自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Charlie1978 發表於 23-3-6 00:08
我都係,收到兩單婚宴,一單放門口到場自取,一單女家話派帖只比餅卡,回禮利是($10)唔會比,話係男家派 ...

以我所知,女家派帖淨係得餅卡,乜有回禮利是㗎咩?

男爵府

whyyou 發表於 23-3-6 00:13
以我所知,女家派帖淨係得餅卡,乜有回禮利是㗎咩?

我之前咁多年都有收到餅卡+回禮利是啊!

珍珠宮

Charlie1978 發表於 23-3-6 00:14
我之前咁多年都有收到餅卡+回禮利是啊!

其實回禮唔係淨係女家要,不過呢十幾廿年已經興送回禮小禮物代替利是,所以我唔知你話之前咁多年係幾多年前

男爵府

whyyou 發表於 23-3-6 00:26
其實回禮唔係淨係女家要,不過呢十幾廿年已經興送回禮小禮物代替利是,所以我唔知你話之前咁多年係幾多年 ...

疫情之前,即係2019年前一直都有收到回禮$10小利是,另外去飯時都有收回禮小禮物啊!

琥珀宮

fivebeanrice 發表於 23-3-4 10:51
問過主人家有無實體喜帖,佢話而家唔興派帖,只會whatsapp, 晚宴當日先至會每圍放上餅卡(女家)或回禮利是 ...

長輩唔可以咁做啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

maywei 發表於 23-3-4 10:59
嚟緊我嫁囡,我都做足哂,派帖派餅咭,依D係禮數,只可以講,做唔做好個人取向
...
恭喜
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-3-4 12:14
可能係後生叫佢咁做,長輩好小會唔着重禮數,其實擺得酒,點解唔做返足禮數? 一係全部從簡,連酒都唔擺, ...
我都係咁話,可能某啲位想慳錢,但人情又要人地俾多,個個月都月經 post 公價人情
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

回覆樓主:

最近呢次係我fd whatsapp通知我,我仲叫佢唔駛寄,唔好side時間side郵費,佢話到時去飲果陣俾返帖我,其實我連帖都唔想收,收咗掉又唔係,又無儲帖嘅習慣,唔掉又嫌阻掟

侯爵府

回覆樓主:

我唔介意電子請帖,環保啲。但上年去飲新娘果餐,連餅卡都唔補派。 好彩只做公價。

子爵府

29XX86 發表於 23-3-6 08:07
我唔介意電子請帖,環保啲。但上年去飲新娘果餐,連餅卡都唔補派。 好彩只做公價。
...

電子請就係想慳餅卡…..

子爵府

solim 發表於 23-3-6 08:40
電子請就係想慳餅卡…..

以前有個同事係咁, 叫我去飲, 又冇帖冇餅卡咁樣, 基於同佢熟、 硬住頭皮冇帖都照上去飲, 感覺極到奇怪和尷尬。。。
上到去飲好似白撞咁, 成班兄弟姊妹團好似以為我黎食霸王餐(因為我見到新娘先直接俾人情), 呢次飲簡直係人生一大陰影。 未見過有人可以咁唔尊重同唔懂禮數

子爵府

唔係呀!反而whatsapp帖未試過喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔係常常見既咪whatapp 問同通知
早前有個舊朋友係咁, 去到先拎帖 (原本我仲以為無)
張帖我拎走回禮利是就掉, 因為拎廢包都無位袋

別墅

先whatsapp,後補實體感覺好d

侯爵府

whyyou 發表於 23-3-6 00:26
其實回禮唔係淨係女家要,不過呢十幾廿年已經興送回禮小禮物代替利是,所以我唔知你話之前咁多年係幾多年 ...

上年收過2張女家喜帖,同樣有嫁女餅咭+回禮利是仲有埋燒豬禮券,人哋派帖有誠意我俾人情都會俾得有誠意。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禮數係回禮利是或者餅卡
而唔係請帖張卡紙吧?

請帖就好似新年利是的利是封咁
好靚好貴又有咩用呢?
最緊要入面疊銀紙厚呀

侯爵府

Nevaeh72 發表於 23-3-4 10:58
啲賀禮金又whtsapp返佢

依家可payme

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

跳躍精靈 發表於 23-3-6 10:28
禮數係回禮利是或者餅卡
而唔係請帖張卡紙吧?
都係形式, D 請帖主要要知個內容
whatsapp都好, 費事一早拎完帖臨去先搵唔返
最大問題係唔記得邊度點去...

子爵府

回覆樓主:

我明白樓主意思的,好親親戚感覺唔太尊重,唔係舊同事舊同學咁簡單,親戚會有聚頭的,禮數要做足,我舊同學上年年尾結婚幾年冇見親自打電話邀請我,佢仲去我公司派帖

男爵府

老一輩好執著禮數及傳統。
在新一代眼中,已變成繁文縟節,電子世界溝通已成常態。

好朋友WhatsApp喜帖我唔介意,仲方便睇番記錄。

其他唔熟的人比實體喜帖,唔想去又要封人情。同埋張帖印到幾靚都好,睇完都會掉,好浪費。

首頁

尾頁

跳至