自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

幾年前親人肺炎,急症室打發了他3次走,成人燒到四十度,我打電話去急症室理論,才给他上房,上到房內科醫生問點解唔早些入院。他己經看了私家拿著轉介信要求入院。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

竇漪房 發表於 23-7-1 10:01
你錯了,政府係有需要的話一定有位的,你去咗未?

應該未

公爵府

Fifioncheung 發表於 23-6-30 14:27
如題,BB已看醫生, 初步相信是感冒,高燒39.4度. 有點擔心, 想bb住院觀察,但全香港私家醫院也沒有床位.相信政 ...

入急症通常都收

子爵府

回覆樓主:

相信不是冇床位,係冇私家醫院肯收而已。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

好耐之前試過,真係冇私家肯收發緊燒的BB, 只有政府醫院,所以一定要去急症室

伯爵府

jellyfish1989 發表於 23-7-1 13:23
相信不是冇床位,係冇私家醫院肯收而已。

我起初都唔信, 但有做護士的朋友說自從開咗關後, 私家醫院床位真係非常full, 因為好多國內人落嚟求醫及做手術!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Fifioncheung 發表於 23-6-30 14:27
如題,BB已看醫生, 初步相信是感冒,高燒39.4度. 有點擔心, 想bb住院觀察,但全香港私家醫院也沒有床位.相信政 ...

當年我女细時同你同一情況
真係好徬徨!最後去咗公立急症室!要住院!

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

歌莉亞 發表於 23-7-1 14:21
我起初都唔信, 但有做護士的朋友說自從開咗關後, 私家醫院床位真係非常full, 因為好多國內人落嚟求醫及做 ...

正是這個原因,所以我哋香港人買咗保險都冇用,冇床位!

侯爵府

opclk99 發表於 23-6-30 19:15
同意,
香港所有私家一見有猪頭骨,
永遠九秒九refer 政府急症室,

係!勁PK!

opclk99    發表於 23-7-1 19:46

伯爵府

回覆樓主:

如果真的情況需要就去返政府急症
冇床位都會收
唔知邊度行張床比你
預左辛苦但起碼有醫護睇住

男爵府

想入私家醫院,最好睇番佢哋個駐院兒科醫生,其實BB發高燒好平常,唔好講到好似危症咁私家醫院會唔收,除非有嚴重併發症,例如神志不清或昏迷嘅情況,否則私家醫院一樣會收,不過私家醫院嘅床真係有限額,收滿症就真係冇位,我試過幾次都要返屋企等有人出院就可以入院,唔同政府可以不斷加床,我小朋友一出世就有買保險,發燒到抽筋私家醫院都照收

男爵府

amm 發表於 23-6-30 15:24
2星期前我女都係係持續發燒,睇左2次西醫都吾掂,後來諗住去私院睇再入院,佢哋只係好求其比左啲同轉介信 ...

買兒科醫療保險無乜作用,私家醫院揀客收,萬一發燒、 複雜case私院幫你叫救護車去急症室。

男爵府

大力大力 發表於 23-6-30 19:13
X 2

有相熟家庭醫生睇開、在那家私家醫院掛單、醫生又接case 、就會有位~

有次個仔發燒入院,睇完私家門診佢話安排某一個駐院醫生俾我,我跟住同姑娘講,我要某醫生(有喺佢醫院掛單),佢即刻黑面同我講,亞某醫生未必會黎喎!我試下幫你call佢啦!

大宅

私家醫院門診部,一知我發燒就唔肯睇,姑娘叫我去廣華急症室,私家醫生一眼都望唔到就走了。政府急症室列我為次緊急情況,唔使15分鐘已經見到醫生,即刻照肺x光,了解我病情不嚴重,開藥及叫我明日交樽仔檢測,沒有安排入院。急症首選公立醫院,本身有高端醫保,但係唔代表有少少事就一定要入單人房,係家中休息反而更快好翻。未試過私家急症室,有冇人分享?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊