自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

回覆 sky_blue618 的帖子

入境處最近推出左好多有關外傭的新網上服務,轉僱主申請都可以網上做,詳情睇下面條link:

https://www.immd.gov.hk/hkt/fdh.html

複式洋房

Ranen 發表於 21-5-14 11:09

入境處最近推出左好多有關外傭的新網上服務,轉僱主申請都可以網上做,詳情睇下 ...

係喎!轉僱主同請新姐姐都得!

原來好多外傭嘅服務都可以網上搞掂!

佢哋做 service 同 IT 嗰班人堅係會行前幾步,諗吓我哋啲 working mum working daddy想要啲乜!

真係抵讚!

別墅

feifei_baby 發表於 21-5-7 13:17
我最近都網上延長了visa,有打去入境處問咗關於啲文件,職員好helpful,網上服務的操作也不太困難,政府今 ...

請問延長Visa程序可以教教我嗎,姐姐續約到8月就一年啦,正常要出境,但現時無得出境

公爵府

clean112 發表於 21-5-22 00:06
請問延長Visa程序可以教教我嗎,姐姐續約到8月就一年啦,正常要出境,但現時無得出境
...

延長計劃是將visa最長延至而家份約嘅最後一日。其實網頁上的指示好清晰,你喺而家護照上的visa last day前最多8星期申請,確保姐姐的護照有效期cover到你想延嘅日子,按照網上面要求的文件,填好、印出俾姐姐簽名,再scan咗佢upload,自己寫埋封信upload就可以了。遞交後幾個星期就會收到Visa貼紙。

男爵府

智傭易~係一個不楚的服務平台
我數星期前見樓主指引。亦上網辨理

但有啲不快經歷分享
Upload幾份表格,每每到最後就話過大,要重新處理文件size再upload過
好了,我終於upload了,而且有顯示已「成功」upload
Email內一直未有任何回覆,我之前上網預約入境處,一定有email即時回應。但今次「智傭易」係冇收到回覆的email
等了三個星期多,見未有消息。(網上稱三星期辦理)我正想去入境處問,當天便收到email,但內容卻是~upload的文件不清楚,要求我重新upload。吓!三個星期內冇人睇過我的文件?
好!我再即時upload,第二日我怕時間不足工人辦理Visa,我又打電話去問入境處收到文件與否?一個簡單電話,我足足等了1小時45分鐘才有人接聽。
這就是我的經歷

別墅

feifei_baby 發表於 21-5-22 02:15
延長計劃是將visa最長延至而家份約嘅最後一日。其實網頁上的指示好清晰,你喺而家護照上的visa last day前 ...

好的,Thx

公爵府

中年失業 發表於 21-5-22 03:07

網頁寫得好清楚,要求係5mb以下,文件upload前核對清楚入面內容是否清楚係申請人嘅責任,寫到明都跟唔到,咁都覺得好艱難,樣樣要人即時處理或指導,比較適合去親身辦理或直頭俾錢agent搞。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ranen 發表於 21-5-14 11:09

入境處最近推出左好多有關外傭的新網上服務,轉僱主申請都可以網上做,詳情睇下 ...

好好喎
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其實只要你visa期滿前由請就唔駛擔心過期問題
放下自在

大宅

畀面勳章

LM 謝分享

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

唯一缺點係收申請後,唔會有confirm email, 有埋會安心d。

我等左3星期,驚漏左我份申請,打電話去問,個系統會話大約有幾多人仲等緊,我當日排我前面有39人,等左20分鐘就有人聽。 但聽完叫我黎電話,隔左3日才有人回覆。

不過我申請時,有截圖,有埋申請編號和日期,所以唔擔心佢話我遲申請。

男爵府

feifei_baby 發表於 21-5-22 12:59
網頁寫得好清楚,要求係5mb以下,文件upload前核對清楚入面內容是否清楚係申請人嘅責任,寫到明都跟唔到, ...

我當然知有寫5mb以下,因大過5mb係upload唔到的

問題在於,.....

我就係因5mb「以下」而個官話「細」?所以佢睇不清楚。但我又睇到清楚的情況下
咁個網又冇寫「最細」要「起碼」要幾大才乎合要求?
再者,就算申請人upload有問題,點解要三個星期後才通知申請者?三個星期時間係入境處「預計」批出visa時間,咁入境處要三個星期才知本人文件出問題,那麼,如果冇出錯,入境處就一兩天就發visa?
這三星期入境處為申請者做過什麼安排?
這個就是官方的做事方法?

男爵府

wmkcnw 發表於 21-5-22 16:56
唯一缺點係收申請後,唔會有confirm email, 有埋會安心d。

我等左3星期,驚漏左我份申請,打電話去問,個 ...

我有cap圖備份,所以也不擔心
我申請passport/換新身份證等也愛用網上辦理先,基本都會有email自動回應,但「智傭易」是沒有的

象牙宮

中年失業 發表於 21-5-23 01:03
我當然知有寫5mb以下,因大過5mb係upload唔到的

問題在於,.....

佢唔係講file size, 係講resolution
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 21-5-23 01:29
佢唔係講file size, 係講resolution

Resolution會直接影響 file size
冇記錯嗎?
也是一句。無論我upload錯了什麼,點解三星期後才有email 要求我重新upload

象牙宮

中年失業 發表於 21-5-23 03:50
Resolution會直接影響 file size
冇記錯嗎?
也是一句。無論我upload錯了什麼,點解三星期後才有email 要求 ...

處理時間
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 21-5-23 07:01
處理時間
當入境處什麼文件也看不到。
借問三星期已過
佢處理緊什麼東東?
三星期已是Visa批出的「正常」時間呀

象牙宮

中年失業 發表於 21-5-23 09:14
借問三星期已過
佢處理緊什麼東東?

對! 因為所有文件直至職員完成前都無ref.no出現, 到佢處理好就出visa, 欠文件就出email通知交文件者
放下自在

大宅

中年失業 發表於 21-5-23 01:09
我有cap圖備份,所以也不擔心
我申請passport/換新身份證等也愛用網上辦理先,基本都會有email自動回應,但「 ...

我也一樣有截圖上傳成功之reference no, 但估不到入境處個online system會不發出任何auto email for acknowledge receipt.始終第一次上網申請延期, 我也担心自己上載文件有問題,在呆等4個星期後, 幸好網上申請成功。 我估計入境處職員近期忙到顛, 根本完全做5切, 所以只要visa 未咁快過期,所有on line submission file 都不會打開處理。簡單一句, 5急到爆都5做住。

中年失業    發表於 21-5-23 11:56

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

中年失業 發表於 21-5-23 09:14
借問三星期已過
佢處理緊什麼東東?
我問過,因為疫情,有些office人手少左,加上大量申請,我都要5星期才完成申請。

我先scan pdf, 再由pdf轉做jepg, 會清楚d。

不過唔太明白,為何只能用jepg。

我都試過用online 申請passport, 車牌,都有系統自動發出的confirmation letter。可能個system新,未有呢個function。

不過真係方便。

之前如果親身去,d靚時間(星期六)都俾agent mark哂,除非刻意等佢renew schedule即去book.

首頁
34567...8

尾頁

跳至