自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

flower姐姐 發表於 22-8-28 22:55
我同隻狗有咁講嘢,例如:媽媽同你刷牙先,(如果佢逃走)我會話:媽媽嬲啦!
我都幾十歲,吾知我隻狗會不 ...

人哋係講自己名,唔係講媽媽,你會唔會同隻狗講自己名?

水晶宮

2024年龍年勳章

disneydisney88 發表於 22-8-27 21:25
唔知d 男人咩思想

https://www.edigest.hk/%E8%81%B7%E5%A0%B4/%E5%AE%89%E5%A6%AE%E ...

睇咗好耐先知道咩係第三人稱。講真,好多古裝劇都會用到第三人稱,而日常生活,我記得阿仔小時候同佢傾計都會用到第三人稱,不過咁大個人咁樣溝通就肉麻咗
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

我個仔都唔會咁樣講野啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

好肉酸

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Bloomberg 發表於 22-8-27 22:21
Vivian有少少肚餓
Vivian又想食自助餐

哎呀 我笑到肚餓 你好勁咁都諗到
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Bloomberg 發表於 22-8-27 22:21
Vivian有少少肚餓
Vivian又想食自助餐

OMG

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Bloomberg 的帖子

首頁

尾頁

跳至