自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

厚多士 發表於 22-7-22 22:29
個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...

我個仔都好恐怖,父母老人家都欺負,但係學校就操行 A

日日勞氣,家嘈屋閉,人地成家人出街輕輕鬆鬆,我地就睇佢心情,拉扯打你鬧你咒你,細個已經甘,大個唔知点

男爵府

cara.mak 發表於 22-7-23 15:26
點解唔收起部機,越大越難收,趁細,戒左打機

有收過,佢不停發脾氣,尖叫

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要睇下你係因咩事鬧佢。
叫佢做D咩十萬9千次都唔做。
如果係學業上既事,就試試自己放輕鬆吧,放放手吧。
因為到佢再大些,不想放手也得放手,叫也叫不聽。又或者樂觀少少,放左手說不定佢就能做得更好。

珍珠宮

wingwing515 發表於 22-7-23 18:08
有收過,佢不停發脾氣,尖叫

由佢,無計,由佢用一星期時間去尖叫

子爵府

爸爸豬 發表於 22-7-23 14:32
我都係好強勢的媽媽
不過我係用一啖砂糖一啖屎嚟對我仔(17歲)
我有都有set底線,例如瞓前電 ...

我果個到中一忽然變得唔痴我,同我影張selfie 都好難為佢,又嫌我長氣(其實我真係唔長氣架!),講野十問九唔應….

不過我由佢地好細已經貫輸,媽咪做什麼都係為左幫佢地,我會示範一d 例子,係我建議佢地跟我方法做,而結果證明我果套係work 的;慢慢地佢哋好信任我,就算佢哋幾咁唔請願做我要求d 野,佢地都知做了有得益。

中一成績好差好差,制度唔同了加上網課,我晚晚放工後陪佢做功課check功課,有時做到一兩點;但佢知道媽咪支持緊佢;之後成績有進步,我冇check咁緊,但佢如果有功課想我比意見,佢會主動叫我幫佢睇睇;而通常我幫佢睇完,佢份功課就高分d 老師又讚,所以不斷一個良性循環。

子爵府

看完個post 我覺得自己要感恩,我d 小朋友雖然有激氣的時候,但總體上都聽話,唔硬頸。
可能我硬頸好多,佢地唔敢大我!有d 野可能係從細開始吧,我一開始已經係強勢的阿媽。

珍珠宮

厚多士 發表於 22-7-22 22:29
個女由細到大都自我硬頸,宜家五年班就更加變本加厲,對住老師同外人佢係好乖,對住父母就完全失控,講極都 ...

有,不過冇你咁嚴重,我發完脾氣冷淡左佢幾日,佢驚,但我自己都諗通左,我錯在將佢既成就等同於我既成就,我同佢係獨立個體,將來佢有佢既人生,我亦有我既人生,唔係要放棄佢或唔理佢,畢竟佢都只係得11歲,但我開始專注返自己,我好想讀返大學,當年既我冇努力,上唔到中六,去左IVE,而家我想讀HD/DSE,然後睇下有冇機會讀大學,我唔係講笑,已經買左啲數學書同練習從中四既野開始溫起,無論最後成唔成功,呢十幾年,我感覺我第一次為自己而活!
阿女有啲難過,覺得佢唔再係我既重心,但我尋晚心平氣和同佢傾,佢明白我仍然愛佢,只係我都有自己既目標,希望佢明白啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

厚多士 發表於 22-7-23 00:02
有時睇返佢細個嘅可愛相片真係感觸良多

我成日睇到喊,而家唔敢睇

男爵府

Same! 我女小3
每樣野都講幾次都唔做!
果日我踏錯腳仆一仆,佢竟然係話 咁大級你都睇唔到? 我話佢一句掛心呀媽都無
有時講野過份 叫佢唔好 佢仲唔識收 仲繼續
真係好嬲

首頁

尾頁

跳至