自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 野原美冴 的帖子

我老公又係、我仔1 2歲2個成日鬥嘴、又大大聲⋯⋯又話要熄全屋Wi-Fi⋯⋯

水晶宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:39
好辛苦,兩個一日爭到黑。
玩玩下,冇啦啦話對方掂到佢,之後又吵。
個大既就反應慢表達差但又唔肯認輸。

呢啲係煩嘅,但小朋友實係咁㗎啦,死得幾多次呀

大宅

回覆樓主:

其實我同樓主情況差唔多,每日輪迴
佢地一時攬頭攬頸,一時吵架,坐埋一齊又話佢掂到大家,我已經好心累啦 我絕對無偏心是但一方,兩個都係一視同仁

水晶宮

ccy1234 發表於 23-7-6 07:13
放鬆d由佢哋兩打,打到佢哋唔再打,減少啲關注,佢哋就唔會日打夜打
...

同意。

男爵府

回覆樓主:

細個嗰陣,我同我家姐都係一日到黑鬧交,打交,長大後我哋關係非常好,互相幫助,姐妹情深。依家細個打交爭野好正常

水晶宮

兩個細路哥咁既年紀,呢d真係係好正常的。l

大宅

BK Milk勳章

ivycwl 發表於 23-7-5 20:09
6歲9歲

兩個一齊玩,多數5分鐘後就聽到吵架,我多數唔理,但吵吵下一定有人喊有人大發脾氣。

我兩個同你果兩個一樣年紀,又係小小嘢就嘈 教極都係咁

水晶宮

ivycwl 發表於 23-7-5 19:56
比我再揀,一定淨係生一個。

冇錯,或者跟本唔生

水晶宮

我二個都係咁,主要係個大嘅麻煩,又易吵架又易動手打妹,所以成日吵,到依家 20,13 依然成日吵架,好煩

伯爵府

好煩,家嘈屋閉,有時後悔生多個

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-7-5 20:46
正當交流,講到口水都干啦,有用先得架。
有試過一鬧交,沒收爭緊既野?鬧交嗰日無機打/無玩具玩/無電視睇?成晚只可以睇書做練習,家長要嚴格執行
唔洗鬧唔洗打,只係預先講明規則,一嘈就睇書做練習,街都唔出

大宅

我個兩個女都係,一個9歲,一個5歲,日日嘈交,爭野玩,我日日都想死 就來放暑假,日對夜對仲慘!後悔生兩個!我見朋友得一個湊得冇咁辛苦

子爵府

回覆樓主:

諗返自己細個同兄弟姊妹都係咁,一時糖黐豆,一時水溝油
我相信細個打交打大,大個感情會好d, 因為有小風波,即係有相處時間,彼此了解也會多些。
我底線係唔好做危險事,希望佢地慢慢學識與人相處,學會處理conflict

當然,兩人嘅性格也會有影響佢哋點相處,同長大後嘅關係。
這也正是成長中也面對唔同嘅人,有唔同嘅conflict ,是成長的一部分

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我兩個9同12,
好少郁手但都會嘈,
但諗返前幾年停課,
好彩兩個可以一齊玩,
有個伴時間先過得快又唔會煩住呀媽,
其實都好好

別墅

我屋企果兩個又係咁, 一時好fd,一時又打架...話極都唔聽~~~最fd就係一齊夾埋整估我, 有時我都唔知好嬲定好笑~~~

有兄弟姊妹一齊成長都係件幸福的事~~~

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我兩個仔已經中學,間中都係咁,有時仲會郁手郁腳

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我自己兒時都係中意同阿哥常吵鬧
到為人母, 我好堅持一孩政策
非常enjoy

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

深同感受,我兩個仔都好似貼錯門神
細嗰個就成日蝦哥哥, 哥哥就溫純啲天真D,個人就冇乜機心,細佬要有粉少唔順到佢就喺到癲喺度嘈,我反工而家都累,放工有時佢地又係到嘈交
真心覺得自己都唔知為乜嘢,煩

公爵府

2024年龍年勳章

兩個幾大?

我兩個今年17&13~
都係可以哩頭hehehaha,
轉頭就鬧交, 我由得佢哋~
因為轉個頭又冇事~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都有兩個,差18個月,基本就由細打到大又玩到大,細個人一言不合就出手,哥哥抓花妹妹塊面,妹妹扯哥哥頭髮,但轉個頭又攬頭攬頸睇電視,拖住手出街,慢慢兩個一齊大咗,哥哥教妹妹做功課,妹妹幫哥哥畫公仔做手工。疫情網課果年幾,佢地好彩可以做伴,出街又會兩個一齊去(一個我唔放心),有心事會互相講,都仲有時會嘈交,但大部份時間都係融洽。

對仔女細個時,我同老公係行問責制同連坐,是但一個百厭或有唔好嘅行為,如果另一個唔制止或同我地講的話,兩個一齊罰,最初佢地覺得唔公平,後來講大話去掩飾,結果罪加一等。為人父母,係由不斷學習,不斷包容,不斷擦新底線,又不斷見招拆招中渡過。我成日話佢地係最親愛嘅戰友,又係最致命嘅敵人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊