自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

子爵府

cattz288 發表於 22-7-11 00:04
留學同移民係兩回事,沒有分清楚,真係幾悲

舊同事老婆就係咁同佢講,知道跟本無本事供兩個細路去外國留學,所以用到離婚去迫佢移民 兩公婆英文都非常麻麻地,舊同事都50幾歲,拎住幾十萬,過咗去英國幾個月囉

子爵府

cbeyond 發表於 22-7-11 00:44
有位月入幾萬, 有master人士, 同我講,係香港要多飲珍珠奶茶, 去到英國無得飲, 咁鬼貴點飲
仲有搵到咩 ...

我老公出差英國幾個月,返來報復式食香港美食,不停搵親戚朋友出來吹水見面,一放假就香港周圍貢,以前唔見佢咁熱愛香港嘅風物

子爵府

fayefa 發表於 22-7-11 01:56
舊同事老婆就係咁同佢講,知道跟本無本事供兩個細路去外國留學,所以用到離婚去迫佢移民 兩公婆 ...

幾十萬?GBP?港紙?得幾十萬港紙嘅話我連九龍移民去港島都唔得

opclk99    發表於 22-7-11 05:43

子爵府

3333 發表於 22-7-11 01:58
幾十萬?GBP?港紙?得幾十萬港紙嘅話我連九龍移民去港島都唔得
...

港紙吖,係香港都唔係好鬆動啦 好彩有個好親嘅親戚係果邊,話有啲錢嘅,暫時有地方落腳,佢都好頭痕,老婆用到離婚威迫,無計喎。佢老婆係天真到認定個親戚係會義無不悔咁照顧佢哋 ,只要唔好咁肉酸有工返就得,但冇諗過佢成50歲幾歲人仲要唔識英文,到今日佢都唔知可以打乜野工

伯爵府

舊同事老婆就係咁同佢講,知道跟本無本事供兩個細路去外國留學,所以用到離婚去迫佢移民 兩公婆 ...

我身邊都有人係咁,本身無本事供倆個去,所以賣樓一家去 5+1

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 22-7-10 22:03
發達機會從來無外人話預你一份,前路不明既,就想圍爐

最好 發左達 先去英國

男爵府

Pink_Cake 發表於 22-7-10 20:58
佢成日都話點解你唔考慮移民, 而佢就去英國,一見面就講:點解唔考慮, 有咩問題啊?要考慮啲咩...其實你都可以 ...

身邊都有同事係咁叫我去,話只需40萬 一家庭

伯爵府

daijuju 發表於 22-7-10 21:40
「為咗小朋友讀書好啊, 唔使讀死書」

英國讀得top入top大學一點也不容易。不過要hea邊度都得啦。有D懶人發 ...

如果我係香港讀緊國際學校,唔覺得過去有乜優勢,香港學校IB成績仲好過英國

伯爵府

JChan 發表於 22-7-11 05:24
最好 發左達 先去英國

發左達係香港唔知幾好,司機工人,又低稅,洗鬼過去,個邊遺產稅40%,一代比一代窮。

伯爵府

cyyiu 發表於 22-7-10 23:38
我同事成日都同我講,為左小朋友讀書一定要移民!
其實,如果淨係呢個原因,我喺香港搵錢供佢去讀都得啦! ...

係香港入國際學校,大個入boarding 都得啦,點解一定要移民?

男爵府

回覆樓主:

家人,朋友,賺錢機會,稅率低,淨係Lee 幾個point我都吾會移民。小朋友去邊都係要讀書,果邊叫做買個語境,但係果邊都大把本土生,係果邊畢業又要諗下計仔點同人爭勒。論發展機會,我見好多外國畢業的都回流返黎工作,咁點解要移民,供去外國讀咪得。

珍珠宮

cyyiu 發表於 22-7-11 01:15

係囉,今日一家三口落街食tea,女話又有同學移民,我話人各有 ...

香港食嘢真係好方便!我日日出街午餐咩都有得食,又唔洗成日坐office, 可以出去曬下太陽行吓

放工太累又可以買外賣回家睇住電視食飯,中西日泰韓咩都有得食!鍾意住家餸又可以去街市買新鮮魚肉菜

星期六日又可以行山游水行商場去博物館煲劇buffet

珍珠宮

3333 發表於 22-7-11 01:56
我老公出差英國幾個月,返來報復式食香港美食,不停搵親戚朋友出來吹水見面,一放假就香港周圍貢,以前唔 ...

其實真係會homesick

珍珠宮

annie133 發表於 22-7-11 06:05
發左達係香港唔知幾好,司機工人,又低稅,洗鬼過去,個邊遺產稅40%,一代比一代窮。
...

要比咁多遺產稅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cbeyond 發表於 22-7-11 00:32
其實想走可以走, 又唔會有人阻你。
只要你自己肯放低身段, 肯捱就可以。
老實, 我唔接受去到外國要過的 ...

佢哋話:祗有英國有自由空氣喎。

呼吸自由空氣丶是需要做最基層勞力工作。

其實我諗嚟諗去、 你唔搞政治、搞中央、搞政府、香港真係好自由。

美國人衝擊國會叫暴亂、香港人沖入立法會、叫美麗的風景線、外國白皮豬一定食搞亂香港、搞亂中國、從中得益。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

我老公出差英國幾個月,返來報復式食香港美食,不停搵親戚朋友出來吹水見面,一放假就香港周圍貢,以前唔 ...

你老公好可愛

伯爵府

跟本外國悶到死,環境大又點呀講真

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

物價咁高,過得初一,過唔到十五,過去混頓幾年
放下自在

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔知點解,系會有啲人覺得外國乜都比香港好架!好奇怪!差嘅地方,見到聽到都當冇架!真係唔明白,點解喺自己地方唔好過出去比人種族歧視?(唔好同我講,白人只會歧視黑人!)除非你勁有錢羅!咁你去到邊,人哋都吹你唔漲!

男爵府

llmanll 發表於 22-7-11 05:51
身邊都有同事係咁叫我去,話只需40萬 一家庭

只需40萬一家庭? 去到住邊? 唔洗搵食

首頁
34567...19

尾頁

跳至