自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-25 00:19
八歲、學咗超過一年。 貪近屋企,去附近琴行,又係輕鬆學鋼琴呢本天書, 宜家第三集學咗幾首,另外俾咗隻 ...

練琴好緊要,我仔5歲學琴,6歲已考3級,但佢日日都練琴40-60分鐘,而我係住隔離陪住佢練。

子爵府

好媽媽勳章

babyboy2013 發表於 22-11-25 00:19
八歲、學咗超過一年。 貪近屋企,去附近琴行,又係輕鬆學鋼琴呢本天書, 宜家第三集學咗幾首,另外俾咗隻 ...

目標考中學用?

男爵府

Nbs 發表於 22-11-25 07:57
搭單問下
學咗一年,小朋友識睇譜嗎?
我女識彈,但唔識睇譜

唔….唔睇譜點彈琴?

大宅

Rabbitbo 發表於 22-11-26 22:37
唔….唔睇譜點彈琴?

有d小朋友聽覺記憶好,所以用耳仔背左。

珍珠宮

babyboy2013 發表於 22-11-26 18:17
係咪fb果d搵,最好屋企附近又唔貴過琴行好多

我及阿女老師分別都在88db網站搵的。
不同老師

侯爵府

搵老師上門教,你想點睇都得。而且考級由三級開始好d,一,二級冇意思。

男爵府

fibe0313 發表於 22-11-26 19:22
你新搵既老師好唔老實喎。小朋友連譜都未識睇。。。就考3級?你想觀課可以搵上門既老師。但比定心理準備你 ...

佢意思係跟佢學一年下年grade3進發。 我都心雄一下升呢到三級邊個唔想,後尾俾咗幾堂錢,琴行再打黎追數我咪明白佢個算盤。 對比返我仔在佢面前彈的譜,一級譜和三級譜。 我响屋企無琴房咁細焗人清醒了。 我估佢心裡唔想教初級學生,但又唔想得失琴行或學生,又以為家長完全咩都唔識。。。。

男爵府

Myluckybaby 發表於 22-11-27 01:27
搵老師上門教,你想點睇都得。而且考級由三級開始好d,一,二級冇意思。
...

我只係買咗Roland數碼鋼琴,我想搵可上老師門的老師,如果考到四級再稔吓買唔買或租琴房。

大宅

babyboy2013 發表於 22-11-27 09:39
我只係買咗Roland數碼鋼琴,我想搵可上老師門的老師,如果考到四級再稔吓買唔買或租琴房。
...

Roland 數碼鋼琴咩型號?
數碼鋼琴唔係問題,絕對可以考到五級
要求唔高,數碼鋼琴練琴考到八級都得
考級都係出去錄影而已
重點小朋友自己要有興趣,肯自律
學琴通常一年考級,一年校際
大概一年升一級

goldpiglet    發表於 22-12-3 16:33

複式洋房

首先小朋友學琴嘅目標係咩?如果佢唔like但你想佢有一技之長其實有好多其他興趣選擇,唔好浪費大家時間金錢,反而隨著佢興趣發展仲好!

純屬個人分享,我演奏畢業亦一路有比賽攞冠亞軍獎,父母自我十二歲就請個俄國名師教我,但我一畢業就放棄彈琴,因為我由細個已好憎彈琴,但阿媽自細就一定要我演奏畢業,咪話會揼爛部琴。我彈得好又點?我攞獎又點?個俄國老師話我日練兩個鐘唔好彈啦,要我至少日練十個鐘。我成日呃老師有練十個鐘,因為自知少練琴都可以贏人,但我就算贏都無咩感覺。小朋友唔like就係折磨大家,我自認衰仔晒父母錢同時間

我唔會想將來啲仔女學琴,因為唔想仔女對住件死物日㩒夜㩒令到性格變孤僻,我講時覺得好多玩琴嘅人都好內向不擅辭令,因為練琴嘅過程漫長又孤獨,呢個亦係我放棄嘅主要原因!我放棄後好似發現新世界搵番自己嘅性格

男爵府

Oli_1109 發表於 22-11-27 09:50
Roland 數碼鋼琴咩型號?
數碼鋼琴唔係問題,絕對可以考到五級
要求唔高,數碼鋼琴練琴考到八級都得

Roland Fp30配咗u型鐵架好慳位。

大宅

babyboy2013 發表於 22-11-27 18:05
Roland Fp30配咗u型鐵架好慳位。

Roland Fp30 有88鍵,絕對可以彈到5級
唔要求高,彈埋8級都仲可以

男爵府

chowwan1 發表於 22-11-27 10:44
首先小朋友學琴嘅目標係咩?如果佢唔like但你想佢有一技之長其實有好多其他興趣選擇,唔好浪費大家時間金 ...

稔住一技防身好過大個咩都唔識,如果大個識寫game識整下音樂都好,自彈自唱都好。 輕鬆本書有d歌其實睇吓歌詞睇睇下識得唱,我有時見佢彈我會亂唱一通好難聽吓,佢小朋友聲音好聽同啱音過我好多。 我有問過佢佢唔想放棄自己都想繼續。

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-27 20:08
稔住一技防身好過大個咩都唔識,如果大個識寫game識整下音樂都好,自彈自唱都好。 輕鬆本書有d歌其實睇吓 ...

我覺得你小朋友唔練琴唔識睇譜,老師教完又教,寫ABC 在譜上,都係想佢記音。回家寫ABC 都要要練,一邊練一邊唱ABC。
換老師之餘,都要解決小朋友練琴問題。
如老師能自立門戶在自己地方收生,一般應唔太差,但學費一定比琴行貴。換著我寧願俾貴啲搵專業教琴,小朋友時間不能浪費。

我仔不是學琴,之前搵上門教,好green, 無教比賽經驗。
換了老師,自己studio , 不會上門,價錢貴一倍,好大分別。我認同一分錢一分貨。

男爵府

babyboy2013 發表於 22-11-25 09:00
應該係小朋友問題大過老師問題,佢老實講過首一級歌教咗三堂都唔識,咁又繼續「輕鬆學鋼琴」。 或者搵日 ...

最緊要係練琴

大宅

chowwan1 發表於 22-11-27 10:44
首先小朋友學琴嘅目標係咩?如果佢唔like但你想佢有一技之長其實有好多其他興趣選擇,唔好浪費大家時間金 ...

我十九歲開始學,廿四歲考左5級停咗。
上年學返,準備下年考6級。

好認同你所講嘅,練琴係漫長而孤獨,我都係寡言同不擅詞令。

我都會比我個仔學琴(都係啱啱上音樂班先)、未正式開始。但如果佢最後唔鐘意,我好明白。我自己都唔鐘意練琴。

珍珠宮

頭三級唔洗考喇
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

珍珠宮

babyboy2013 發表於 22-11-27 20:08
稔住一技防身好過大個咩都唔識,如果大個識寫game識整下音樂都好,自彈自唱都好。 輕鬆本書有d歌其實睇吓 ...

一技防身就更加唔好學琴喇

學琴真係要好有恆心 同愛琴 不是愛音樂 係愛琴
練音真係好悶 尤其是為考試而練 練琴係好悶,我坐喺度聽為考試成年都係彈果幾隻歌我都覺得悶,更可況當時人 我見我孩子 佢每日自動自覺練2個鍾 放假可能練
幾個鍾 果份耐性真係唔係個個小朋友可以

最重要係你孩子是否喜歡佢唔喜歡簡過另一樣防身好過
我孩子有學其他樂器 大家考八級 琴真係要付出更多時間!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

減齡達人勳章

我小朋友都經歷過。
當初佢自己主動話想學,就叫鄰居介紹咗佢學熙既琴行,收費偏貴但家長必須坐入去陪上堂,方便回家督促子女練琴。
我囡學咗一年考完2級就開始懶得練,可能難咗+歌又長咗,每日要練1個鐘,佢彈錯我指正佢又發脾氣。之後我問佢係咪辛苦想放棄,佢講咗2次yes,我都打算學埋果個月就停(每月預繳學費)。但到我準備同老師講,佢又話要繼續學。
之後佢就自己主動練琴,呢方面真係要佢自己諗清楚肯付出時間+努力,我地只可以陪佢。如佢無心,點拉佢繼續學上去?大家都辛苦!

男爵府

kekawai 發表於 22-11-28 10:28
我小朋友都經歷過。
當初佢自己主動話想學,就叫鄰居介紹咗佢學熙既琴行,收費偏貴但家長必須坐入去陪上堂 ...

第一次考二級都好,三級其實d歌都很難彈,同一級差好遠了。如果琴行俾觀課,貴d都可接受,我試過兩間都唔俾,第二間只俾試堂時跟入去睇一堂咁大把。

首頁

尾頁

跳至