自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

星河明居

男爵府

keykeyman 發表於 22-7-6 01:27
睇到入馬鞍山,一千萬3房,企硬。

家吓鑽石山星河明居同樣一千萬都買倒3房,家人投票,轉向星河,認為係九 ...

其實睇你需要。

我岩岩搬左馬鞍山,1000萬3房但新過新港城喎。坦白講都有d唔慣,買野要搭車或者要行2個字。因為之前住黃埔方便度實在太大對比。

但住既地方又唔同晒,新樓舊樓分別,冇晒蛇蟲鼠蟻,冇鑽石廳,冇漏水,屋企大左有會所有露台。

但返工就用多左好多時間,都ok既,慢慢會慣。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

邊邊新就買邊

大宅

3Qlove 發表於 22-7-6 07:16
搭過地鐵入 馬鞍山 覺得完全唔掂 遠到呢

鑽石山 成日去 感覺良好

x2,入過一次怕怕….
真係好睇你慣唔慣,唔住慣唔好買,買完屋企個個怨你。

大宅

家吓鑽石山星河明居同樣一千萬都買倒3房,家人投票,轉向星河,認為係九 ...

我投星河

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

一定鑽石山,地點已經冇得輸,鑽石廳唔係問題。。mos除非新樓或半新樓,否則唔會用成千萬買個度舊 樓。。

珍珠宮

worthy 發表於 22-7-6 09:27
回覆 keykeyman 的帖子

俾我一定揀"星河明居", 可能我住得太僻, 好羨慕可以住地鐵商場樓上的, 返工購物出 ...

我估爾登豪庭之類成交萬一蚊呎到
環境幽靜但周邊連個公屋商場都無
太古城4x年兩房成交一千萬都有人買
就腳配套真係好緊要
我都想住樓下有商場打風落雨都無阻生活

男爵府

2024年龍年勳章

lalalumlum 發表於 22-7-6 09:10
我本身住港島南區2x年,有一次入咗烏溪沙睇樓,超鍾意嗰邊環境,好有渡假感覺,望住八仙嶺,船灣淡水湖,背 ...

我又係有朋友住烏溪沙, D環境靚到仙境咁, 係我換樓首選

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都睇過星河明居3房, 鑽石廳都算但房細焗促有壓迫感,人少住最好打通2間細房就舒服,但勝在配套好交通方便, 馬鞍山就算有地鐵都覺得遠, 如果純粹揀環境又差唔多價錢不如入東涌起碼單位闊落啲又有海景!

象牙宮

回覆樓主:

我會睇埋邊度返工,親戚朋友住邊度,放假會做咩野之類!如果鍾意宅在家就會馬鞍山

大宅

回覆樓主:

我自己住星河大三房
我自己又覺得幾好
相比d新樓又實用d
600呎3房2厕算幾好
d人話鑽石廳唔好
我又覺得ok
擺位要花d心思
好過朋友住滙豪山3房個長廳
交通非常便利
唯一係等lift好耐
1000萬3房兩廁市區mtr上蓋都冇咩選擇

男爵府

回覆樓主:

九龍同新界唔同feel,有得揀我都未必揀九龍,睇個人,有人憎人多車多鍾意靜,個個話果度好,但自己住得唔舒服又係自己受,自己分析下返工方面,環境配套係咪自己想要,買樓投資同自住唔同,唔係100%講投資價值,最緊要自己舒服

男爵府

alicemic 發表於 22-7-6 11:00
我都睇過星河明居3房, 鑽石廳都算但房細焗促有壓迫感,人少住最好打通2間細房就舒服,但勝在配套好交通方 ...

咁馬鞍山點睇都近過東涌掛 ,除非樓主全家中環返工

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

你哋返工返學喺邊?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

有無睇沙田第1城,係咪話價回落。。好過馬鞍山。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

買樓注意三點:

第一 : 地點

第二 : 地點

第三 : 也是地點
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

開不了口 發表於 22-7-6 11:34
咁馬鞍山點睇都近過東涌掛 ,除非樓主全家中環返工

真係好睇平時邊區出入, 我住正九龍市中心去兩邊都遠, 但試過東涌搭地鐵去荔景轉線出尖沙咀都係轉一次唔算麻煩, 馬鞍山去尖沙咀要轉2次車途中有排行亦要搭多幾個站, 就算自己揸車行青馬橋都舒服過行吐露港, 呢啲都係個人觀感, 比我應該揀東涌都唔揀馬鞍山

大宅

chitchit0520 發表於 22-7-6 10:28
街坊
我都想遲下搬去新界啲新樓,但係比較擔心人既文化不同,例如:出入商場推門無人接……你唔怕?
...

下你認為港島人有文化d?新界人差d?第一次聽

首頁
34567...10

尾頁

跳至