自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

日月水火 發表於 21-11-18 10:04
X2我都遇到呢啲人又係唔該都無,之此我推門只推少少比自己過去就夠。
除非係需要幫忙嘅(例如老 ...

我都係呀!
有時我唔係想開比佢, 最慘我老公係佢後面, 佢就直行直過, 我就會有點唔憤氣
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

牛年勳章

selinako^^ 發表於 21-11-18 14:36
通街d人都唔禮讓, 戰鬥格上身..出街當有壓迫感
我除左食野買餸, 都少左係街度行

就係呢種感覺,同佢無仇無怨,掂行掂過都要冒犯下你,真係eq低啲都唔掂

珍珠宮

老翻太太 發表於 21-11-18 12:48
呢個情況我試過幾次,但後面嘅人冇jip 我,叫我讓開比人行係我c6, c6成日手指咬出唔咬入,明明條路好寬右 ...
我可以讓,但我拖住個豆丁行緊...佢唔需要jip我加掘住我...真係咁想行我行過既路,可以禮貌講句唔該... 又試過有個男人同佢老婆,有好大條路唔行,係我後面大叫唔該借借...一聽都知係呼喝咁叫法...香港地怪人特別多... 你下次扯返你c6同你靠邊站呀嘛...叫你c6讓開出面俾人行啦~出面咁多位

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

~香奈兒~ 發表於 21-11-18 15:03
就係呢種感覺,同佢無仇無怨,掂行掂過都要冒犯下你,真係eq低啲都唔掂
...

其實我想問佢地 衝埋黎想點..., 但佢一定會唔出聲就咁走左去

你講得岩呀! 真係無仇無怨, 3547 掂行掂過冇搞到佢, 佢係中意搞下你先開心
有d見你行緊, 佢就發現目標鈄線撞埋黎, 係要頂一頂你先安樂

所以冇乜事, 我都唔中意出街

我又試過出西鐵去扶手電梯, 大家迎面宜來有眼神接觸
我有1米距離, 佢有1.5米距離, 我費事同佢地撞埋一齊就行快2步, 佢地就半跑半走..衝向我既方向, 係都要頂一頂, 阻一阻你先安樂...可惜最後都係我快d

大宅

最近有次我同老公搭巴士坐下層,有個後生仔上車,要唱散一百蚊俾車錢,問咗我哋前面兩行都無得唱俾佢,到問我哋 「有冇一百蚊散紙?」我哋摷銀包,倆公婆夾埋先湊夠散紙同佢唱一百蚊,點知,佢攞咗我哋嘅散紙,再俾張一百蚊紙我老公之後,就直接行咗去車頭,一聲唔該都冇,我同老公即刻搖頭,概嘆依家啲年輕人,好多都忽視禮貌,我哋雖知大家唱錢冇拖冇欠,但,唔係理所當然的一回事呢

伯爵府

牛年勳章

selinako^^ 發表於 21-11-18 15:14
其實我想問佢地 衝埋黎想點..., 但佢一定會唔出聲就咁走左去

你講得岩呀! 真係無仇無怨, 3547 ...

你遇到嘅傻人都幾多 所以而家當遇到正常人同有禮貌嘅人,感覺特別難能可貴

selinako^^    發表於 21-11-18 15:30

複式洋房

decemberain 發表於 21-11-18 09:12
坐公共交通工具,個人坐得近中年女性,粒聲唔出,特登用隻腳踢開我隻腳。

呢啲人咁樣做人處事。

呢煩人多的是。遇到同住大廈c9.我都係c9.正常入升級機後後者關門吧~佢唔郁等門自動關。到出升降機,佢出先,又理應開大廈門先,第一次見佢出升降機後特登行開比我行先,就想我開大廈門,之後見到佢,我出門會急急腳行快啲,佢又追出來就為左唔使開門,有次見到佢返屋企,我拿拿淋關升降機門,唔想同佢同life.

別墅

crazypaper 發表於 21-11-18 10:24
主要係而家既父母唔教小朋友咩叫禮貌,只要揾到錢,學業好,咁就叫對!
我都試過同小朋友行街...條街濶到打 ...

你呢個我都試過,仲要喺我後面話我阻X住晒,明明隔離大把位夠行

別墅

我會當個d人有情緒病,唔好咁上心

珍珠宮

chaters01 發表於 21-11-18 12:35
X 3
仲要好多係男人,仲要扮行得慢等你開左門就sip入嚟。好鬼無風度
...

香港地近年出產多左好多縮骨男

珍珠宮

selinako^^ 發表於 21-11-18 14:50
我果度有3部lift 可以上到去, d人見按左a 就唔會按b.....話之齊齊變沙甸魚, 都唔會按lift
入到去即企到最 ...

你令我想起有一次行商場,部lift可容納25-30人,我入去時連埋我大約7-8個人,非常鬆動而且禁lift位無人遮擋,咁我就咁啱站在禁lift位置附近,咁我禁自己樓層,正常其他人都會親自禁返自己樓層,因為唔係迫到沙甸魚咁要揾人代勞,但佢哋竟然開口叫我幫佢禁,仲要連續三個人,原來佢哋係商場職員同一些counter 員工,心諗你哋都得架嘞,叫個客做禁lift員,自己怕污糟唔想禁就叫我禁。

大宅

有一次見到有位媽咪推bb車想從商場出來
我好心幫佢拉門
最後佢唔該或微笑點頭都冇,好老馮⋯⋯禮貌都冇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老翻太太 發表於 21-11-18 16:21
香港地近年出產多左好多縮骨男

係,男人尤其明顯

侯爵府

大把呢啲人!

侯爵府

漱口水 發表於 21-11-18 12:33
類似情況試過,我轉另一對門佢跟埋嚟呀!跟住我企喺度唔郁

子爵府

selinako^^ 發表於 21-11-18 14:36
通街d人都唔禮讓, 戰鬥格上身..出街當有壓迫感
我除左食野買餸, 都少左係街度行

好多女人都好鍾意行行吓街忽然停低搞電話,跟住你後面,或者同你迎面而來嘅人就被殺個措手不及停唔切,撞埋去,人哋十萬個唔想。亦好反感

話時話,撞埋你到有乜著數?

子爵府

rosehoi 發表於 21-11-18 16:48
有一次見到有位媽咪推bb車想從商場出來
我好心幫佢拉門
最後佢唔該或微笑點頭都冇,好老馮⋯⋯禮貌都冇 ...

Lee 個情況都見得多
見佢地推住啊b,幫到就幫
唔通我樣似保安,望下自己著緊牛記波鞋woo

翡翠宮

breadcheung 發表於 21-11-18 17:24
好多女人都好鍾意行行吓街忽然停低搞電話,跟住你後面,或者同你迎面而來嘅人就被殺個措手不及停唔切,撞 ...

我都想知
應該係似討論區,有d 人中意挑機一樣
其實都唔知有乜野著數

首頁

尾頁

跳至