自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

juniormiu 發表於 23-4-18 09:02
完全認同,已經水深火熱啦,仲要抗拒外援,覺得唔安心交俾內地醫護幫手果D有急病唔該去私家睇,唔好淨係識 ...

米係! 人多好辦事。都唔明嗰啲人乜嘢心態! 尋日終於有一批到咗香港幫手。

珊瑚宮

selinako^^ 發表於 23-4-18 09:04
你見唔到樓上有jm 話佢細佬痛到死死下, 見到有d坐係度嘻嘻哈哈食pizza 睇傷風?
佢地都係度等..即係佢地都好 ...

我冇嗰啲人急喎,嗰啲人咪又係濫用囉!
如果有號碼佢應該可以返屋企休息一陣再返嚟!
呢啲咪係每個人急症嘅定義唔同囉!
我覺得睇得急症就唔會隨便離開醫院!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

急症應該加價,加到300蚊一次就無甘多濫用,香港醫療真系無咩進步,雖然醫護人工系全球數一數二,D醫院醫護無咩增加,但人口多左好多。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 23-4-18 09:04
上病房兩三個鐘又唔算好耐。
其實未必係上面冇床位㗎,
不過佢哋修正有好多嘢要安排!

兩三個鐘都未有床,唔知幾時有。之前排睇醫生已經等咗好耐,其實加加埋埋真係好多個鐘。所以亞仔話唔等我都尊重佢,起碼返屋企都可以喺床瞓下,攞咗藥就走,返屋企睇住佢

所以睇急症真係要有人陪,姑娘問嘢去排隊攞藥之類,比水佢飲,照顧下

珊瑚宮

mimi199188 發表於 23-4-18 08:55
系,入得急症都系怕病人系屋企等隨時會出事,所以冇可能再返屋企

自己可以返到屋企都話急症,你話幾多人濫用? 真心唔明點解唔出去私家睇!

侯爵府

好媽媽勳章

香港政府醫院急症室嘅等候時間真係好痴線,如果係人手問題,政府一定要諗辦法解決,每年咁多醫科生同護士畢業,啲人去曬邊?政府俾咁多資源去栽培佢哋,到頭嚟都係唔係唔夠人
開心每一天

子爵府

rebecca0113 發表於 23-4-18 08:46
好有同感
我都真係好唔想去急症室
但自己係長期病患者,一有事就一定要入急症室

我真係好懷疑係咪拖長黎睇, 真係成半個鐘先叫一個病人入去睇。出面成棚人等緊

珊瑚宮

YuYuMother 發表於 23-4-18 09:07
兩三個鐘都未有床,唔知幾時有。之前排睇醫生已經等咗好耐,其實加加埋埋真係好多個鐘。所以亞仔話唔等我 ...

流感唔嚴重,返屋企都可以嘅。
入急症真係需要有人陪,辛苦到根本唔能夠自己照顧自己!

男爵府

究竟我是誰 發表於 23-4-18 07:36
除咗人手不足,事實又真係有人濫用急症室

RIP

素質問題, 無得解決.
日頭可以去診所果D病痛, 係要排急症室.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimi199188 發表於 23-4-18 08:58
其實你行來行去仲危險,萬一病人系返屋企中途出左事邊個負責?入得急症室其實都系怕佢系屋企會出事,急症室 ...

所以我話自己返唔返去衡量, 唔係硬性規定
等唔等自己決定

我慶幸, 咁耐以黎 屋企人未試過睇急症 每次聽到呢d新聞個心都好嗡

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 23-4-18 09:10
流感唔嚴重,返屋企都可以嘅。
入急症真係需要有人陪,辛苦到根本唔能夠自己照顧自己!
...

係。新聞呢個case 唔明點解等咁多個鐘先有得睇

珍珠宮

虎到金來勳章

pauline_c 發表於 23-4-18 09:00
顯示咗都預唔到時間,即使下個號碼到你,都唔知要約耐時間處理咗更急嘅病先。
...

起碼知仲有幾百人定幾十人

大宅

Fishqqma 發表於 23-4-18 08:27
番到屋企瞓一陣,就唔使入急症室啦!

都係嗰句,有號碼都唔代表你知道自己等幾耐。 因為急症室係睇咗啲緊 ...

以後掛號先收$2000,由醫生決定是否退回,應該少好多人去急症

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 23-4-18 09:05
我冇嗰啲人急喎,嗰啲人咪又係濫用囉!
如果有號碼佢應該可以返屋企休息一陣再返嚟!
呢啲咪係每個人急症 ...

食pizza 果班咪唔會隨便離開囉, 佢地有幾緊急呀!

珊瑚宮

mimi199188 發表於 23-4-18 08:58
其實你行來行去仲危險,萬一病人系返屋企中途出左事邊個負責?入得急症室其實都系怕佢系屋企會出事,急症室 ...

米係!行得走得去睇私家啦!
唔好浪費資源,留返急症室畀有需要嘅人使用!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 23-4-18 09:07
兩三個鐘都未有床,唔知幾時有。之前排睇醫生已經等咗好耐,其實加加埋埋真係好多個鐘。所以亞仔話唔等我 ...

其實好多年我自己都試過一次,當時因為我又屙又嘔,可能缺水啦我就暈咗喎,嚇得我老公就call 999 ,送咗去東區醫院,當然係等好耐啦,當時我又好暈,但坐坐下飲咗啲寶礦力又清醒返啲,當然我係屬於非緊急,我都覺得我自己唔屬於急症,之後我就通知姑娘我好啲了,我想返去睇我自己個私家醫生,佢話可以嘅,但姑娘話俾咗嘅錢就冇得退啦,我話冇所謂啦,咁我去到私家醫生度,話俾佢聽我由急症室嗰度過嚟,醫生仲即刻叫我入去睇先添。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

究竟我是誰 發表於 23-4-18 07:36
除咗人手不足,事實又真係有人濫用急症室

RIP
同意, SO SAD

珊瑚宮

selinako^^ 發表於 23-4-18 09:14
食pizza 果班咪唔會隨便離開囉, 佢地有幾緊急呀!

嗰啲咪又係可以隨時返屋企休息下果D唔急的急症病人囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Fishqqma 發表於 23-4-118 08:59
嘩! 邊間醫院呀?
暈左唔係應該救返醒你先咩?
果次行街入咗間藥房暈低,東主好人打999送醫院,迷糊中聽到有人聲,可能係急救员,估佢哋有帮我check 維生指數,見我仲有心跳脈博都襟擺,所以我係急症室醒返到離開都未見過醫生

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

李斯特 發表於 23-4-18 09:00
佢地嘅冷漠咀臉,唉…身同感受,當病人發燒發冷週身骨痛,還要乞求一張床,後生就話啫!但當時答覆係如果個 ...

病人就係病人,唔係「後生就話啫」,病緊一樣好辛苦。唔好因為後生,就認為容易 d 忍受。
姑娘答得冷漠,不過內容係事實,等候區根本唔夠位比病人休息。

首頁
34567...24

尾頁

跳至