自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

大宅

snorlax 發表於 23-1-19 14:16
唔該晒咁多位朋友寶貴意見和批評,我都覺得自己和老公的確有點自私,老公唔想去自己又唔太想去都唔好抹殺個 ...

其實,如果你兩母女去旅行,會唔會跟團好啲?話晒有人攪晒啲機票同食宿,唔駛煩

男爵府

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...
你同個女去,過幾年佢就唔會同你去,要珍惜

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

台灣近近地兩個人去一轉完全無難度既,比起港島東入屯門所花時間差唔多。當地景點又多,交通又方便,星期六日加一日假已經可以成行,plan 下啦

伯爵府

回覆樓主:

個囡12歲,我相信你年紀都唔大,有精力有健康,揸緊機會同個囡去體驗唔同嘅風土人情,相信我,真唔係難事⋯
你可以自己同個因參加旅行團,俾錢就有人安排一切(emoji)
老公唔去你都可以自己同個囡去,12歲已經係旅行好拍檔,吃喝玩樂都可以有商有量,
遲多幾年個囡成年,就搵其他人去唔同你去,就可惜了⋯⋯
我個囡好細我已經帶住佢一個人飛,有時飛去我老公出差嘅地方搵佢,
有時我自己帶個囡去旅行,現代人搭飛機同搭巴士一樣咁方便,不要因為自己原因剝削囡囡開眼界機會

男爵府

唔該晒咁多位朋友寶貴意見和批評,我都覺得自己和老公的確有點自私,老公唔想去自己又唔太想去都唔好抹殺個 ...

唔自駕可以包車!我有小朋友後都係包車 舒舒服服 一上車可以休息 唔會累司機又會推薦好多地道野

大宅

converter 發表於 23-1-19 14:09
近近澳門得吾得啊,有心去玩邊度都得。
澳門其實我地weekend隨時都可以去,不過就唔會過夜即日來回,呢啲就唔算去旅行,我估阿女應該係想我地同佢去歐洲呢啲遠地方,叫埋老公去因為老公手車好佢去的話就可以自駕遊,我地會玩得更加開心,不過我老公自從工作越來越忙就唔鍾意去旅行,我個人又冇乜方向感自由行未必玩得順利,不過我又唔鍾意跟旅行團,因為跟過幾次團仲攰過返工。

如果阿女開聲嘅我都會選擇自由行,會去啲唔需要自駕都方便出行的地方,法羅群島冰島呢啲地方我就冇乜信心可以自己帶到個女一齊去,個女就好想去丹麥法羅群島同冰島,丹麥我都仲應付到,法羅群島同冰島真係搞唔掂,要拉我老公去埋先搞得掂。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2 個大人都自私!

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

c6吾鐘意旅行,我又冇咩旅行引,疫情前2-3年先同佢去一次十日旅行滿足下佢。

男爵府

竟然有香港人話唔鍾意去旅行因為我第邊很多朋友都很喜歡的.
多數是沒有錢(例如剛買樓買車要供),轉新工唔夠假期才唔去

琥珀宮

snorlax 發表於 23-1-19 12:36
有冇朋友同我自己一樣長假期都奉旨唔會去旅行,阿女尋晚同我講話點解啲親戚和同學屋企長假期都會去日本泰國 ...

你兩母女跟團去旅行

公爵府

cyyiu 發表於 23-1-19 14:34
其實睇書都可以增廣見聞嫁,不過呢個po應該唔多啱聽 !
去旅行親身感受一定唔同嘅,但如果講到唔帶仔女去旅 ...

係,我覺得好奇怪,睇左咁多回覆,先知宜家原來同仔女去旅行係必須,唔去係父母自私!
利申,我自己鍾意旅行,不過細個父母都係忙於工作,佢哋有去公司旅行(冇帶細路),一家人只係去過吓大陸澳門咁,大學畢業先自己第一次坐飛機去旅行。

katie816    發表於 23-1-20 11:09

珍珠宮

你又真係好無動力,放假只想休息同抖下
生咗個女出黎,除咗衣食住,都有好多其他野要做
或者你俾錢佢,叫佢跟啲親戚一齊去玩啦!如果你兩公婆真係咁無動力去旅行

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

唔跟團,唔自駕,你亦話唔鐘意安排行程....

你想個女點答你?

大宅

好好珍惜小朋友仲細時一齊去旅行既時光,大個到你想一齊旅行就到佢唔肯架喇
我成日聽到公司d同事講佢地仔女(2x歲)唔肯同佢地一齊去旅行

大宅

MM2H 發表於 23-1-19 15:26
唔跟團,唔自駕,你亦話唔鐘意安排行程....

你想個女點答你?
自由行行程唔好編排得咁緊湊早出晚歸攰過返工就得,最緊要係唔洗自駕,以前同父日跟過幾次旅行團如東瀛遊勝景遊,行程緊密,攰過返工,真係怕怕。

水晶宮

小晴天 發表於 23-1-19 14:41
「唔帶仔女去旅行」的確唔係自私

但……

首先我覺得去旅行唔係必需,有能力都唔一定要滿足仔女的!
動力都係能力嘅一種,或許我女還是初小,都仲要花時間照顧佢,放假都想好好休息!

子爵府

babyhoi 發表於 23-1-19 12:54
我同老公都唔特別想去迪士尼,
但兩個小朋友中意,
都會的起心肝同佢地去玩,

同意
基本上就算平時喺香港,去既地方都係就小朋友,甚麼科學館、公園、樂園,行街都係睇玩具,大人應該冇乜幾多人有興趣啦,如果小朋友鍾意但就因為自己想休息唔願去,又冇其他特別原因,咁其實生個小朋友黎做乜

男爵府

回覆樓主:

我女細個時,多數長假期都一定返大陸或澳門玩幾日,需然唔係坐飛機,但佢都好開心,唔會同人比較。
上中學後,開始坐飛機旅行,全部都係東南亞,另外年年暑假佢都有表演活動需要自己飛外地,暑假都會好忙。
15歲果年復活節,2母女去大阪自由行,玩得好開心。
到而家出左黎做嘢,都夾唔到時間一齊去旅行,所以都好懷念以前一家3口去旅行嘅回憶。
如果唔想自己plan旅行咁煩,跟團去囉。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前識個人, 兩公婆每年外遊4-5次(分開去), 仔女到升中都未有申請護照.

大宅

snorlax 發表於 23-1-19 15:01
澳門其實我地weekend隨時都可以去,不過就唔會過夜即日來回,呢啲就唔算去旅行,我估阿女應該係想我地同佢 ...

會唔會你老公唔鍾意自駕遊呀?淨係得佢揸車會好辛苦喎。

首頁
34567...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊