自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

teresayan07 發表於 21-12-2 10:46
尤其係女仔… 大個左到中學會介意大過晒啲同學..
所以女仔都係做細b好啲.. 除非真係跟唔上..
...

女仔就係做大b就真係要諗清楚。。。女仔已經早熟,又比較小心眼。。但男仔絕對係做大b著數

水晶宮

回覆 teresayan07 的帖子

亦係,同埋女仔係成熟過男仔,無咁輸蝕。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-12-2 09:58
我女細B+唔足月,仲一直生長線係最低3(到P2先追番去25),但完全冇你講嘅問題,尤其語言能力(1.5歲已清楚用 ...

知你女叻喇

我咪話除了學術 ,細b的確仲有其他係差過大b, 如你所講,體能,自理等。。

水晶宮

cara.mak 發表於 21-12-2 11:44

知你女叻喇

唔係叻唔叻,而係喺一般津校都好多細B,唔係一定做大B先適合。如果學習上已應付到,刻意延遲升班更影響學習動力和興趣,唔配合智能發展。讀書又好將來工作又好,發展係放長線。

伯爵府

BK Milk勳章

謝謝大家 意見都還是好兩極 早知道我開刀擇日遲幾日就一月了 無謂自己煩自己 有的國家地區要足六歲才可小學 我是覺得六歲八個月不算好大吧 算不上超大吧

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-12-2 09:58
我女細B+唔足月,仲一直生長線係最低3(到P2先追番去25),但完全冇你講嘅問題,尤其語言能力(1.5歲已清楚用 ...

其實好多細b資質良好,所以各方面都做得好好,根本唔使「追」,亦冇所謂落後6年和自信心問題 如發展良好格硬repeat,只會拖慢小朋友進度令佢無心向學,所以我唔覺得repeat一定係「正嘢」,因人而異。

水晶宮

daijuju 發表於 21-12-2 12:42
其實好多細b資質良好,所以各方面都做得好好,根本唔使「追」,亦冇所謂落後6年和自信心問題 如發 ...

樓主個case, 已經考到心儀小學,即係有相當能力啦,仲夾硬延遲學習,學多一年K3嘢,對「BB」性格係唔會有幫助。我個自理差(手腳慢,成日跌嘢),性格好BB, 老師都話唔好刻意就佢,做得唔夠好咪要練多d。冇理由因為佢BB, 就容許佢繼續自恃係BB咁更加冇改善。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-12-2 12:52
樓主個case, 已經考到心儀小學,即係有相當能力啦,仲夾硬延遲學習,學多一年K3嘢,對「BB」性格係唔會有 ...

agree 照上小一已可訓練自理 蘇浙也不易入 band 1率都6-7成 遲一年再考小也不是寫包單入神校/一線龍 不如讀好啲考插班 再唔係讀住小一考多次小一又得 不過如果讀得好其實唔需要repeat小一 可直接考插班

水晶宮

回覆樓主:

如果屋企自少有中英文伴讀,有細心栽培,唔係自由放養型。咁小朋友repeat K3,可能真係委屈咗佢。咁淺的嘢讀2年

水晶宮

daijuju 發表於 21-12-2 12:57
agree 照上小一已可訓練自理 蘇浙也不易入 band 1率都6-7成 遲一年再考小也不是寫包單入神校/一線 ...

喺蘇小讀得top唔愁去唔到好中學,讀得一般中游亦受惠升中B1%有好大條保險線。就算最worst case跟唔上,repeat P1都唔會repeat K3 lor...

琥珀宮

appledai 發表於 21-12-1 15:03
超細B,12月尾,本來之前想好再讀一年幼稚園 會轉明我或等龍幼如果有位,家姐舊基,但自行都未報名。家姐小 ...

睇你點湊,我個都係超細b, 但而家考級頭十以內,無謂嘥左一年
大不了小學或中學追唔上留級,咁仲叫留班留得有d價值

男爵府

cmchang0927 發表於 21-12-1 16:51
我仔以前11月細仔,小時候冇記性理解力好差,入小一前eg A to z 教極都未記齊……..小一二時成績級中遊, ...

好勵志啊我個仔係12月細B,而家小一同你個仔之前一樣啱啱開學時又係A字Z都未熟,加減數教極仲唔識,真係好氣餒好想放棄希望佢升小三之後可以好似你個仔咁會好啲

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-12-1 16:05
我女已大學
經過多年體驗(自己或身邊朋友),呢個世代,已經無睇「重讀/留班」睇得咁重
考兩年小一,大有 ...

認同!其實現今升學玩法有好多,如果家長覺得現階段小朋友跟吾上就留/轉,跟得上就照讀/考更好嘅學校。

侯爵府

appledai 發表於 21-12-2 12:41
謝謝大家 意見都還是好兩極 早知道我開刀擇日遲幾日就一月了 無謂自己煩自己 有的國家地區要足六歲才可小學 ...

從小朋友的角度出發,十隻手指有長短。
一種能力超前,必定有一種能力滯後!
準備好 vs 追

珍珠宮

細b讀書,可以留番來中學 repeat

男爵府

appledai 發表於 21-12-2 12:41
謝謝大家 意見都還是好兩極 早知道我開刀擇日遲幾日就一月了 無謂自己煩自己 有的國家地區要足六歲才可小學 ...

唔使煩惱啊,已經發生咗就無謂諗“早知......”,特別係“開刀擇日”這topic,唔到你話事,你擇咗果日,bb可能唔鍾意果日,提前“爆”出來,也聽講過有人擇咗日,但醫生當日突然有事,不能在既定時辰接生,“天意”嘛。

唔使太執著大b定細b啦,親戚小朋友2月出世,借埋親戚地址去咗間另一區名小學(有中學既),除了小一ok,之後家長次次要參加“小小家長會”(for成績唔夠好既學生和家長),到小五小六老師耐唔耐就間接、婉轉表示升上原校中學部有難度。好彩小朋友性格開朗、家長盡力協助後問心無愧,大家都冇特別唔開心。結果在另一間中學升讀。

男爵府

Happybabyhbb 發表於 21-12-2 08:03
我大女有同學做超大b,班同學知道佢大一年,會笑佢… 如果能力夠,我唔會諗做超大。 我兩個小朋友,細b仲 ...

我小朋友讀直龍,雖然比例上多大b, 超大,但識得有女同學插班repeat , 細個都冇問題,成績仲好好。而家上咗高年班,成績冇之前咁好,可能加上佢外型明顯比同學成熟,佢好介意,成日唔開心
我覺得可能佢留喺舊津校做中b, keep 住考級頭會開心啲。

男爵府

yuki_oOo 發表於 21-12-2 14:17
好勵志啊我個仔係12月細B,而家小一同你個仔之前一樣啱啱開學時又係A字Z都未熟,加減數教極仲 ...

以前仔k2時,我教佢數嘢,就算拿哂Thomas車出嚟,都數唔到10,教到我喊而家中學maths ok, 仲讀埋M1, 所以唔好放棄,你唔知佢幾時會ok的

男爵府

其實留級不如留番將來in case,我見過兩個小學時級頭,上到中一要留級(一男一女)。

伯爵府

想生BB熱投

香蕉煎餅 發表於 21-12-1 15:07
疫情下男仔一定做大b著數

唔疫情都係啦!
I am Agent P

首頁
34567...9

尾頁

跳至