自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

stagea 發表於 23-5-16 21:58
阿哥做就得
不過咁講,阿哥又買樓,即是唔止一位。

等樓主覆

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Fishqqma 發表於 23-5-16 21:59
等樓主覆

咦。。。1樓寫休退前加按既

珊瑚宮

stagea 發表於 23-5-16 22:00
咦。。。1樓寫休退前加按既

一把年紀加按,銀行又批

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Fishqqma 發表於 23-5-16 22:02
一把年紀加按,銀行又批

應該仲有其他資產
我媽無工作,幾年前都有問過,無做野未夠60歲都可以,只要我加簽。

別墅

佢阿哥平時有冇俾家用先?

有時局外人未必知甘多野,我朋友都係大概這個case,朋友高薪人士,每月俾父母家用15000、佢細佬每月俾3000元父母,甘佢見樓價低了,問父母可否加按幫下,父母即刻話好,按左150萬,朋友每月除了繼續支付15000家用,仍要還$,咁呢個case又搵笨嗎?

Adrio77    發表於 23-5-17 10:33

珊瑚宮

stagea 發表於 23-5-16 22:03
應該仲有其他資產
我媽無工作,幾年前都有問過,無做野未夠60歲都可以,只要我加簽。
...

如果你肯做擔保人係可以嘅

伯爵府

Fishqqma 發表於 23-5-16 21:59
等樓主覆

同事同佢呀哥都唔係擔保人,佢話呀媽自己去加按按到300萬,但有冇其他擔保人我就唔知了,佢哥係問呀媽借錢買樓。

伯爵府

canadababy93 發表於 23-5-16 22:14
佢阿哥平時有冇俾家用先?

有時局外人未必知甘多野,我朋友都係大概這個case,朋友高薪人士,每月俾父母家 ...

借150萬分幾多年還先,如果分二十幾三十年我覺得佢都係搵人笨

公爵府

好明顯呃阿媽錢

珊瑚宮

應該仲有其他資產
...

樓主回覆:
同事同佢呀哥都唔係擔保人,佢話呀媽自己去加按按到300萬,但有冇其他擔保人我就唔知了,佢哥係問呀媽借錢買樓。

琥珀宮

Fishqqma 發表於 23-5-16 22:35
樓主回覆:
同事同佢呀哥都唔係擔保人,佢話呀媽自己去加按按到300萬,但有冇其他擔保人我就唔知了,佢哥 ...

如果咁,另一個方案,將近退休,唔會批咁多錢,80歲計數,可以用資產4成做加按就可以。

琥珀宮

ivycwl 發表於 23-5-16 22:17
同事同佢呀哥都唔係擔保人,佢話呀媽自己去加按按到300萬,但有冇其他擔保人我就唔知了,佢哥係問呀媽借錢 ...

請問層樓近千萬,加按是否供15年以上?

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-5-16 13:01
同事個case。

佢呀媽有病要提早退休,立平安紙,現住私樓平分兩兄妹。

阿哥唔還錢,就阿媽瞓街,你話是否揾苯?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 23-5-16 22:02
一把年紀加按,銀行又批
加按,有層樓做抵押,還唔到銀行咪收樓囉,點會借錯人喎

侯爵府

應該仲有其他資產
...

點會借唔到,我媽50到尾有工作,一樣借到,分25年過,冇加簽。銀行睇你有冇還款能力only.

侯爵府

MsBusy 發表於 23-5-17 04:08

係囉。

珊瑚宮

MsBusy 發表於 23-5-17 04:08

如果係咁容易,就唔會有啲人過唔到壓力測試, 或者有啲要有擔保人!

侯爵府

Fishqqma 發表於 23-5-17 06:49
如果係咁容易,就唔會有啲人過唔到壓力測試, 或者有啲要有擔保人!

計過有足夠收入同資產,正常都過到。
我媽50到尾都過到,有工作人工不算低冇擔保人都按到350萬,就算有,可能都係佢另一半,但60尾冇工作。

珊瑚宮

小艾美 發表於 23-5-17 06:59
計過有足夠收入同資產,正常都過到。
我媽50到尾都過到,有工作人工不算低冇擔保人都按到350萬,就算有, ...

供幾多年?
當供20年,每月還2萬!
即入息要4萬多!
一個60歲老人家,正常65歲退休。
家下銀行好寬鬆。

琥珀宮

小艾美 發表於 23-5-17 06:36
點會借唔到,我媽50到尾有工作,一樣借到,分25年過,冇加簽。銀行睇你有冇還款能力only.
...

無工作就要加簽,無工作就無還款能力,所以一定睇仲有無其他資產係手。

首頁

尾頁

跳至