自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mocha_y 發表於 22-3-13 00:15
人仔184嘅嘢,你用$2000先採購到。咁個採購部喺咪抄得?審批嗰個,又有無利益輸送而要咁高價去買平價貨。
...

兩年前,好多人用500元搶一盒值50元口罩,咁個個市民都抵炒啦!
睇嘢不要單看新聞小小資料就下判斷。
插隊搶單,加急運送,一時三刻要大量貨,都可能係原因。

goldpiglet    發表於 22-3-13 19:53

子爵府

daijuju 發表於 22-3-13 00:45

開頭我以為佢1000-2000包裝,原來唔包,包埋要約2萬/部,話 ...

ICAC 要查下喇,應該有黑箱作業

子爵府

mimi626 發表於 22-3-13 13:53
唔止無、轉頭cut埋你添呀
另一邊廂就三萬蚊請廢人落黎唔知做乜

你去長者院舍做丫,廢!
坐係度講就叻

大宅

Onlok 發表於 22-3-13 14:00
黄人不喜歡大6。一陣班黄醫護知道係京東又嘈。而家買貴,全世界都嘈

香港政府採購亂嚟嘅事跡太多,上次幾個億買冇鬼用嘅銅芯口罩,再加近期唔知咩價買大量快速測試,再用1000蚊一晚租酒店房間三個月做隔離,唉,納稅人嘅錢就咁俾政府亂fing

男爵府

nervousmichelle 發表於 22-3-13 15:09
香港政府採購亂嚟嘅事跡太多,上次幾個億買冇鬼用嘅銅芯口罩,再加近期唔知咩價買大量快速測試,再用1000 ...

單還一單,醫管局採購嘅關政府咩事?

男爵府

真係好肉酸,愈描愈黑,個個出來割蓆了, 不如直接叫犯紅伶出嚟解畫啦,淨係識日日四點半搵啲細嘅出嚟擋

goldpiglet    發表於 22-3-13 19:50
嵐嵐喵1234    發表於 22-3-13 15:45

珍珠宮

回覆樓主:

行政長官林鄭月娥在抗疫記者會上表示,政府沒有參與醫管局的採購工作,亦不知悉購買詳情,因此不可因此而推斷政府的內部統籌有問題。她又指,醫管局若再有醫療物資需要,可透過商經局局長邱騰華統籌的政府工作小組提出,以一併向中央部委提出請求。https://std.stheadline.com/realtime/article/1818166/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%8C%87%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E5%8F%83%E8%88%87%E6%8E%A1%E8%B3%BC%E6%8A%BD%E6%B0%A3%E6%89%87%E5%B7%A5%E4%BD%9C-%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E6%8E%A8%E6%96%B7%E5%85%A7%E9%83%A8%E7%B5%B1%E7%B1%8C%E6%9C%89%E5%95%8F%E9%A1%8C

而家連安裝2萬一部,1000-2000係淨機

侯爵府

其實抽氣扇可唔可以同豐澤蘇寧買, 1500 個都好可能有現貨

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

daijuju 發表於 22-3-13 00:36
仲話經中聯辦,原來根本中聯辦無經手

會唔會有‘指點’,但無文件,所以唔會上身⋯

珍珠宮

麥兜媽 發表於 22-3-13 15:30
會唔會有‘指點’,但無文件,所以唔會上身⋯

特首已經話係醫管局自行採購,連政府都冇參與。https://std.stheadline.com/realtime/article/1818166/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%8C%87%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E5%8F%83%E8%88%87%E6%8E%A1%E8%B3%BC%E6%8A%BD%E6%B0%A3%E6%89%87%E5%B7%A5%E4%BD%9C-%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E6%8E%A8%E6%96%B7%E5%85%A7%E9%83%A8%E7%B5%B1%E7%B1%8C%E6%9C%89%E5%95%8F%E9%A1%8C

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

仲需唔需要?
我可以即刻拆咗屋企把抽氣扇,打個5折賣畀政府,收返$1000都幾和味

水晶宮

回覆樓主:

查清楚好喎,搞咩禁貴,政府亂洗錢?仲有個方倉,每個倉淘寶6000就有。
我都想知點解政府整嘅野造價禁貴……

珍珠宮

畀面勳章

daijuju 發表於 22-3-13 00:36
仲話經中聯辦,原來根本中聯辦無經手

想拉埋人落
龍鳳媽

珍珠宮

整火箭咩?咁鬼貴
中聯辦有冇經河濕腳
ICAC 失蹤左幾年神祕部門,又係白逗人工

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

huiwo太太 發表於 22-3-13 00:44
究竟係採購部唔知價,定當香港人係水魚?廉署做野!

Push

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

daijuju 發表於 22-3-13 15:27
行政長官林鄭月娥在抗疫記者會上表示,政府沒有參與醫管局的採購工作,亦不知悉購買詳情,因此不可因此而推 ...

連安裝兩萬元一部,食水好深

琥珀宮

畀面勳章

mimi626 發表於 22-3-13 13:57
淘寶賣緊二百唔洗一部
擺明供應商坐地起價啦
咁大條水魚唔劏咩

好心你咪下下抽埋呢d野講啦手,你唔見有人話係台灣供應商咩?唔通又同台灣利益輸送咩?!

琥珀宮

畀面勳章

daijuju 發表於 22-3-13 15:35
特首已經話係醫管局自行採購,連政府都冇參與。https://std.stheadline.com/realtime/article/1818166/%E5 ...

而家澄清左都無用,你睇成班盲反已經入晒腦

珍珠宮

she007 發表於 22-3-13 18:04
查清楚好喎,搞咩禁貴,政府亂洗錢?仲有個方倉,每個倉淘寶6000就有。
我都想知點解政府整嘅野造價禁貴… ...

啱吖,單價6XXX,幾百個櫃,做一個月後,慢慢做交付,再安排過關運送地盤,你再自行组裝。

首頁

尾頁

跳至