自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mercurycc 發表於 21-7-16 11:01
其實做手術前唔會再檢查?
無理由入到手術室才話塞唔夠膽唔做,
佢都係排期去做的。

我頸個度係做左腦頸血管掃描,所以睇到收窄左幾多成,心臟通波仔都試過,我係做運動心電圖時發現心臟缺血,跟住安排我去做導管檢查,檢查前會要做一次心臟超聲波睇下有冇其他心臟問題先,醫院請到明到時如果睇到塞唔夠75%就唔會做,交返俾內科跟,原因又係傷害大過得益所以唔會放支架,我都食左藥8年了,好慶幸冇再惡化落去,平時都食清淡為主

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-16 09:48
其實樓主係咪有強迫症一定要出post,經常都見佢問埋d無厘頭問題

樓主,我冇心串你,只是覺得如 ...
樓主當睇唔到你回覆喎,好明顯想逃避治療,希望佢可以盡快對症下藥,唔好放棄治療

象牙宮

貓咪達人 發表於 21-7-16 11:30
我頸個度係做左腦頸血管掃描,所以睇到收窄左幾多成,心臟通波仔都試過,我係做運動心電圖時發現心臟缺血 ...
一路食藥,每年做檢查?
一開始都係睇政府醫生發現?

珍珠宮

whyyou 發表於
樓主當睇唔到你回覆喎,好明顯想逃避治療,希望佢可以盡快對症下藥,唔好放棄治療
...

我看到呀,我不是逃避,又冇做錯事,問心無愧,怎會呢逃避呢 我認為自己冇問題,其實呢嗰post都學到啲嘢,多謝jm的回覆同分享,就是知道公家不會為赚錢做不必要的手術
我在bk被人鬧慣的,但我仍本着宗旨,想知就問,理得人話我無聊、白痴同有病 不過jm記住記住,凡是我出post妳就唔好睇喇,免得妳勞氣回我

珍珠宮

charlotteling 發表於

點解問啲問題咁奇怪!好似冇係香港生活過咁,係香港 ...

一把年紀仲成日問埋啲無知問題
真係為咗刷存在咩都做得出
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

公爵府

mercurycc 發表於 21-7-16 12:19
一路食藥,每年做檢查?
一開始都係睇政府醫生發現?

每日食藥,檢查就冇每年做,因為政府醫院唔會檢查咁密呀,有唔舒服或暈多左先會安排再照下,係呀,我睇政府醫院發現架,初初都唔太順利,因為當時都係30幾歲,個個醫生都話我冇可能咁既年紀有心臟問題,入左幾次急症室照心電圖又話冇事,後尾再做檢查先知有問題,未食藥前我成日暈架,試過係電梯向後跌,好彩我老公托住我咋,依家有藥食好好多了,叫做穩定

珍珠宮

cbeyond 發表於
私家有無得做係個問題
其實你真係無知, 還是無聊

有乜可能咁大個人一啲common sense都冇?
無聊扮無知,都唔係第日嘅事
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

貓咪達人 發表於 21-7-16 12:39
每日食藥,檢查就冇每年做,因為政府醫院唔會檢查咁密呀,有唔舒服或暈多左先會安排再照下,係呀,我睇政 ...

有藥吃穩定好好了 祝jm一天比一天好

貓咪達人    發表於 21-7-16 13:33

象牙宮

貓咪達人 發表於 21-7-16 12:39
每日食藥,檢查就冇每年做,因為政府醫院唔會檢查咁密呀,有唔舒服或暈多左先會安排再照下,係呀,我睇政 ...
好好保重身體呀!

貓咪達人    發表於 21-7-16 13:39

子爵府

sabun 發表於 21-7-15 15:09
我知會令人誤會,我想表達是因剛有位朋友在私院做過百萬大手術好感恩,我諗如一般人冇保險又冇錢咁公院也 ...

有保險一個大手術都有一大筆費用仲要比喎,唔咪人人負擔得起。
放且咁大型過百萬手術當然去政府,私家醫院未必接個case

珍珠宮

vta137 發表於 21-7-16 14:15

有保險一個大手術都有一大筆費用仲要比喎,唔咪人人負擔得起 ...

高端醫保有機會住保

子爵府

其實最重要個點,係要明白私家醫院無icu.... 除左養和一間有

所以如果手術後有風險要入icu, 除左養和應該無乜私院會收.....所以唔係成日私院好,只有小至中風險手術去私院會好過公院因為唔駛等

瑪瑙宮

sabun 發表於 21-7-15 14:45
即我意思是如病人因病雖要進行複雜又大的手術,如over10小時以上那種,做完要住ICU嗰啲,如私家找相關外科 ...

如果有錢都唔使諗,搵幾貴醫生都得,冇錢就政府,仲理得邊個醫生做手術?醫院會安排,最緊要有得快做手術,唔好等到病情差左,都未做到手術。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珊瑚宮

ferrari2007 發表於 21-7-16 12:41
有乜可能咁大個人一啲common sense都冇?
無聊扮無知,都唔係第日嘅事
...

有病, 係心病, 唔可以用正常人心態去理解

首頁

尾頁

跳至