懷孕前後

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

AmyyyyyNg 發表於 23-5-2 14:54
回覆 1lovebb8 的帖子

想抱抱你 我好明白而家一定會好傷心 想喊就喊

係,我剛剛回醫院打抗生素針, 佢哋比我每日返屋企朝早返去,話我身體有炎症,我炎症係入症院第六日先有架,即係點都係你地冇好好照顧我,我先有炎,我成個孕期都冇病,仲要叫你地照下BB 都話冇需要,我老公幾次想知bb幾重,我羊水胎水係米流晒,都吾幫手照,我們真心想早拎出來入箱搏比好過見到會心跳上到2xx又驗血又打補腦針,之後仲話要等血報告再幫我順產,我順不能,才再決定我原本想要的開刀,delay 左好多

別墅

Yin807 發表於 23-5-1 00:04
加油頂住啊,祝褔你同bb 平安健康

有心(emoji)(emoji)

別墅

Bubblegum88888 發表於 23-4-30 20:19
回覆 AmyyyyyNg 的帖子

係呀,我第二胎好多問題,又宮頸短,又有妊娠糖尿,每日喺醫院篤四次手指,打三次 ...

是,原來想要一個BB 係好多關要過,對於我高齡媽更多關,我以為過晒nifty pro ,結構, 妊娠糖尿…都冇咩擔心,點知原來後面仲有好多關,希望所有人擁有自己寶寶都要好好愛惜,得來不易的

大宅

政府醫院就係咁 不能理解 同埋宮頸開左會易啲感染
但點解唔幫你照下bb 唔係好明
不過孕中期私家又唔會收 都係去政府
你政府邊間呀? 你最後係開刀?
我個陣都用左成年時間先可以平復到
希望你快啲調理好身體 可以接返bb
下次一定要做環扎手術扎住佢 同埋要卧床
加油!

大宅

真係 你已經好努力好叻架啦!下次做足準備 再接返bb
一日未抱到上手都未放心

別墅

TakaLiLuk 發表於 23-5-3 11:18

Sorry... 放假後見到你的消息,給你抱抱...唔開心一定會有,我上一胎都要好幾個月才 ...

睇到你們給我回覆,內心真係有好一點,我身邊所有人都见到我就生,突然肚細左,我真係好吾知點,希望上天我現在好好養身,吸取今次經驗,年尾給我多一次機會當媽媽
大家心願達成,因為我超高齡了。

別墅

AmyyyyyNg 發表於 23-5-3 12:59

係,要抱到手才安心,關關困難關關過

別墅

AmyyyyyNg 發表於 23-5-3 12:59

謝謝感謝你

大宅

2023年兔年勳章

我上胎係剛剛踏入"超高齡",之前什麼問題都沒有,突然間就發現宮頸短,最後3個人入院1個人出返黎。好彩既係老公及夫家都無俾說話過,仲好有心咁參與BB後事。坐月後返公司,我都已經諗住有人問既就簡簡單單一句講過就算,實際上同事們都無人係我面前再提過呢件事,大家都繼續去過日子,我深感自己好好彩,可以專心一致去養身體。
現在我更加是超高齡,暫時每一關都能順利過渡,但我自己就萬事都小心,就算自己做得到既都盡量麻煩其他人去做,除了飯後運動之外,便是多休息多訓床 (雖然醫生無講過我有此需要),無視其他人的目光,把 "大肚婆"權利用到極致。

大宅

1lovebb8 發表於 23-5-3 13:27
睇到你們給我回覆,內心真係有好一點,我身邊所有人都见到我就生,突然肚細左,我真係好吾知點,希望上天 ...

抱抱你,你已經好努力保護bb, 相信佢會知道的,係天上面會健康快樂看顧我地。而家先好好坐好月,好好舒發情緒,fb 有個stillbirth 媽媽一起走既 group 有好多同路人可以互相support

別墅

Yin807 發表於 23-5-3 16:20
抱抱你,你已經好努力保護bb, 相信佢會知道的,係天上面會健康快樂看顧我地。而家先好好坐好月,好好舒發 ...

好呀,我真係好需要同人傾,真係好傷心,多謝你呀

複式洋房

想比個大擁抱你,你想同人傾計可以pm我呀。要照顧好自己身體呀!

大宅

回覆 TakaLiLuk 的帖子

今日24wks4 去左產檢宮頸得短左得1.7-2cm
上兩個星期度都仲有2.5cm
好驚好擔心 已經長期留起屋企
而家醫生叫我食抗宮縮藥+塞藥到生
好驚

複式洋房

AmyyyyyNg 發表於 23-6-15 22:49

我星期六個日去私家覆診都短左,得2.3cm
之後攞住信去病房
醫生幫我度2.9cm
之後幫我做手術個醫生又再黎睇我,又再照得1.7cm
一日原來再以有咁多變化,不過佢幫我睇過話條線仲緊就無問題。

大宅

回覆 Bebella 的帖子

係呀 我勁驚 醫生話我宮頸係薄弱d 你幾多週呀? 你入左院?
驚到全日都無咩心情

複式洋房

AmyyyyyNg 發表於 23-6-15 23:25

係呀 我勁驚 醫生話我宮頸係薄弱d 你幾多週呀? 你入左院?

今日31週5,個日入左去,夜晚可以出院,下星期再返去照

大宅

你31wks5 bb都安全當然留得愈耐愈好
我諗我連煮野食都唔得
要痴實張床

大宅

你有咩症狀?

男爵府

畀面勳章

AmyyyyyNg 發表於 23-6-15 22:49

媽媽唔洗驚,我當時情況同你差唔多,真係每次產檢都勁緊張。發現短左之後係每兩星期檢一次,每次都話短左(已經全臥床)真係好無奈。

相信自己,也相信BB,聽醫生既指示,能臥床既就盡臥,我當時真係除左食飯去廁所同沖涼會坐同行之外,其餘時間都盡力臥。

到28w之後,都係短,但醫生話宮頸口都緊既,到30w算行入安全線,34w進入安全期。我自己覺得小走動真係好有用。

唔好理幾多cm啦,總之醫生話BB good good 媽媽就加油地hea,(依家有得hea遲下冇呢啲日子架啦)

複式洋房

AmyyyyyNg 發表於 23-6-15 23:44

你31wks5 bb都安全當然留得愈耐愈好

係呀,我都係咁耐以來淨係食飯,去廁所沖涼,覆診之外,其他時間痴實張床,一齊加油(emoji)(emoji)

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊