自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

dreamer2019 發表於 22-10-20 20:46
我人到中年,做緊份工好輕鬆無壓力, 有時甚至有種無所事事嘅感覺。 雖然份工好自由好易做, 但當然人工唔 ...
多10%就未必轉

大宅

回覆 dreamer2019 的帖子

老闆做budget講左會凍薪, 已經乜都冇, 但冇咩工作量, 覺得自己好似唔知做緊乜咁, 想轉換下環境, 但肯定搵唔返呢份工

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

dreamer2019 發表於 22-10-20 21:29
如果公司未來幾年生意都冇起色, 繼續冇福利冇花紅冇得加人工, 你都ok嗎?
...

你已經搵出原因啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

dreamer2019 發表於 22-10-21 14:23
而家間公司令人最灰嘅地方係佢冇加過人工 將來亦冇打算加

我有份工做左1年就走,我估計到之後都無人工加

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dreamer2019 發表於 22-10-20 20:46
我人到中年,做緊份工好輕鬆無壓力, 有時甚至有種無所事事嘅感覺。 雖然份工好自由好易做, 但當然人工唔 ...
40左右? 更係新

男爵府

dreamer2019 發表於 22-10-21 14:24
啱, 我真係覺得自己越搵越少, 因為乜都貴咗

我冇加之餘,仲搬咗去大西北,變相係減人工兼蝕時間

男爵府

唔知樓主所謂中年係幾多歲, 如果50以上, 人工只加多10%, 又要面對不同工種、新人事、新環境, 除非家庭經濟狀況緊張, 現有工作環境好差, 否則唔會轉, 就當我無乜大志

複式洋房

20150618bb 發表於 22-10-21 15:43
40左右? 更係新

就嚟到喇。 見到啲後生女,感覺自己已經老喇,唔夠佢哋黎

複式洋房

ml6331 發表於 22-10-21 15:45
我冇加之餘,仲搬咗去大西北,變相係減人工兼蝕時間

而家間公司遲啲會由新界西搬去觀塘區, 遠咗好多好多

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

哈比族 發表於 22-10-20 21:35
其實你應該係問你自己想點!人地的意見,因應大家的位置,薪俸,福利,都要考慮自己的性格,條件,抗壓能 ...

同意。
穩定 VS 進取

其實樓主自己要問下自己想點?
唔想進取, 咪繼續留低, 要接受冇福利冇加薪 ;
要有加幅 同有福利 ...,樓主首要肯踏前個一步 , 轉了工試過先知, 人事係咪有問題。但就要預了世事未必能如人意。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

dreamer2019 發表於 22-10-21 15:52
就嚟到喇。 見到啲後生女,感覺自己已經老喇,唔夠佢哋黎

我係由觀塘去西環。。。

複式洋房

199707100304 發表於 22-10-21 16:02
同意。
穩定 VS 進取

係嘅, 針冇兩頭利。 事實上新公司嘅流失率係高。 不過我始終未試過, 唔知自己會唔會咁好彩做得住。 要喺一間大公司做得住, 工作能力未必係主因, 人際關係先係主因。

大宅

其實轉唔轉工好睇自己心態同埋睇吓你求啲咩。
你而家返公司雖然冇壓力,但睇唔到前景之後會點冇人知。
大公司當然福利會好好啦,人工亦有上升空間,但有人嘅地方就一定有是非,你人際關係點?如果真係遇到辦公室政治你處唔處理到?
我以前間公司都算係有少少規模,做咗18年做到老闆退休轉咗個新老闆夾咗一年都係頂佢唔順(大家理念唔一致),諗諗吓不如襯自己重係4字頭岀闖一闖,休息咗一個月之後做過兩間公司而家Lee間做咗一年,人工比以前高,又準時收工(舊公司要OT冇錢㗎),最緊要係做得開心。
其實只要你肯踏出舒適圈就會發現出邊個世界唔一樣,不過都要量力而為,樓主加油啊

複式洋房

angel1223ky 發表於 22-10-21 16:08

多謝你。 好開心聽到你而家份工喺各方面都比舊公司優勝, 你的付出得到好的回報。

angel1223ky    發表於 22-10-21 17:38
angel1223ky    發表於 22-10-21 17:35

複式洋房

angel1223ky 發表於 22-10-21 16:08

我係唔擅長處理辦公室政治, 我係怕是非。 曾經試過喺有間公司因為做得好而畀人睇唔過眼。 工作上嘅嘢我就一般處理到, 問題不大。

大宅

回覆樓主:

如果轉工,有機會唔適合自己,要再轉工,接受到呢個情況就轉新工吧

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

dreamer2019 發表於 22-10-21 16:07
係嘅, 針冇兩頭利。 事實上新公司嘅流失率係高。 不過我始終未試過, 唔知自己會唔會咁好彩做得住。 要喺 ...

所以就睇下你係咪好想去博,好想去衝?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

199707100304 發表於 22-10-21 16:20
所以就睇下你係咪好想去博,好想去衝?

想轉工係因為而家呢一份工太冇希望, 當然新工作亦未必適合自己。 唔係後生想衝想去搏嘅心態, 只係期望有平穩的增長。

複式洋房

whitesheepya234 發表於 22-10-21 16:20
如果轉工,有機會唔適合自己,要再轉工,接受到呢個情況就轉新工吧

明白, 多謝你提醒我應該有的心理準備。

大宅

回覆 dreamer2019 的帖子

你好, 如果工作量較少, 比市價低少少, 咩benefit 都冇, 請問轉唔轉工好??

首頁

尾頁

跳至