夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

irisf 發表於 21-6-16 20:16
如果小孩還小,他們下課後有沒有人照顧?如沒有,安排去託管班,但開支負擔得起嗎?如沒人看顧學坏了如何?男人 ...

佢地已經上中學了 唔需要託管班 知道 所以我會盡量將個心擺落兩個女到

複式洋房

其實你都要相信,你活得開心活得好,先係對小朋友好。而且佢哋都會感受到你嘅情緒。一齊唔開心嘅,不如決絕啲快啲離婚啦。

男爵府

那早d離婚好d,到子女18歲離,你可爭取到的東西就更少

男爵府

回覆 cometingliu 的帖子

至於贍養費,都話做政府工有保障架啦!如個男人不比贍養費,去法庭申請出個法庭命令比老公公司亦即政府,人事部便要每個月喺份糧到扣了份贍養費出來先,餘額才會發放給他,做政府工甘好褔利點舍得走?而且公司也知他連贍養費也不比,瘀到痺啦!問佢以後仲比吾比?

男爵府

回覆 liernnn 的帖子

先申請左綜緩,趁孩子仲細快D申請公屋會快d輪到

男爵府

記住d句:早走早著,遲d走仲瞓吾著

大宅

有經濟能力先好安排,既然女都大啦,搵工先啦

珍珠宮

liernnn 發表於 21-6-14 02:08
原來係可以甘樣處理..我真係唔知 多謝你
仲有分佢的退休金...可以同佢商討,二個女的撫養權歸你好啲...申請咩都易好多...你叫佢幫你申請公屋囉...由得佢係出面點玩都OK啦...
比生活費給女兒...

男爵府

cometingliu 發表於 21-6-16 08:29
我父母起我小二時就離婚,所謂嘅贍養費,阿媽一蚊都無收過…所以我就知道原來離婚係可以乜都無,無嘢係有 ...

me too,我大概小五/小六左右,當時法官判4000蚊贍養費(我都唔明點解咁少,我地係三兄妹,住公屋,剩係租金都over1500),不過判幾多都冇用,最後我爸只係比咗兩/三個月,跟住就話自己失業,比唔到,所以我一早就知結婚都冇咩保障,除非有車有樓,但到時分呢d又係煩

茶類愛好者    發表於 21-6-18 20:20

珍珠宮

JM唔使太擔心,依度係香港,香港仲有好多援助同機會……

試諗下如果妳係日本,就真係惨……
好多離婚女人/單親媽嘅出路係風俗店(妓院)/AV……

日本有社保,但佢地機構同職員幫唔到咩手/唔想幫女人……佢地覺得女人可以去賣肉,已經好過男人好多……
曾經大阪有離婚女人去申請社保俾職員罵佢做咩唔去soapland 做泡泡浴女郎, 做咩要申請援助要人幫?!
依家妳係香港,俾d勇氣行出第一步,會有出路嘅……起碼唔會有人“勸”妳落火坑……

男爵府

devil621 發表於 21-6-18 11:15
me too,我大概小五/小六左右,當時法官判4000蚊贍養費(我都唔明點解咁少,我地係三兄妹,住公屋,剩係租 ...

我當年我同家姐係話每人每個月$5000添,咪又係一蚊都無收過吖

侯爵府

回覆 liernnn 的帖子

打政府工?仲好!唔驚佢走數應該可以要求每月出糧自動過俾你

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,唔好因為要兩個女有完整家庭而委屈自己!女兒都中學,佢地有知情權。

當初我離開我前夫,都有問兩個女意願,雖然當年佢地只有幾歲。佢地都會話,媽媽開心就好,爸爸經常都唔陪佢地,有等如無

所以,你要諗清楚係咪要走出呢個comfort zone。要行出第一步唔易,但之後既路會係對得著自己
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

樓主,我聽過,而家住緊宿舍既,其實都可以申請轉公屋了,如果唔揀擇,好快就有添。因為政府都想free返唔多既宿舍位置比其他公務員,但因為宿舍唔會細得過公屋,所以少人咁樣揀,寧願退休派一間住住先再轉/買居屋。
而家既中學生已經好成熟,唔係我地年代咁,電視都睇唔少呢d劇情,身邊既同學仔亦有單親家庭,佢地既接受能力同承受能力挽下手比你更高,所以樓主你唔洗覺得講左出黎會令小朋友人生幻滅,其實愛中亦有信任,你要相信佢地大個女了,家庭事務可以分擔分享,在家庭中互相扶持。
祝福你能盡快重新建立自己,愛自己更多,世界好大呢,離開一個背叛你既男人,空出雙手,擁抱呢個美麗既世界同d女,讓笑容更常註你臉吧!

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

liernnn 發表於 21-6-13 03:23
其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

其實你百無仲好!如你真相攤牌璃婚,你收集佢通姦證據,同子女搞好關係增加撫養權優勢。你同仔女搵社工幫手申請綜援和公屋。如有樓,佢資産轉移一樣分唔倒。

別墅

liernnn 發表於 21-6-13 03:23
其實已經發現左好幾個月 今日佢如同往日 呃我話返工 其實同個女人去五星級酒店過夜..我訓唔到 我年紀好大了 ...

40尾都仲好青春,只係人生一半,與其痛苦過日子,不如放過自己。加油

茶類愛好者    發表於 21-6-21 18:01
cathngai    發表於 21-6-20 08:55

男爵府

1) 女都大, 根本唔系 focus on custody
2) 她們系女, mostly love mummy, why you need worry
3) 我提議你快搵律師去攪, 落 mark 要分佢長俸
4) 人要開心, 不要擔心幾多春, 健康最緊要, 如我系男人, 我要個女人同我分享樂, 不是愁

茶類愛好者    發表於 21-6-21 18:05

大宅

MGM_DRAGON 發表於 21-6-13 08:59
有套韓劇講女人到左四十歲
乜都唔識
仔大左唔敬重媽咪

韓戲係咩名?

大宅

kimmy417 發表於 21-6-21 23:36
韓戲係咩名?

第二個二十歲
女主角係崔智友