自由講場

跳至

首頁
34567...93

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人各有志。有人係香港驚到死唔出街﹐過到去口罩都唔使帶又話好FREE好多大公園咁 (其實係香港你地驚死唔帶自己小朋友去玩者)。又話HKD200夠佢買三日餸可以食得好好。我老公話其實英國有公司都請佢 (個邊都搵到4-5千磅) (在英國既一家四口無野做﹐真係靠用香港賣樓既錢過去用)﹐不過我老公真係無想過要走 (錢係一樣﹐另一樣係家有老人家)﹐佢就串我老公﹐係香港對小朋友唔好﹐無出路。(唔通得英國有出路???)

大宅

小菜豆 發表於 22-3-29 09:08
垃圾? 女主角Fiona已經好成功例子, 英文又掂, 又有腦又積極...
唔評論佢立場, 在外地生存係叻女...
bno走的 ...

我都覺得Fiona已經好叻,同埋好實際,又肯做,相信可以係英國生存到。如果個老公可以一個人照顧好整個屋企,我覺得都可以,咪等於個老公代替咗以前香港嘅工人個位Lu。不過個老公就眼高過頂,D expectation完全不切實際。我估一係兩公婆離婚,一係好快要一起回流。

小菜豆    發表於 22-3-29 10:30

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

網上成日見人講話有專業人士過到去要做包裝,起初都唔係好信,睇完呢條片先知原來係事實

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 22-3-29 09:13
我識嗰啲基本上全部係咁,仲要每逢佳節倍思親,又話英國過中國新年嘅氣氛好過香港
...

英國有華僑聯會,都要攪吓嘅,有大陸人就更加要氣氛啦!

象牙宮

回覆樓主:

未睇!睇下生活邊區啦…有d地方真係中國人,香港人仲多過鬼佬 外國生活有好有唔好,睇你鍾意邊d生活啫!有人鍾意夜生活,出街食飯shopping咪唔岩移民囉!我唔反對移民,生活唔舒服走好正常!有得揀我都會離開

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

funseller 發表於 22-3-29 06:54
見D同事、朋友移民,但喺當地繼續追Mirror,努力嘗試自製各種香港食品,收到朋友寄嘅香港零食歡天喜地,FB ...

係呀!仲日日都post啲食物相出嚟,係嗰度佢地只有食食食,其實人生除咗食還可以做其他嘢,但佢地係嗰度只有食睇得多都悶

珍珠宮

Protea 發表於 22-3-29 05:21
我最佩服係佢地會肯上電視節目講

我未睇,新加坡節目訪問佢哋,佢哋講英文定國語?

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

bebepopo 發表於 22-3-29 07:43
好有趣,
當正常人好中肯去討論呢個家庭時,
但樓上就叫呢個家庭係"垃圾",

係囉!而家又嫌棄人

男爵府

回覆樓主:

以為移民咁易。
移民,一係有$,一係後生,一係無求。樣樣都唔係就攞黎搞

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 22-3-29 10:08
人各有志。有人係香港驚到死唔出街﹐過到去口罩都唔使帶又話好FREE好多大公園咁 (其實係香港你地驚死唔帶自 ...

喺香港搵到錢嘅,送小朋友留學咪得囉。移民真係最緊要搵到份好工,否則好難過。

禁止訪問

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

好睇,好寫實
移民絕對唔係嗰啲日日行超市、去公園玩、行博物館嘅生活.....
兩公婆柴米油鹽一頭家唔簡單
Fiona 好叻,典型的香港女人, 萬能
佢老公典型的廢佬一個,幫唔到手, 不切實際, 小朋友咁細,放假你一樣要是但一個湊住, 間屋大但亂七八糟
最後, 都係做死個老婆, 嗌交多過食飯

geoml    發表於 22-3-29 13:18

侯爵府

環保接龍勳章

咁啱既,
呢條片我昨晚都睇咗呀.
有上下集兩輯.
都好寫實下.
睇到女人+小朋友好快適應到.
女主人初時英文唔多好,
但始終做老師, 有返咁上下底子.
講多咗就自信多, 講得好多了.
隻佬就唔係好掂.
又話細又話要等visa先返工.
仲有...
覺得成家人都唔識做家務.
剛搬到應該好少雜物.
但英國屋大咗都係亂成一團.
我估...男主人可能遲d自己返香港

男爵府

熊熊老婆 發表於 22-3-29 07:10
你令我諗起最近有朋友移民咗美國之後,先好驚訝咁話原來週街都係露宿者!
亦都有朋友嘅囡囡喺澳洲畀人歧視, ...

係你朋友少出國門啫,好多國家都有露宿者。
歧視,有邊個地方冇?有錢歧視冇錢,高薪歧視低薪,城市人歧視農民,農民歧視山區。
富在自己修養並不是富在外表。
先敬羅衣後敬人,根深蒂固。

kamchaibaby    發表於 22-4-1 10:22

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Ononluk 發表於 22-3-29 10:48
我未睇,新加坡節目訪問佢哋,佢哋講英文定國語?
講廣東話, 個老公仲要制作人員幫口講英文,同睇樓agent 講價!我覺得真係影衰晒香港人,等坡人以為全部香港人都咁屎,中英文都吾得。

珍珠宮

ayakaya 發表於 22-3-29 10:24
我都覺得Fiona已經好叻,同埋好實際,又肯做,相信可以係英國生存到。如果個老公可以一個人照顧好整個屋企 ...

感覺老婆在香港時已有點嫌棄佢老公唔夠上進,思想有點不切實際。。去到外地老公更加露哂底。佢再唔努力d,同老婆的鴻溝會越來越大,真係有機會 。。。

男爵府

funseller 發表於 22-3-29 06:54
見D同事、朋友移民,但喺當地繼續追Mirror,努力嘗試自製各種香港食品,收到朋友寄嘅香港零食歡天喜地,FB ...

陶醉歷史生活

公爵府

牛年勳章

KenChung_FB 發表於 22-3-29 11:01
係你朋友少出國門啫,好多國家都有露宿者。
歧視,有邊個地方冇?有錢歧視冇錢,高薪歧視低薪,城市人歧視 ...

佢哋唔係見識少,就唔會畀人呃啦
成日以為外國係天堂 !
其實佢哋主要都係報喜不報憂,不過真係出咗事,要搵香港呢邊嘅人幫手,先至肯講出嚟咋

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

olkan 發表於 22-3-29 10:34
英國有華僑聯會,都要攪吓嘅,有大陸人就更加要氣氛啦!

班Bnoner點會同班大陸人走埋一齊,直頭避之則吉

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KenChung_FB 發表於 22-3-29 11:05
陶醉歷史生活

你咪一樣, 走左去外國仲留戀香港forum, 容入唔到當地生活?唔識去當地forum?

首頁
34567...93

尾頁

跳至