自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

tampa 發表於 23-2-6 13:39
係咪應該係咁講,我都唔知

當然唔係喇

大宅

bbsonyy 發表於 23-2-5 23:07
精神病是一個可致命的疾病!
沒有人想有病的,不是自己控制到的!

但係大部分既病人都覺得自己無病

珍珠宮

bbsonyy 發表於 23-2-6 13:55
你千祈唔好聽另一位會員講, 佢對情緒的認識偏頗窄狹

情緒病好多種, 很大部分都唔會影響到陌生人,當然 ...

咁你D親朋好友多得你唔小, 你睇, 樓上有人個妹有情緒病, 影響家人.
咁你有乜方法解決?
唔豁達D, 點解決呀

珍珠宮

happy55 發表於 23-2-6 13:57
但係大部分既病人都覺得自己無病
系神憎鬼厭, 被家人放棄, 最後得番自己一個

琥珀宮

bbsonyy 發表於 23-2-6 13:55
你千祈唔好聽另一位會員講, 佢對情緒的認識偏頗窄狹

情緒病好多種, 很大部分都唔會影響到陌生人,當然 ...

陌生人就梗係冇咩影響,難為佢地嘅屋企人

珍珠宮

mandy952 發表於 23-2-6 14:06
陌生人就梗係冇咩影響,難為佢地嘅屋企人
佢地覺得家人要就晒佢, 咁家人都系人.
家人想佢地快D死
所以呢個系自私病, 不過咁, 佢地可能會衍生第二D病

大宅

我自己都有焦慮症,有時會心跳快同成日失眠,真係好辛苦,唯有同自己講要堅強,活在當下。但身邊未經歷過既人,佢哋又真係唔明白依一個係病,更唔明白依一個係病人自己都唔想得到既長期病,邊個人想自己咁辛苦。不過我唔認同有情緒病就可以亂發人脾氣,自私等等既行為。
我幾年前好嚴重食過一年半血清素,最近有d復發,靠中藥調理中,因為家人唔想我睇西醫住,想我生小朋友,其實壓力好大。

別墅

呢度有d人對精神病認識得太淺,情緒病、抑鬱病、思覺失調(精神分裂)等........都係精神病既一種,前兩者在我眼裡已經唔算太嚴重,起碼大部份有情緒病、抑鬱病的,都有機會在家人、朋友勸導下去睇醫生及食藥,醫好後工作表現、行為等都差不多回復正常;
但思覺失調(精神分裂),好大部份都極難勸導去睇醫生及食藥,而佢地病發時令到家人極度痛苦,例如大大聲罵人,仲要鬧埋d語無倫次說話、或半夜三更唔訓覺發出聲音騷擾家人休息、食野食到一地都係要家人執手尾清潔,否則又多單蟑螂屋上東將西望、將自己關入房將間房霸住大部份時間、亂買野放到整間房都係雜物、甚至好多日都唔沖涼洗頭、床單被單好耐都唔拎出黎洗、或相反可以將d乾淨衫重新自己洗過,但這樣又霸住曬衫架,家人要用都麻煩,或佢自己整得唔妥當要家人執手尾。
總之,生活上各方面小節都令家人頭痛不已、苦不堪言,亦會受佢語言威嚇等等。呢d咁痛苦既日子,家人都唔知仲要捱幾多年先可以解脫,呢個又係一個令家人極度痛苦既問題。
另外,我本人之前在居住地方亦受某精神病患者嚇倒,一個穿日本女僕服裝的廿十幾三十歲男人追住d女人黎鬧,鬧人做乜望住佢,嚇到我走入某連鎖電器店內躲避,但裡面的職員沒有一個會幫你趕佢走的。

公爵府

好媽媽勳章

過來人真係要靠藥物先得,慢慢就可以唔靠藥物

珍珠宮

dreamcity 發表於 23-2-6 15:12
呢度有d人對精神病認識得太淺,情緒病、抑鬱病、思覺失調(精神分裂)等........都係精神病既一種,前兩者在 ...

我親戚中就係有一個精神分裂症,小六就病發,現在成年人了,都係病情反復,你講嗰啲嚴重騷擾,都大部份發生過,我哋後生嘅都唔緊要,但佢走上佢嫲嫲屋企大吵大鬧,仲話嫲嫲欠佢錢,嫲嫲向來都鍚佢,第一個大孫。老人家真係受唔起刺激!我哋又可以點做!唔通真係打電話報警送佢入院(佢有住過精神科醫院) 又做唔出,只能等佢父母夾返佢係屋企唔比佢亂走。大家都無幾多能力可以幫助,最多關心下有無keep住見醫生食藥,但食咗藥都唔會好,只係令佢冷靜啲。只要唔鬧出大問題,大家都當無事就算。

別墅

wan_sosin 發表於 23-2-6 15:55
我親戚中就係有一個精神分裂症,小六就病發,現在成年人了,都係病情反復,你講嗰啲嚴重騷擾,都大部份發 ...

其實強行拉佢地入精神病院係為佢地好,入到醫院會強行幫佢地食藥,不過返出黎會唔會繼續肯食藥又係一個問題。
不過唔係話你肯打999警察就會拉病人入急症室,要有傷人、自殘機會先會大d。你親戚如肯食藥都還好些,起碼情況無咁惡劣,我妹妹條頸硬過把鋼刀,而且我覺得佢思想已經有d混亂,我地既說話佢已經無法聽入耳。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-2-6 15:55
我親戚中就係有一個精神分裂症,小六就病發,現在成年人了,都係病情反復,你講嗰啲嚴重騷擾,都大部份發 ...

精神病患者同家人都很辛苦這個病真的很慘

珍珠宮

dreamcity 發表於 23-2-6 16:07
其實強行拉佢地入精神病院係為佢地好,入到醫院會強行幫佢地食藥,不過返出黎會唔會繼續肯食藥又係一個問 ...

佢住過院,住幾個月出返嚟都唔會好得去邊,當年佢得11歲,比佢食藥作係肯食,係佢父母唔想佢食咁多藥,食下停下所以病情難以控制,一陣又話佢撞邪唔係精神病,又搞一大輪,又話唔洗食藥之類,係父母接受唔到佢真係精神病。其實食咗藥係會好少少,所以唔想下下入院去解決,入院都只係食藥,佢入院我都經常去睇佢,都唔會有咩大進步,只係關起佢唔騷擾到人,無辦法惟有見步行步,反而要佢父母合作。

男爵府

dreamcity 發表於 23-2-6 16:07
其實強行拉佢地入精神病院係為佢地好,入到醫院會強行幫佢地食藥,不過返出黎會唔會繼續肯食藥又係一個問 ...

要親手打999搵人幫手處理心愛親人真的很難, 我試過,會內疚, 覺得自己害左佢

不過999接線人員、救護、警察都有經驗, 很快就知咩事, 很快來幫手

已刪除用户

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

bbsonyy 發表於 23-2-6 16:14
精神病患者同家人都很辛苦這個病真的很慘

我人生都遇上過唔少有情緒病,精神病嘅人,有個朋友多年前抑鬱症自殺走咗,朋友可以做嘅野唔多,耐心聆聽係最可以做嘅事,但係聽完都未必可以幫助到佢哋,佢哋心入面好多時有個死結,所以我都唔會多口嘗試去解佢哋個結,佢哋有啲係先天因素,有啲係後天受到打激。
不過每個人有自己生活,都唔可能放到太多時間陪伴佢哋。都試過有朋友無事無刻想向朋友傾許,打一個電話過來就想你出去陪佢,做到嘅都樂意,但有時係唔可能,佢哋又會神經質地覺得你唔喜歡佢,所以無返咁上下正向思維,好難做佢哋朋友,會頂唔到幾耐。我而家都已應付唔嚟,我身體健康上都有好嚴重問題,愛莫能助

別墅

bbsonyy 發表於 23-2-6 16:17
要親手打999搵人幫手處理心愛親人真的很難, 我試過,會內疚, 覺得自己害左佢

不過999接線人員、救護、 ...

我就唔係內疚,係害怕,心都震晒。
我數月前已報過一次警,係follow我妹妹case既社康姑娘教的,最先係救護員上門,佢地話佢唔肯自動跟上救護車,佢地都無辦法,跟住擾攘左10分鐘警察到,見我妹情況唔係咁差就拉我站在一邊叫我搵番果個社康姑娘去處理。
太早報警強行入院根本成功機會極低,因我妹有食開藥覆診,但近幾個月前突然唔肯食藥覆診,所以佢未去到完全神志不清地步,又未傷人自殘等,警察上到黎,我妹仲鬧佢地無權拉佢走,所以根本不成功送入急症室去評估。
我覺得可能係香港人口實在太多,有精神問題既人亦太多,d警察、醫護等都得過且過,又驚被人投訴,加上講埋d無謂的人權,所以將個波推黎推去,最終病人都唔係咁容易可以送院醫治。

男爵府

dreamcity 發表於 23-2-6 16:35
我就唔係內疚,係害怕,心都震晒。
我數月前已報過一次警,係follow我妹妹case既社康姑娘教的,最先係救護 ...

原來如此, 多謝你分享經驗

男爵府

wan_sosin 發表於 23-2-6 16:32
我人生都遇上過唔少有情緒病,精神病嘅人,有個朋友多年前抑鬱症自殺走咗,朋友可以做嘅野唔多,耐心聆聽 ...

佢哋比一個結困死左自己

首頁
34567...9

尾頁

跳至