自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唔係細路 發表於 23-8-16 14:52
1)4年都冇喺香港住過(分分鐘一直唔係喺香港住),理由係醫病+疫情
2)女兒長居大陸(頭家喺大陸?)
3)香港個老公接近60歲,但唔加名喺間公屋戶籍上(因為資產超標定有另一公屋而瞞報?唔係一結婚就要加名查夫婦資產咩?)
4)聲稱個老公住喺間屋,但自己今年3月回港,先至收到信話房署要收屋(房署既然出得信,代表之前查訪過都冇人喺度啦)

而家房署揸正收返間屋,就識得搵東張申訴…成件事咁古怪,房署由拒絕又突然改口容許住中轉屋, 對排左N年公屋既人公平咩?

東張咩人都幫,真係對佢愈黎愈反感…

https://www.hk01.com/article/930449

若單位由丈夫獨自居住,便不是「長期丟空」,只可說是「濫用公屋」。

侯爵府

回覆樓主:

其實最好加埋內地/外地資產審查,一定唔少住户要交返間屋出嚟。

公爵府

虎到金來勳章

尋晚個case係自己無睇清楚封信講明間屋原來係兇宅, 之後話人地房處無講, 簽哂名拎埋key後發現所以話唔要, 我覺得佢都ON 9, 自己錯關人咩事, 唔可以俾過間佢囉, 個個都話唔知, 睇唔到就可以再幫佢地, 咁對排緊公屋嘅人公平咩?

babycam    發表於 23-8-17 12:17

大宅

letiteasy 發表於 23-8-17 10:18
離曬譜!呢啲大陸女人真係貪到一個點!最尾佢FaceTime 個女重懶善情咁話好想擁抱個阿媽 ...

其實系香港政府有問題 一直都系咁縱容佢地

男爵府

choyki 發表於 23-8-17 11:43
若單位由丈夫獨自居住,便不是「長期丟空」,只可說是「濫用公屋」。

係刑事罪行
—————————
未經房屋委員會同意,無論是否收取租金,租戶/佔用人將公屋單位分租給他人一般是違法的。這樣做可能導致房屋署終止租約及/或遭刑事檢控。佔用人亦可能因此在前租賃協議終止後兩年內失去申請公屋的資格。

不論他/她是否是家庭成員,准許另一名佔用人居住或佔用其單位,而該人的姓名並未包括在向房屋委員會提交的原有戶籍資料內,可使佔用人承擔涉及作出虛假的聲明的責任,而作出虛假的聲明屬刑事罪行。

https://www.clic.org.hk/zh/topics/landlord_tenant/thingsYouNeedToNote/Can_I_allow_occupiers_to_stay_at_subsidized_housing

子爵府

唔係細路 發表於 23-8-16 16:40
記得睇過一單東張報又係婆婆自稱去外國搵醫生阿仔醫病,另一個仔就長居內地…又係因為疫情被揭發冇人住而 ...

係呀!去澳洲揾佢個仔醫病

https://www.singtaousa.com/2022-12-20/%e6%9d%b1%e5%bc%b5%e8%a5%bf%e6%9c%9b%e4%b8%a8%e8%80%81%e4%ba%ba%e8%b5%b4%e6%be%b3%e9%86%ab%e7%97%85%e5%85%a7%e5%9c%b0%e5%85%92%e5%ad%90%e8%b6%95%e4%b8%8d%e5%8f%8a%e8%bf%94%e6%b8%af-%e9%8c%af%e9%81%8e/4362899

88嗰個可能唔適應外國醫院 所以想返香港,我美國親友一早講咗想返香港醫(因為佢英文唔叻),另一個住係日本的朋友(佢老公日本人)當初cancer都話會返香港醫...….點知都係日本走了,我想講嘅係其實好多移居外地的香港人臨終前都想返香港

男爵府

moto1357 發表於 23-8-17 12:07
係呀!去澳洲揾佢個仔醫病

https://www.singtaousa.com/2022-12-20/%e6%9d%b1%e5%bc%b5%e8%a5%bf%e6%9c%9 ...

估計好多移左民既都霸住間公屋,想臨老/返黎度假時有間屋住,唔報邊個知?

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-8-16 15:19
咁佢都幾着數。。。年紀大,又有優先機會。。其實話明一世人得一次政府優惠。。。竟然又可以排多一次隊真 ...

成個制度爛蓉蓉

珍珠宮

seaheart88 發表於 23-8-16 15:19
咁佢都幾着數。。。年紀大,又有優先機會。。其實話明一世人得一次政府優惠。。。竟然又可以排多一次隊真 ...

成個制度爛蓉蓉

伯爵府

回覆樓主:

幾時整頓房署呀

象牙宮

唔係細路 發表於 23-8-17 12:09
估計好多移左民既都霸住間公屋,想臨老/返黎度假時有間屋住,唔報邊個知?
...

其實每年都有人拍門對身份證,不指定日子時間!無人會放張信係門口,要返去辦事處報告返

珍珠宮

sugarbean 發表於 23-8-17 08:12
有時啲主持跟進訪問都係偏向報料方,完全唔中立,有時明明報料者自己有問題都會偏幫
...
此風不可長, 縱容只會姑息養奸

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

無話可說 發表於 23-8-17 12:19
其實每年都有人拍門對身份證,不指定日子時間!無人會放張信係門口,要返去辦事處報告返
...

可能佢好彩抽吾中

Love and Kindness are never wasted.

象牙宮

babycam 發表於 23-8-17 12:21
可能佢好彩抽吾中

每年都會查,唔係一座樓抽樣查喎!除非佢返黎咁岩撞正查牌啦!

象牙宮

可能佢好彩抽吾中

象牙宮

可能佢好彩抽吾中

珍珠宮

對東張開始感失望, 以為節目可以為民伸張正義,可惜越走越歪盡失人心,東張節目組要好好反省。

大宅

十一哥 發表於 23-8-17 11:48
尋晚個case係自己無睇清楚封信講明間屋原來係兇宅, 之後話人地房處無講, 簽哂名拎埋key後發現所以話唔要, ...

我都有睇!好離譜!好想東張快啲摺埋!唔好再被人濫用投訴!

禁止訪問

男爵府

自從早兩年,東張報道免費住人地間屋幾十年唔交租個單,我就已經覺得東張好有問題,為博收視,咩都報道,根本唔理會對與錯,幫左一d唔應該幫既人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊