係會打國產

水晶宮

咁就好啦,真係希望所有針嘅副作用都唔大

子爵府

回覆 Panda366 的帖子

珍珠宮

Panda366 發表於 21-1-11 10:44
有,話打完第二劑後一個星期開始有效

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

謝謝資訊,等樓主update

首頁
34567...8

尾頁

跳至