自由講場

跳至

首頁
34567...56

尾頁

珍珠宮

hike 發表於 21-3-6 10:59
你係打呢支?

你呢張圖就係兩種包裝
左邊係預先入左疫苗落針筒的
右邊係玻璃樽裝疫苗, 打時再用針筒抽

翡翠宮

大將軍 發表於 21-3-6 05:35
其實問人冇用,自己做下資料蒐集,好過聽人講
打唔打同打邊隻好過人選擇,同買保險一樣,冇人可以寫包單
...

agree

大宅

麟媽媽 發表於 21-3-6 10:42
其實唔同嘅疫苗,因應唔同人嘅需要而作出選擇。滅活技術相對係最安全風險最低嘅疫苗,當然你提及嘅保護性 ...

打邊隻都好,都好過唔打

水晶宮

hike 發表於 21-3-6 11:19
外國嗰啲冇第三期臨床報告放上國際醫學雜誌係唔俾你上市。

國產嘅到而家都未有。一月份香港嘅專家小組仲 ...

科興公布疫苗第3期數據 保護效力50.65%至91.25%
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/1993701/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E7%A7%91%E8%88%88%E5%85%AC%E5%B8%83%E7%96%AB%E8%8B%97%E7%AC%AC3%E6%9C%9F%E6%95%B8%E6%93%9A-%E4%BF%9D%E8%AD%B7%E6%95%88%E5%8A%9B50-65-%E8%87%B391-25

科興疫苗|土耳其:第3期試驗有效率83.5% 百分百避免住院
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/594470/%E7%A7%91%E8%88%88%E7%96%AB%E8%8B%97-%E5%9C%9F%E8%80%B3%E5%85%B6-%E7%AC%AC3%E6%9C%9F%E8%A9%A6%E9%A9%97%E6%9C%89%E6%95%88%E7%8E%8783-5-%E7%99%BE%E5%88%86%E7%99%BE%E9%81%BF%E5%85%8D%E4%BD%8F%E9%99%A2?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大宅

麟媽媽 發表於 21-3-6 10:50
你點知林鄭打個技同我哋打嗰啲唔同?我上網搵啲相佢嗰支針筒同我打嘅針筒一樣喎,而針筒裏面嘅疫苗我就真 ...

鍾意陰謀論嘅人,你講什麼他都不信,沒有討論空間

象牙宮

有排都未到,考慮下,
但要去旅行都應該要打才可以出去。

水晶宮

hike 發表於 21-3-6 11:15
因為啲報導都係顯示咁嘅樣嘅

當然你哋如果見過實物甚至自己打過,覺得同林鄭嗰支係一樣嘅話咁就OK喇

科興有兩種包裝架,你睇嗰張報紙有冇話你知?
不過就算支針一樣樣你都會話裏面啲餡唔係科興

象牙宮

hike 發表於 21-3-6 11:17
如果要出境點都會打,如果短期內唔會出境嘅話以香港嘅疫情根本唔需要急住打。

疫苗有效期係半年?一年? ...

我唔想帶口罩,唔想重病,所以我係會盡快打!最好就可以防感染,不過有醫生話得,又有話唔得,唔理了,睇唔出唔打針有咩好處囉!還我正常生活最重要

大宅

fanny590 發表於 21-3-6 11:19
好心唔好只係睇黃報紙啦, 已經講左科興有兩款包裝, 一種係預先疫苗已入左針筒的(針係粗D), 一種係樽仔要用 ...

就係因為有網民眼利見到林鄭嗰支疫苗同一直公開嘅唔同引起質疑政府先出嚟澄清。各大報章都有報導。

可能你覺得政府係唔應該被質疑嘅。

伯爵府

我會打,自己無病無痛,基本上健康,打係起碼保護自己,減低染新冠風險。在很多國家,人哋想打都無得打。不過,打唔打自己決定,敏感體質、長期病患、缺乏信心,應該係唔適合打

侯爵府

屋企人做航運, 已經打咗, 因為佢接觸外國進口貨品多, 覺得自己高危, 仲會自覺每星期都去做檢測

伯爵府

Kettlechips 發表於 21-3-6 11:29
鍾意陰謀論嘅人,你講什麼他都不信,沒有討論空間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 21-3-6 11:32
科興有兩種包裝架,你睇嗰張報紙有冇話你知?

我喺診所打, 睇住醫生用針管由橙蓋玻璃樽抽入之後打, 我仲問佢支針係咪比流感果支幼? 佢話針管係一樣!

如果用針管黎評論打咩葯, 都幾好笑
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hike 發表於 21-3-6 11:33
就係因為有網民眼利見到林鄭嗰支疫苗同一直公開嘅唔同引起質疑政府先出嚟澄清。各大報章都有報導。

可能 ...

正常地方邊有咁多陰謀論? 香港人信呢類新聞都幾失智
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 21-3-6 11:37
我喺診所打, 睇住醫生用針管由橙蓋玻璃樽抽入之後打, 我仲問佢支針係咪比流感果支幼? 佢話針管係一樣!

...

啲黃人成日驚死人哋唔知佢哋智商低

侯爵府

麟媽媽 發表於 21-3-6 09:56
睇完咁多留言,發現有好多人對於疫苗技術完全唔了解。你要比較嘅唔係生產地方,係生產嘅技術,滅活科技係用 ...

象牙宮

hike 發表於 21-3-6 09:56
咁得意嘅中國訂1億支德國疫苗比黑人打?

路透香港12月16日 - 复星医药周三称,与德国BioNTech订立供货协 ...

1億支, 聽下咪算喇, 成個歐盟都唔夠派
放下自在

水晶宮

sjnl43 發表於 21-3-6 09:02
要打一定國產疫苗

廣東人食水食物天氣, 都同我地無分別, 有晒data

如果外國疫苗都係用滅活方法,我覺得打都無問題!
而家佢地用mRNa, 一種太新嘅技術,搏唔過!

水晶宮

chadtanner 發表於 21-3-6 11:34
我會打,自己無病無痛,基本上健康,打係起碼保護自己,減低染新冠風險。在很多國家,人哋想打都無得打。不 ...

X2
我跟住家中長老,月尾優先打!
反正對疫苗有信心,早d打早d保護!
雖然香港感染率唔算高(同外國比較),但萬一中嗰個係我,我實後悔!

水晶宮

ddkaka 發表於 21-3-6 11:28
科興公布疫苗第3期數據 保護效力50.65%至91.25%
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/1993701/%E ...

100%唔駛住院,真心搏得過!

首頁
34567...56

尾頁

跳至