自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一人之下 發表於 22-10-23 11:35
佢就係想我坐係身邊,我梗係唔想啦。叫佢自已睇一次,唔識查左字典先,之後才開始記重點同串生字,我可以 ...

會唔會從佢最強嘅科開始放手?例如佢數學強,就放數學俾佢自己溫,英文弱就你幫佢。佢倚賴係咪因為佢對果科唔理解,已經無信心?

男爵府

ccps 發表於 22-10-23 15:58

一樣,小學慢慢由功課,默書,測試先放手

中一時,家長唔好將分數睇得太重要,因為要適應,你太緊張分數,小朋友更加無從入手

我仔中一,我完全唔理,佢連默書都唔話我知,當然無溫,人生第一個0蛋就出現左

事後我無罵,因為無需要罵,我成日同佢地講,上到中學,就要靠自己,升留班好,我都幫唔到

不過我由細到大,成績好就有獎勵[smiley,成績唔好從來唔會罵,可能因為咁,到放手時,佢地都唔會有壓力

水晶宮

我個經驗係:中一完全放手,成績差都由佢。

我係咁對我女,佢中一上學期考96/130,之後佢知驚,見到成績好嘅同學,點溫書,知大約要點讀,下學期大躍進考12/130,攞埋成區學校的進步獎。

放手,初中比機會佢跌一跌,佢哋會找到出路的。

翡翠宮

牛年勳章

聽過好多小學陪讀case都係咁,上到中學仍然放唔到手,一係就唔理或者理唔到而成績一落千丈,所以我提自己初小要半放手,小四開始要放手。
趁中一好放手,逐樣逐樣咁鬆,一下子放晒手佢都得,用大半年時間慢慢鬆。

子爵府

我高小放手咁濟,去到中一可能我放慣手,佢自己完全搞掂,佢考得好過小學,級10內,到中二直頭係佢自主學習,反問我想唔想問佢書,我大仔獨立性強,所以我可完全放手

子爵府

一人之下 發表於 22-10-23 10:49
剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

明白你感受,每個小朋友唔同我有兩個,大小四放手,佢自己好緊張學業所以上到中五一直自律。細嘅唔緊張。我都係跟到小六程分,因唔想佢去差嘅中學,叫做盡左,選左間Band 1 尾等佢唔洗大壓力,暫時都要學習放手,預左佢成積會跌。

琥珀宮

佢咁依賴係你一手造成,你有責任要幫佢順利過渡,而唔係一下子單方面放手,要去自己一個搞掂

珍珠宮

一人之下 發表於 22-10-23 10:53
就係小學我無放手,一路陪溫陪到小六,佢去到中學都想我陪溫,所以我趁中一,想放手,唔想再陪了
...

你突然放手,你想個仔點啊?凡事都要循序漸進,你想放手,就應該慢慢去引導佢自己溫習做功課,並唔係一下子就唔管理。

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 22-10-23 11:23
我就係以前覺得三丶四年級仲細,之後五丶六年級呈分又唔敢放手
...

男爵府

回覆樓主:

我仔同樓主個仔完全一樣,剛升中一,非常依賴我同佢溫習,今日我先陪讀左全日中史,悶c我。。。
雖然大家都說中一要放手,但我暫時未做到,小學同中學真係好唔同,科目多又深,教學語言又唔同,老師由抄黑板寫功課變成只有口述,返學由半日變返全日,老師同學環境的適應,每一樣都不易,所以我未敢放手。。。
好似科中史,雖然係中文,但老師上堂只係講講講,完全無得抄筆記,無劃重點,我仔一向上堂留心肯寫筆記嘅都完全唔知做咩,我唯有教佢自己做筆記,雖然煩又悶,但我慶幸仔仲肯跟著做,我估遲啲我肯教佢都唔肯聽,所以趁佢肯時先教左佢方法先,都值得嘅

珍珠宮

小學的六年我都伴讀,今年升中一我盡量放手,佢乜都拖慢進度,晚晚11pm先可以睡覺。下星期測驗,我叫佢自己溫習。
我認為中一係要train,失手、fail係正常,希望中二可以時間上控制得好D。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一人之下 發表於 22-10-23 10:49
剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

上中學有好多野要適應,慢慢黎啦。

大宅

一直有人餵食飯,突然叫佢自己揸筷子當然唔識啦! 你要佢獨立都要慢慢來,無可能一下子就放手,除非你唔介意出來的成績。

男爵府

回覆 pig_tiger 的帖子

完全和我的情況一樣

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

pig_tiger 發表於 22-10-23 17:24
我仔同樓主個仔完全一樣,剛升中一,非常依賴我同佢溫習,今日我先陪讀左全日中史,悶c我。。。
雖然大家都 ...

我都覺得有需要就幫。個個小朋友都唔同,自己最熟自己仔女需要,只要唔太過份咪跟自己果套,人地叫放手當參考下算。

珍珠宮

虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 22-10-23 11:15
完全明白你!我個也是中一仔!
但我真係唔敢中一完全放手!
我女就係反面教材!中一時完全放手!結果⋯⋯⋯ ...

我仔中一一開學,家長會老師都叫家長唔好一下就放晒手,要時間適應,啲科目完全唔同

公爵府

姆明家族 發表於 22-10-23 17:41
一直有人餵食飯,突然叫佢自己揸筷子當然唔識啦! 你要佢獨立都要慢慢來,無可能一下子就放手,除非你唔介 ...

對,放手都要睇情況。我成日俾d 冇經驗既人教我湊仔教仔,但輪佢果陣又變左第二套。

珍珠宮

虎到金來勳章

foggyao 發表於 22-10-23 13:46
咁你就幫吓佢啦!
記得中學開學前,校長講過,好多家長諗住中學夠大,要放手,係錯嘅,千祈唔好!話呢個年 ...

我地校長都咁講,話哩啲唔係叫放手,係叫放棄

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我初時都有哩個擔心,但我發覺佢真係未明白中學啲科目答題技巧,所以我仲有同佢一齊溫習,教佢點答問題,諗諗下,我仔無補習,咪當我地幫佢補習囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小肉妹 發表於 22-10-23 16:54
我高小放手咁濟,去到中一可能我放慣手,佢自己完全搞掂,佢考得好過小學,級10內,到中二直頭係佢自主學習 ...

叻!所以我一向都話考得好個批,父母參與唔多

首頁

尾頁

跳至