自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crazypaper 發表於 21-10-14 21:57
搞笑係...以為佢好趕,就讓開俾佢地行先,點鬼知前你兩步,就慢慢黎...咁做乜鬼趕係人後面想爬頭咁款...啲 ...

以前會炆..宜家慣晒, 佢玩無謂我費事同佢癲, 佢無非都係想同我鬥...激嬲我
估唔到3547 都可以咁, 咁...辦工室政治有幾黑暗? 我果D都係小兒科

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 21-10-14 19:35
(轉貼) 唔好插我~

香港教育真係出現問題、一些學者說我們失去了兩代年青人、希望香港 ...

任何年紀都有唔好嘅人,唔好下下標籤年青人

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

karenlyk 發表於 21-10-14 22:21
任何年紀都有唔好嘅人,唔好下下標籤年青人

當然~

但我是指整體年輕人質素、下降得非常明顯~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試過有朝坐小巴返工,坐我前座位個後生仔跌左手機去我個位,我幫佢執返唔該無聲,仲要黑我臉,咩事呀幫佢執返部手機仲要一早比人黑臉

opclk99    發表於 21-10-14 23:09

珍珠宮

係家教問題,我覺得再下一代會更差,依家個個都好似公主王子

子爵府

年青人都係由上一代教出嚟,冇禮貌嘅行為,可能佢嘅上一代都係如此。

水晶宮

回覆樓主:

我試過幾次坐火車地鐵都讓位俾D小學生坐, 但D小學生好自我, 望下你就算, 連講聲唔該都冇, 連帶佢地D公公婆婆, 父母都係冇禮貌

珍珠宮

回覆樓主:

之前去內地旅行啲家長係幾有禮貌(當然我地住旅遊區可能都不是窮人),佢哋小朋友撞親人,啲家長會叫佢道歉同就地教佢,唔會好似香港家長咁整到人先仲藐人(playroom真係大把)。之前去大學時啲香港學生真是粗口精妙流利,見有內地生會幫大肚婆開門hold電梯門......唔想比較但真是高下立見。是家教還是缺乏公民教育問題?

伯爵府

由其是獨生子或女
男既就宅男甘
女既就公主甘

侯爵府

daijuju 發表於 21-10-14 22:51
之前去內地旅行啲家長係幾有禮貌(當然我地住旅遊區可能都不是窮人),佢哋小朋友撞親人,啲家長會叫佢道歉 ...

我覺得係社會風氣問題,家長將個重心放哂係學業上,係咁谷成績,升到名校就得,反而係個人品格好少理,又或者咁講根本冇時間理,你成績好就乜都得
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

lovececing 發表於 21-10-14 23:01
我覺得係社會風氣問題,家長將個重心放哂係學業上,係咁谷成績,升到名校就得,反而係個人品格好少理,又 ...

近年多返啲公民教育又引入國民教育,希望有所改善

伯爵府

nldw2012 發表於 21-10-14 19:52
文中話見到親戚唔叫人,已經喺正常

呢個離譜喎。點可以用人地d器皿架。

我自己好鍾意狗,由細到大都同時間養好多隻狗,但係我都唔鍾意呢啲狗主。以為自己隻狗好細就係好得意。去到邊帶到邊。shopping帶住,食飯帶住。其實好自私。真係唔係人人鍾意動物。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

8765432 發表於 21-10-14 19:53
養不教 父之過

絕對認同,所以自我反省好重要,唔好覺得唔關自己事,高高在上咁指責

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

平平無奇2 發表於 21-10-14 21:18
手機只會是部份原因、宏觀去睇係教育出咗問題。以前仲會强調教育下一代去培養美德。今天由幼稚園到大學全部 ...

因係怪獸家長和追求功利的教育局。

教育局成日只用成績去殺校,家長就乜都投訴一餐。

見以前滿有熱誠的同學做老師,想培育下一代。但而家都話只會教書,德育就免問,費時俾d家長公審。

反正d家長有自己一套:執輸行頭慘過敗家,總之唔好要我蝕底。

利申:本人不是老師,只是朋友中,從幼稚園到大學的老師都有。

珍珠宮

大力大力 發表於 21-10-14 19:35
(轉貼) 唔好插我~

香港教育真係出現問題、一些學者說我們失去了兩代年青人、希望香港 ...

.

複式洋房

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

opclk99 發表於 21-10-14 23:08
Agree x 2
唔止社會風氣問題,
係教育亦有大問題,
最主要係家教出問題。

就算係以前,文盲父母都要教仔女唔好影響別人,但而家d父母,自己d仔女,才是金笸蘿,要全世界就哂佢,錯就係人地錯,係社會錯。

正如李元元,發脾氣當有趣,仲post出黎呃like。李元元咁細個,發脾氣好正常,但佢父母要教訓佢,唔應該呃like。

而家課程都有教 德智體群美,但點都不及父母身教。

教師一對20一30人,父母頂多1對1一3人。

養不教,父母之過。

教不嚴,師之惰。

其實要先有家教。
完全沒家教,老師再好都無用。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 21-10-14 20:51
我出街都見好多,開頭會忍唔住都會話個細路,父母會藐嘴藐舌,之後再見到都費事出聲幫個教仔,總之我教好 ...
記得以前d 街坊,真係好好。 父母唔得閒,會幫手照顧。

其實如果社會愈來愈多自私自利的下一代,最終校園欺凌,暴力事件,都係自己子女受返。

首頁
34567...10

尾頁

跳至