美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔做運動,齋營養師得唔得?日日做真係頂唔順

別墅

啱啱見到呢個post,就入嚟睇吓

我都有見過營養師,真係減到,只要乖乖跟住營養師建議嘅份量食,就算唔做運動都會瘦到

我覺得減肥唔難,唔見營養師之後自己keep到磅數先至難,小小心得分享吓,見完營養師之後真係完全改變我嘅飲食習慣,見營養師已經係兩年前嘅事,而家我都肥返少少,但尚算keep到嘅,磅數無大上大落,我嘅心態係自己鍾意食嘅照食,例如我鍾意食薯條雪糕芝士我都會照食,但凡事適可而止, 有啲食物又肥自己又唔太鍾意食嘅我會避免

別墅

回覆樓主:

身邊都有朋友見過營養師,我哋都有比較過我哋嘅餐單有咩分別,結論係無分別

首先營養師會因應你嘅身高體重而建議餐單份量,而佢哋建議嘅食物種類真係大同小異

其實見邊間營養師都無所謂,近自己返工或者屋企附近就最好,營養師都係可以俾你揀自己想食嘅嘢,營養師只係輔助,建議你點樣食,最緊要都係自己聽話同有恆心,減肥唔係一朝一夕嘅事,食多少少唔會肥,但係食少啲又唔會瘦,食得啱先會瘦,減肥最重要都係管好自己把嘴

大宅

笨nana 發表於 23-8-9 16:48
唔做運動,齋營養師得唔得?日日做真係頂唔順

我嗰時跟營養師 一開始都係俾我跟咗飲食先 等我見到控制飲食係有效果 有信心之後先慢慢氹我做運動

因為佢哋一日見咁多客 都知道如果逼得太緊 啲客會好大壓力放棄

不過我自己覺得點都做少少運動會比較快衝破平台期 同埋減磅效果事倍功半

同埋我嗰時佢冇要求每日做運動 我就頂多每星期2-3次 嗰時撞正疫情要wfh 個磅數完全唔郁 先加到每星期3-4次 因為我都同佢講過我真係唔鍾意做運動

大宅

cheukko 發表於 23-8-8 12:43
請問可分享哪些是低脂零食? Thx

好多營養中心/營養師fb ig都有呀 不過小心低脂零食食過量都係會肥

大宅

cheshireoaks 發表於 23-8-9 23:14
啱啱見到呢個post,就入嚟睇吓

我都有見過營養師,真係減到,只要乖乖跟住營養師建議嘅份量食,就算唔做運 ...

我都見完營養師半年 個磅數都仲keep到 都係同你一樣 主要係飲食習慣同埋心態改變咗

其實真係乜都可以食 只係份量同次數應該要有限制 同埋會拉上補下

不過身邊都有朋友見完營養師後 飲食習慣+心態+體型一齊打回原形 所以減完要keep真係好難

大宅

回覆 winniemkiuhn 的帖子

知道、謝謝你

男爵府

winniemkiuhn 發表於 22-8-1 14:44
Work 啱啱跟營養師減完 而家keep fit期中 原先目標8個月減40磅 結果減咗45磅

因為唔食澱粉質只係減去水份 ...

可以介紹嗎

大宅

winniemkiuhn 發表於 23-8-10 08:44
我都見完營養師半年 個磅數都仲keep到 都係同你一樣 主要係飲食習慣同埋心態改變咗

其實真係乜都可以食 ...

可唔可以pm我?thank you

禁止訪問

大宅

我都有跟營養師減肥。可以食澱粉質(唔食,會肚餓。一肚餓,食得仲多。反效果。仲有,唔食澱粉質,身體機能新陳代謝會慢左,短期會瘦,但好快就到樽頸位,會難減)
唔駛做運動。你做,更好,不過唔駛滙報俾佢知。(跑一個鐘,都消耗唔到一包公仔面。控制好intake 仲好)(不過,做運動對身體長遠機能好,係一個事實。)

其實,跟營養師減肥幾好,學到野,又精精神神咁瘦。只要唔暴飲暴食,其實都keep到。

首頁

尾頁

跳至