自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我一直初一都會返我爸爸媽媽屋企拜年食飯

男爵府

klsabb 發表於 21-1-13 11:28
如果我初一日頭去99度, 大概6點就返我媽度食. 會唔會唔好?6299有老公阿妹一家同住, 我爸媽得我一粒女, 所以 ...

咁多年我年30同初一都番娘家。
我覺得傳統既野已經過時,我c6,因我c6直情年都唔like拜,所以都對我番邊都冇意見。就算c6唔撐我,我都係會照番娘家先,因為根本6299要見既係佢地既仔女,想新抱都番去,唔多唔小都係因為傳統或面子。

男爵府

如果我初一日頭去99度, 大概6點就返我媽度食. 會唔會唔好?6299有老公阿妹一家同住, 我爸媽得我一粒女, 所以 ...

你一朝去同佢地食早餐囉
見有朋友影相係返去煮個brunch圍埋食個all day breakfast
返去煎件糕都好丫
幾高興

侯爵府

回覆樓主:

我99都傳統,不過20年黎我都係咁安排:
初一10am-3pm 6299度,之後4點後回娘家(祖母、父親)
初二 10-2pm又要6299度開年,之後4點入外婆、媽咪度

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你問下你媽媽先
老一輩會守傳統
好似我咁,亞媽係錫我架
但係初一外嫁女係唔可以番娘家
一定一定要初二先番得
你媽媽歡迎你初一番係冇問題架

男爵府

我哋好傳統,必定係初一男家,初二女家

公爵府

klsabb 發表於 21-1-13 17:08
唔係執著..初一都係想開心熱鬧, 有過年氣氛姐.如果講執著, 點解99又唔可以因為我地初一一早到旁晚都係佢度 ...

好奇一問,你有哥哥或弟弟?佢地年初一不打算和你父母一起吃飯嗎?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

年初一返媽家
年初二返奶奶家
結婚後那年過年奶奶講明要過開年。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

講多少少,其實初二重要過初一,初一守齋,初二開年先大魚大肉。反正現代咩都無所謂,最緊要一家人夾啱時間聚聚,唔怕累攰咪自己走多幾轉,一日去幾家囉,諗咁多好無謂。

男爵府

過時過節就分開返自己父母家,大時大節就男返自己屋企陪阿媽,我同個女返娘家,再揀第二日同返嫲嫲食餐飯。

因為住近嫲嫲,所以會正曰留返比我自己阿媽有共識,唔會為去邊到嘈,大家都有自己阿媽

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我99係十分傳統的,佢都試過有年的初一問我係咪陣間去我媽媽度,亦試過我初一唔去佢度去左我媽咪度,我99完全唔當一回事。

子爵府

我諗大部份香港女人嫁咗都會兩邊走,大時大節食兩邊好普遍,所以如果會返企做節,我會夾好老公男家早少少食,及我只会食少少,再返娘家遲少少食,或中午男,晚上娘家,但一定要和你老公夾咗先!

大宅

free2020 發表於 21-1-14 01:00
我99都傳統,不過20年黎我都係咁安排:
初一10am-3pm 6299度,之後4點後回娘家(祖母、父親)
初二 10-2pm ...

我同你差唔多,初一初二中午都要去99度,初一晚就返娘家,初二晚冇野做我都係食完中午飯即走,自己一家出去行下街好過
習慣係人做出黎,最初初一初二食完飯我話要走時,99都比說話我聽,又話有飯剩佢自己一個食唔哂,但大前題係仲有大伯二伯大姑奶二姑奶總共四家人陪佢,人就係咁貪心,我唔理照走,佢話咗幾年見我冇反應咪接受咗,依家唔再出聲

禁止訪問

水晶宮

冇話好唔好,我通常一係初一夜晚,一係初二夜晚返娘家食,互相遷就

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

以前老媽子未走、初一就一齊去老婆外家食晚飯~

其實可以諗下樓主父母去、老公屋企一齊食飯~

我外母一個人同大舅住、年三十晚同初二開年、都會叫他們過來食飯、初一就一家去外母家食~

伯爵府

回覆樓主:

初一一定要去奶奶度,尤其我奶奶住外國,但過年一定番香港

同埋我外家唔興外嫁女初一番外家

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

中國傳統上是初一去男家,初二去家.

今年閉關, whatsapp group call

ps. 我原生家庭只剩我一人,仍有表親.去年和今年,表親不想飯聚或拜年. 佢地家中有老有b,怕我一家傳染佢地多d

侯爵府

joelbb 發表於 21-1-14 08:01
我同你差唔多,初一初二中午都要去99度,初一晚就返娘家,初二晚冇野做我都係食完中午飯即走,自己一家出 ...

係呀,6299有5個仔女,佢個女又可以年三十團年,初一都係度,佢唔會諗下點解佢個女可以唔返6299度個喎,正日比曬外家,我地就唔得個喎,所以佢想初一初二我地全日係度陪佢地,我先唔理佢

珍珠宮

回覆樓主:

疫情下應減少聚會,聚會都要雙方帶口罩

首頁

尾頁

跳至