自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Vengerov 發表於 23-8-1 18:55
要睇返有冇講明無半房,要逼埋一間先?要睇返佢簽左乜。因為而家照開左半房單,但床都吾加張。因為我知道 ...

大x 疫情後係唔開半房,單人就要單房,如果你自願3人同房係不補 $ ,亦不會特別加床!

我D朋友都係補$ 自己一間房!

珍珠宮

減齡達人勳章

Vengerov 發表於 23-8-1 19:08
咁樓主又冇被減返相應價錢?第8點話3人住2人房會減費?

第8點係可能加亦可能減, 視乎酒店點收費。

我去開自由行網上book房, 收我兒童「加床費」, 都只係一個名目, 未試過真係加一張單人床比我!只係頂多加一套牙刷毛巾,有時無比添。「加床費」實際上就係多一個人使用房間的服務費(水、電、清潔)。

珍珠宮

減齡達人勳章

tahnee 發表於 23-8-1 18:04
肯定樓主報團時, 旅行社叫佢俾差價$700, 佢唔肯, 話三個迫埋一間房可以, 玩完後就呻旅行社食左佢半間房:zo ...

我都估係咁!

大宅

耶魯 發表於 23-8-1 17:03
錢又唔想比, 又要貴賓服務

象牙宮

TIGERPOOH2009 發表於 23-8-1 13:39
前兩日跟完佢個團,對佢哋安排都唔係太滿意,由開始上車在福田行過去又遠,車又殘, 上落車地點去啲景點又 ...

最滿意都係得酒店房, 其他兩餐圍餐正常質素,

自助餐有冇嘢食
回程嗰程要啲客人坐兩個鐘頭冇廁所位, 去到深圳灣行好遠先搵到廁所
我九個人出發呀原來係得四間房呀嗰半個人係冇房嘅

大航假期 自助餐不是酒店?
大航假期/ 新華旅遊/ 永安旅遊/ 關鍵旅遊
九個人可以包团。 行程和領隊 商儀。

九人座包車附司機 自由行【台灣各地】包車旅遊、機場接送、環島包車旅遊

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

呢間唔係做平價團咩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TIGERPOOH2009 發表於 23-8-1 17:31
我就係咁嘅意思囉,咁佢都要加張床畀我哋㗎,即係冇啦

問咗個現職旅行社職員(唔係大陸短線團,係貴嘅長線團)
客人唔俾single sub的話,報團時會講明,就算三大人報團,俾足全費,都只會俾一間房兩張床
旅行社會同酒店remark加床,但到時加唔加到就唔係旅行社可以控制(酒店唔係種種房型都可以加床,活動床亦係用完就無)

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

TIGERPOOH2009 發表於 23-8-1 14:45
咁跟得團就為咗啲老人家㗎嘛, 辛苦到死啦佢哋

我見過有團在旺角出發,你揾下。

瑪瑙宮

大廚勳章

evip 發表於 23-8-2 00:46
我見過有團在旺角出發,你揾下。

所以我前面都有答佢揀啲香港出發嘅團上大陸。。。不過一定係貴啲。。。同埋選擇冇咁多。。。不過起碼點到點唔使行得咁辛苦呢啲先至真正為老人家。。。

又或者係好似屋企人咁想帶個長者返鄉下同埋順道去下啲景點。。的確香港包車上去,實在太貴。。。負擔唔起。。。所以喺福田口岸先call車。。。起碼個老人家舒服啲。。中途又可以同司機講要有啲中途站去廁所食吓野。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

TIGERPOOH2009 發表於 23-8-1 13:39
前兩日跟完佢個團,對佢哋安排都唔係太滿意,由開始上車在福田行過去又遠,車又殘, 上落車地點去啲景點又 ...

係咪團費好平

大宅

seaheart88 發表於 23-8-1 16:42
如果為老人家不要選內地集合個d。。。行好遠又要自己找車集合。。。

人又多

子爵府

TIGERPOOH2009 發表於 23-8-1 16:42
我唔明點解有啲人覺得係好合理囉, 問過啦加多一間房價錢要畀多七百蚊, 一個團費嘅差唔多價錢
...

報個時無職員同你地講過單頭係點安排房間??

男爵府

days.bb 發表於 23-8-2 06:14
報個時無職員同你地講過單頭係點安排房間??

報團個時應該已講明,唔係佢點知要加錢比700。跟過短線團都知集合時上車行段路啦,而且國內點對點地方,閒閒地車程都個幾鐘,即係代表無廁所去。樓主話未疫情前跟過其他團,呢d硬件無變過架。

子爵府

CorrineNg 發表於 23-8-2 08:05
報團個時應該已講明,唔係佢點知要加錢比700。跟過短線團都知集合時上車行段路啦,而且國內點對點地方,閒 ...

700除返9個人夾都唔洗$80個
係咪佢地9個人自己傾唔掂數邊個無床
所以發晦氣?!其實去旅行跟團最好雙數去
小朋友就話無床都可以同父母同床
如果為慳錢唔補單人房附加費 三個成人咁迫法真係會辛苦 不過都好在佢地只訓一日 。

公爵府

2024年龍年勳章

CorrineNg 發表於 23-8-2 12:05
報團個時應該已講明,唔係佢點知要加錢比700。跟過短線團都知集合時上車行段路啦,而且國內點對點地方,閒 ...

試過6個鐘車程中間都係一個停車廁所位,內地大,行2/3個鐘不停車好平常。

唔加錢開多一間房就要有心理準備預其中兩人孖舖,加唔加到床唔係旅行社話到事,係酒店安排,而且,酒店服務唔係單計張床,可能行程中有人唔熟悉,玩得唔開心,所以返嚟就呻。

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

buklaylay 發表於 23-8-1 18:39
請問你跟邊間?
我見永X兩日1夜要喺羅湖/福田集合

美麗華

伯爵府

Giant 發表於 23-8-1 16:16
其實而家邊間做廣東短線團會好D呀? (以前跟開美食之旅,係就係貴少少,但食、住、車都比大航好),不過佢同 ...

而家間間都差唔多,只不過人嘅要求唔同,同一團都有人贊有人彈。

伯爵府

tahnee 發表於 23-8-1 18:04
肯定樓主報團時, 旅行社叫佢俾差價$700, 佢唔肯, 話三個迫埋一間房可以, 玩完後就呻旅行社食左佢半間房:zo ...

同意,我唔信職員無講過。我單人報團,職員都會提醒會同人夾房,或畀房差價自己一個人住。

伯爵府

loveclementine 發表於 23-8-2 09:59
試過6個鐘車程中間都係一個停車廁所位,內地大,行2/3個鐘不停車好平常。

唔加錢開多一間房就要有心理準 ...

全中。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

疫情前跟過團已經係單人數冇得同唔識既團友夾房, 一係3人迫一間房, 一係單左果個俾附加費要單人房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊