自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

伯爵府

josephbaba 發表於 22-4-3 12:09
去得Crewe 應該有朋友係個頭。
小town 仔有小town 仔好、上indeed search 個頭工廠工也有不少。

可以去做倉務員,咁應該係到條龍,租屋、工作攪掂晒。好快會係BNOER集中營

水晶宮

baby_jkk 發表於 22-4-3 14:49
佢地仔女第時可以做乜?阿爸阿媽做低下啲工作,咁啲細路有咩好揀?

好奇怪嘅思想,唔通阿爸阿媽賣菜嘅,d仔女就唔可以讀到大學?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆樓主:

聽朋友講,Scotland有免費大學讀,只要讀夠5年,好似。

有錯請指出

子爵府

Fishqqma 發表於 22-4-3 15:43
幾大叫小朋友?

小學

大宅

埠仔鎮仔d白鬼友善好多,人哋想落腳啫。

侯爵府

luckybaby2011 發表於 22-4-3 15:44
網上話有個去左一兩年既女KOL大力推介、發到換車又換樓、你想想

片中女主角也是呀
佢在職業介紹所的工作由part time轉左做perm job,即刻揸Benz了。
同埋即刻買屋了,part 2片尾的屋同他們剛到英國時住的屋明顯不同了,該屋業主叫價25萬鎊,最後成交價是不得而知。

片中有提及薑餅工廠起初只有三個香港人,後來有100個香港人工作,我估女主角在職業介紹所的工作表現十分好。為工廠找到這麽多工人。

大宅

我有個朋友喺香港,有四個小朋友,四個香港讀書讀私校,成日話要報乜報物,咁我話冇人逼你喎,你可以唔報,最後成家急急腳移民澳洲

伯爵府

etam724 發表於 22-4-3 12:36
有個KOL帶住4個仔女過去,好有信心咁留低個老公係香港,而家日日讚果邊咩都好
...

伯爵府

minmin 發表於 22-4-3 15:14
請問佢哋在YouTube 咩名?

我都想知,一拖四咁去,好勇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

bks2014 發表於 22-4-3 14:46
咁啱嘅,係咪經同一個移民顧問公司介紹?

應該係好多香港人照應

伯爵府

redhot 發表於 22-4-3 14:15
好奇想請問,外國啲人住鄉郊埠仔嗰啲,做咩工?

識人住埠仔、去到送外賣

侯爵府

elysemama 發表於 22-4-3 15:15
英國無免運大學讀,本地學生要約港幣十萬一年學費,international student 就視乎邊間大學及邊個系!
...

咁十幾萬都ok, 香港讀大學都要俾錢,咁可以理解點解佢老公會留係香港搵錢
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

teamelody 發表於 22-4-3 16:30
我有個朋友喺香港,有四個小朋友,四個香港讀書讀私校,成日話要報乜報物,咁我話冇人逼你喎,你可以唔報, ...

澳洲除非又係埠仔,好難話咩都唔學

男爵府

至愛朱古力 發表於 22-4-3 14:42
你理得人呀?香港山旮旯既地方都大把人住。一講英國,呢到玻璃心到暈
...
我都咁話,千祈要想辦法留低無論如何都唔好返香港

水晶宮

lovececing 發表於 22-4-3 15:01
我估大果個都符合到免費教育先會過去,好似話幾多歳前過到去先有免費大學讀呀麻,太大個唔可以一去就諗住 ...

英國有免運大學讀,應該唔會啩
我知係有英國citizen及住滿三年收Local學費,否則係俾international student fee

侯爵府

Cheddar85ang 發表於 22-4-3 17:52
英國有免運大學讀,應該唔會啩
我知係有英國citizen及住滿三年收Local學費,否則係俾internatio ...

Sorry我講錯,但local 同oversea 學生都差好遠,我都一時忘記左,係喎,香港讀大學都要俾錢啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

維仔媽媽 發表於 22-4-3 12:18
人哋覺得嗰個地方啱自己又無乜所謂。
總有人中意住城市,有人中意住鄉村 ...

其實都冇乜所謂,自己鍾意就得。如果唔係有小朋友,埠仔生活都幾寫意~

男爵府

pat2331 發表於 22-4-3 16:46
我都想知,一拖四咁去,好勇

佢一拖4又ok喎,4個唔使錢讀書,真心英國買餸係平香港好多,佢地香港買d好平既餸而家可以係英國買外國貨,而且佢地係香港都唔係成日出街食,我覺得好適合佢,不過佢仔女好似好多長期病,成日去政府醫生覆診,我唔知佢去到英國點搞!

同埋以前成日話要孝順老人家,呀爺呀嫲見小陣都話唔得,唔明點解去到咁遠又得,仲有留個老公一個係香港又怪怪地!希望佢真係一切都值得啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

lovececing 發表於 22-4-3 15:01
我估大果個都符合到免費教育先會過去,好似話幾多歳前過到去先有免費大學讀呀麻,太大個唔可以一去就諗住 ...

唔系話要整够佢5+1先可以local價?

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-3 15:39
遲少少入讀,到時符合本地生資格,學費平好多。本地人都好多 gap year 之後讀大學,好 common。
...

想請教gap year 系咪即系讀完中學但又未够有居留權,就做吓野或玩吓等到够期先用local price讀u?

首頁
34567...15

尾頁

跳至