自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

ocarebear 發表於 23-8-1 18:04
喺bk呢度成日踩大陸嘅jm, 都一樣上去消費

哦,咁又點?撐政府嗰啲咪更加衰唔喺香港返大陸添。

包括埋你㖭!

複式洋房

整體經濟真係好差, LKF TST 都周圍都係吉舖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

961123 發表於 23-8-1 10:48
近來多左好多吉舖

紅磡都會先恐怖, 成個商場好似荒廢左冇人咁
明明佢係西鐵站對面, 都算靚商場

子爵府

2024年龍年勳章

BKFinder 發表於 23-8-1 12:22
航空業已比方向整衰

方向報亦日日話樓市冧

方向最鍾意唱衰香港

Be Happy

子爵府

yuyueng 發表於 23-8-1 15:47
仲有坐得逼,我朝早7點9已經到公司附近,打算去茶餐廳食早餐,入面大把位,但系個阿姐要我同另外一個客坐 ...
我和老公係敏X冰室食早餐,星期日8点幾冇乜人大把位都要我地坐埋一邊卡位,張枱又细,一邊根本放唔晒兩份早餐,食完都未有人來坐另一邊

子爵府

ocarebear 發表於 23-8-1 18:04
喺bk呢度成日踩大陸嘅jm, 都一樣上去消費

事實係好野就有人幫襯架啦。唔好點吸引人來?好似有d人咁靠道德綁架? 睬嚟嘥氣。

子爵府

selinako^^ 發表於 23-8-1 18:06
我都覺得係, 連鎖食肆 真係呢個時候既恩物
晚飯貴有貴食, 平既5x已經有交易, 下午茶/早餐 最平 2x蚊

連鎖ok ar,我哋都有幫襯連鎖。連鎖啲服務好過咩小店。 起碼多數正常。大家樂/pizza hut都ok。

selinako^^    發表於 23-8-1 18:32

男爵府

yuyueng 發表於 23-8-1 15:47
仲有坐得逼,我朝早7點9已經到公司附近,打算去茶餐廳食早餐,入面大把位,但系個阿姐要我同另外一個客坐 ...
甘真係唔好卑生意距, 我都試過尼的餐廳根本趕客. 宜家我都只去相熟的餐廳食

子爵府

主因大陸經濟唔掂, 美國打壓得太勁, 所以佢地上面都自身難保, 仲邊有閒錢落香港消費.
香港租金又太貴, 又最低工資, 營商環境唔好, 要等自然調整, 相信都要一段長時間,黎緊好多鋪會結業.
+

restahaus    發表於 23-8-2 01:21

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-8-1 17:45
內地大把豪食豪玩豪住,竟然以為只得窮人遊

豪食都抵過香港啦。香港已經唔係第一次聽人講幾千蚊食omakase唔知食咗乜。我哋本地食高級西餐都奶過唔少野。真係咪攪。我覺得ok ar,內地對日本食材監管嚴格,食都食得安心些。同埋啲師傅水準好高,有d中價嘅都好高質。日本蟹宴深圳廣州都有得食,唔使搭飛機去食咁貴啦。燒肉質素都高呀,仲有人燒埋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 23-8-1 14:06
agree, 開關仲大鑊過疫情, 個個返晒大6洗以為好過引. 除非唔係香港住/ 發展, 否則都係呢代/下一代受返晒.
...

有一半根係大陸, 所以佢地會返去消費都唔其
我d學生 10個有8個係來自大陸, 出奇地佢地真係星期六日就返上去

我問佢地唔辛苦咩 撲黎撲去? 佢地話唔覺..可能已經習慣左 同埋返去有親切感掛?

或者就好似 新界出香港既車程

翡翠宮

Kittymummy 發表於 23-8-1 14:11
仲諗住起大量公屋, 填海, 痴媽根......
唔方唔走資...另類走資, 佢地慳慳埋埋 d綜援拎晒上大陸消費

子爵府

gallygally 發表於 23-8-1 18:27
主因大陸經濟唔掂, 美國打壓得太勁, 所以佢地上面都自身難保, 仲邊有閒錢落香港消費.
香港租金又太貴, 又 ...

有閒錢都未必會來。識啲消費能力高嘅內地人(年薪幾百萬),佢哋優先考慮去上海澳門玩,都唔嚟香港。主要係佢哋覺得香港不吸引,無咩玩。另外有些中等消費能力的,言語間都提及知道香港人對內地人不太友善,令佢地不考慮。但佢哋成日去其他內地城市玩,唔係無錢玩。上個月先去上海嚟,多人到爆。

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-8-1 18:02
股市跌 呢2日先叫好D, 但都跑輸全球, 波叔都係睇唔到
(連青姐都話加印花稅累事)

佢除咗識諮詢,抄人哋D橋,有幾多嘢係自己諗出嚟。佢只係一個普通簽Account 嘅會計師。

selinako^^    發表於 23-8-1 18:36

男爵府

紫翹 發表於 23-8-1 13:14
回覆 sogreen 的帖子

其實個個都有自由去分配自己既錢. 香港係好多飲食業好差喎. 又要加一服務費又無服 ...
大家樂賺幾億,但狂加價食材又轉更垃圾

我以前成日食大家樂 ,只從轉左雞翼後再無去過

大宅

selinako^^ 發表於 23-8-1 18:09
紅磡都會先恐怖, 成個商場好似荒廢左冇人咁
明明佢係西鐵站對面, 都算靚商場
...

呢個場不嬲無人行

selinako^^    發表於 23-8-1 18:41

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-8-1 14:31
有d人可以日日返深圳買送,甚至住深圳過關在港搵錢
咁香港攪成點,對佢哋嚟講真係關人蛋治
餐飲太辛苦啦,好多間迫人6天工作

計返人工,只係比其他行業多1-3000人工,但工作量做到狗咁

低少少人工去坐寫字樓,得閒偷懶唔好咩

子爵府

Become 發表於 23-8-1 18:34
大家樂賺幾億,但狂加價食材又轉更垃圾

我以前成日食大家樂 ,只從轉左雞翼後再無去過

佢炸豬排ok ar

男爵府

MKma 發表於 23-8-1 16:47
股票跌,
樓價跌,
再加上通關後港人北上及外遊,

班官肯打擊業主,有錢佬咪有得搞囉
源頭係有錢人身先,樓下領展同一舖頭平均3年倒閉一次

每次問題源頭係租金度,死場無人行都要加租一加就加4,5萬租....屋村生意點搵呀

唔通一次加價5蚊咩

翡翠宮

KOKOMAN 發表於 23-8-1 18:19
我和老公係敏X冰室食早餐,星期日8点幾冇乜人大把位都要我地坐埋一邊卡位,張枱又细,一邊根本放唔晒兩份早 ...

漁樂都係, cart 位吉晒都唔比人坐
簡直趕客

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊