自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

Anka 發表於 22-9-6 14:02
聽過非3大做過second tier入左Big 4

Big 4 流失率高, 長期都唔夠人手。
好似金字塔咁,升partner 就難啫,associate 果d唔難in 架

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Aley1204 發表於 22-9-9 19:44
Admin staff都可以做referral

係既

珍珠宮

Aley1204 發表於 22-9-9 19:51
Big 4 流失率高, 長期都唔夠人手。
好似金字塔咁,升partner 就難啫,associate 果d唔難in 架
...

聽講近一兩年多左人離職, 應該容易的.

Associate 1 > Associate 2 > Sr Associate 1 > Sr Associate 2 > Sr Associate 3 > Manager > Sr Manager > Associate Director > Director > Partner 條路都幾長
attach0/tmp/phpNuEAr7

男爵府

Anka 發表於 22-9-9 20:06
聽講近一兩年多左人離職, 應該容易的.

Associate 1 > Associate 2 > Sr Associate 1 > Sr Associate 2 > ...

本身Audit工時長,accounting standard 多,近年唔多畢業生好keen入big 4。

一年升一個grade, 暢順的話做SM 3-5年可以直上salary partner啦,唔駛經歷Director 喎

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

Anka 發表於 22-9-6 13:28
請問是有子女或者識人係應屆非3大畢業生入左Big 4 又或者行內人士.
...

有!城大

珍珠宮

Aley1204 發表於 22-9-9 20:36
本身Audit工時長,accounting standard 多,近年唔多畢業生好keen入big 4。

一年升一個grade, 暢順的話做 ...

上面個career path例子, 是Big 4其中一間, 正常一年升一級計, 5年升到Manager, 原來唔使經歷Director, 真係唔清楚

珍珠宮

BingoJoey 發表於 22-9-9 20:45
有!城大

係既

伯爵府

回覆樓主:

轉載:

「加入一間公司大概有千百種理由,但決定離開往往只需要一個原因:

夠了。做夠了。受夠了。忍夠了。諸如此類。」

有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場。

每年有數以千計的大學畢業生應徵俗稱big4的四大會計師事務所,但在裡面工作了8,800小時的阿樹,卻辭去了這份不少人羨慕不已的審計師工作,去尋回自己的人生、追求自己的夢想。

attach0/tmp/phpnubFJ8

珍珠宮

db7mu23 發表於 22-9-9 21:07
轉載:

「加入一間公司大概有千百種理由,但決定離開往往只需要一個原因:

audit 的確工時好長, 可能升職快的, tax, ipo... 其他是否好的

男爵府

Anka 發表於 22-9-9 21:29
audit 的確工時好長, 可能升職快的, tax, ipo... 其他是否好的

唔經過audit 點上市(IPO)呢?

珍珠宮

Aley1204 發表於 22-9-9 21:37
唔經過audit 點上市(IPO)呢?

即是IPO工時都好長 還是多上市公司申請先會忙的?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Anka 發表於 22-9-9 21:29

audit 遍工時長,但如果有幸入到financial institution group, 可以唔駛做咁夜

想當年我被分入FI group,唔駛好似其他team.做到夜晚12點 大部分時間8點幾前放得工

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-9-10 07:56
audit 遍工時長,但如果有幸入到financial institution group, 可以唔駛做咁夜

想當年我被分入FI group, ...

FIG 係銀行, 保險還是私人銀行如 J.P. Morgan

聽過second tier audit 最煩忙時做到12點, 有的2~3點先收工

Big 4 tax 7~8點可以收工, 不過有時返到屋企都要OT

公爵府

Anka 發表於 22-9-10 09:52
FIG 係銀行, 保險還是私人銀行如 J.P. Morgan

聽過second tier audit 最煩忙時做到12點, 有 ...

audit 都分好多team, 我條team 係做金融機構。因為金融機構受金管局監管 所以d客的野好齊,所以我地一般8點前放工,好間唔中先11點收工,我地唔駛番大陸工作,爽過其他team好多。

我都係因為有FI audit team background, 入左銀行工作

男爵府

回覆樓主:

做得big4都預咗冇收工時間㗎啦

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-9-10 13:06
audit 都分好多team, 我條team 係做金融機構。因為金融機構受金管局監管 所以d客的野好齊,所以我地一般8 ...

原來是這樣, 客人文件齊同企理應該方便好多.

返大陸工作都係一個好好體驗, 如果不是年期太長期的話.

入銀行做是否要考晒QP攞埋牌, 叫價高的

珍珠宮

綠荳媽媽 發表於 22-9-10 13:10
做得big4都預咗冇收工時間㗎啦
聽講唔同team同做會計那一部份都有分別, 當然唔會朝9晚5, 7~8點好平常, 做個會計文員都未必咁準時收工

公爵府

Anka 發表於 22-9-10 13:19
原來是這樣, 客人文件齊同企理應該方便好多.

我投資部,個職位係要qualified。

同意你所講,入大陸做野,exposure 會唔同。

不過,比我揀一次,都係入FI audit team

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-9-10 13:32

我投資部,個職位係要qualified。

大多數畢業都考QP, 慮積幾年經驗攞埋牌, 一邊做野一邊讀書要時間要分配得好, 後生都要捱下

聽講証券投資部都搵到錢, 不過範籌唔同, 財務個邊, 外向口才好, 要有客.

侯爵府

回覆樓主:

主要係三大,當然呢個世界識人好過識字。

首頁
34567...9

尾頁

跳至