婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

不過我覺得呢個post都無咩好回應
正反兩面宜家我都考慮過
都知應該點做

大宅

熊熊老婆 發表於 22-8-31 10:09
如果奶奶對你好,大家又住得開心,咁你開post問嚟做乜嘢呢?
如果想曬命,可以直接啲
...

全部人都幾層樓揸手, 樓主願意困係200尺洒店房咁開心,真係唔明開post問乜!冇樓嗰啲咪要開10個post問野!

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

有樓就無煩惱嗎?

大宅

iphonebb 發表於 22-8-31 10:48
回覆 jojocatjojo 的帖子

有樓就無煩惱嗎?

如果你屋企冇買樓俾你,你冇樓揸手,咁你係咪可以少啲煩惱,疊埋心水喺奶奶屋企住?

子爵府

回覆 iphonebb 的帖子

唔係話有樓就無煩惱,只係有樓o既已經可以選擇,通常有選擇都唔會同住,但你係少數選擇同99住

你果啲煩惱就唔係一般人的煩惱i.e. 99想同住又唔係你想同住,99又做晒家務,自己層樓又可以出租收租,可以當嗰度係酒店,有晒著數,同99講唔同住好似自己攞苦嚟辛,呢度婆媳版相信大部分JM都了解唔到你呢種煩惱

其實咩選擇都無所謂,你自己承受到就得

大宅

iphonebb 發表於 22-8-24 15:41
回覆 HOPEFORBB 的帖子

如果因為番工時間大家唔夾只有食飯既半個鐘要相處?

工作沒有放假?

大宅

回覆 DDKK 的帖子

我放星期六日星期六奶奶會返自己公司
星期日我同老公出去拍拖
一定會有啲時間大家都係屋企
但係屋企都唔一定要講嘢
屋企上下兩層 奶奶可以係下層 我係上層
不過我都明一定係有哂自己私人地方最好嘅
只不過係時機問題

複式洋房

iphonebb 發表於 22-9-2 09:25
回覆 DDKK 的帖子

每個人既生活模式都唔同,照你咁講你奶奶都算幾開通同有自己野忙既人,咁又冇咩迫切提出搬出去住,自己一頭家就責任大左好多。
我覺得咪繼續一齊住囉,只係同c6打定底,唔開心就搬,佢冇問題咪到有問題出現先搬囉。
對我黎講收工返黎唔洗煩柴米油鹽、洗衫掃地,想做咩都有時間,隨時可以出街唔返黎食又得,依啲都叫做自由囉,似做女既生活。
搬走就算老公負責家務,淨係諗每晚煮咩都有排煩(唔知你識唔識煮)。而家煩少咁多野,緊係糖痴豆、風花雪月啦。到自己住咩都要理要決定時都有可能會多左野嘈,唔想影響婆媳關係咁唔通影響夫妻關係又會好啲?
所以唔洗諗太多既

伯爵府

呢度大把人寧願住劏房都唔同6299住,可想而知同住嘅情況係幾咁惡劣

子爵府

iphonebb 發表於 22-9-2 09:25
回覆 DDKK 的帖子

我以前都係奶奶對我好好 一齊住,但人會變,就快分開住了。只能說同住手尾長,係大家關係仲好時分開住吧!

子爵府

flowerbabe 發表於 22-8-29 07:10
把口話冇問題,但就周圍唱你懶

而家唔唱,有一日一定會唱,你就永遠欠佢人情—-還唔清嘅債,我寧願辛苦啲都唔要呢種有後遺有把柄嘅一時舒服。

大宅

回覆 solim 的帖子

咁你搬出去個陣係有咩契機?定突然間就話搬出去咁?

大宅

但其實我真係唔覺得自己有欠佢人情啊,我老公有俾多家用佢,本身我未住入嚟佢都係要洗衫煮飯,加上佢請得起工人,但成日話我哋全部走晒去返工,話工人會無野做。我自己房既野自己同老公打理,同我奶奶係超級鐘意煮飯,我唔知佢係俾老爺pua定點,正常人都唔想做咁多野,但佢好自豪自己可以三餸一湯,早餐都要自己整麵包,我哋成日話唔食佢都係要煮,之前仲想煮埋俾我返工,但我拒絕左。所以我有時都覺得我奶奶好怪,佢唔係對我唔好,但佢勁傳統鐘意家庭煮飯,但我唔係呢種人,老公都唔鐘意呢種傳統。我宜家有啲感覺係有個人對你好,但呢種好唔係我想要。

大宅

回覆 Bb700 的帖子

係呀 其實已經同老公講左話有咩唔開心就會搬。我都覺得宜家好既地方係真係唔洗煩柴米油鹽,我哋只係諗下放假去邊玩,我自問係啲自由自在,只係同老公去玩,唔係個種傳統既老婆。

子爵府

iphonebb 發表於 22-9-19 09:45

咁你搬出去個陣係有咩契機?定突然間就話搬出去咁?

都係呢期嘅事。姐姐早排走咗新嘅又未嚟,好多摩擦同矛盾,另一半提出。

你地又冇仔女 更加唔好一齊住啦!

子爵府

iphonebb 發表於 22-9-19 09:59

但其實我真係唔覺得自己有欠佢人情啊,我老公有俾多家用佢,本身我未住入嚟佢都係要洗 ...

你唔覺 佢有一日會覺。佢煮飯俾你哋食就係人情。煮飯要買,要心思度,就係責任、就係人情。

佢五六年前都係好熱心,我都以為自己係萬中無一嘅新抱(或奶奶?) 事實係證明我諗多咗。

距離產生美

大宅

我都係諗住另一半提出 我唔想由我把口講

大宅

我希望佢快啲覺悟,如果個奶奶唔想做呢啲家頭細務,佢自然會想我哋搬,我難做個位係佢太鐘意呢種大家庭生活。或者咁講,佢點解要做咁多呢啲家頭細務,係因為佢咁先有存在感,成日話呢啲年紀就係要做呢啲,我覺得佢有小小要俾人需要既感覺,又無朋友,只係得屋企但老爺掛住返工。

子爵府

iphonebb 發表於 22-9-19 11:15

我都係諗住另一半提出 我唔想由我把口講

老公同佢傾傾

男爵府

幾多尺都好,同一個門口入就係一間屋,根本吾好同6299住,之後一定有問題

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊