自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

自己反而欣賞樓主另一半

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-9-7 08:13
我是 [延遲消費] 、年輕時超慳、儲錢好快、我出社會工作了三年、便買了個商場鋪收租.......

我選擇了個慳 ...

依家財務自由去邊釣魚都冇問題

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 23-9-7 08:24
自己反而欣賞樓主另一半

四兄搵唔到肯同你捱快餐既四嫂麼?

水晶宮

pomanlife 發表於 23-9-7 08:25
四兄搵唔到肯同你捱快餐既四嫂麼?

冇食快餐,现大家食两餸飯

彩鑽殿

brother4 發表於 23-9-7 08:27
冇食快餐,现大家食两餸飯

三餸價錢都唔係爭好似姐

水晶宮

回覆樓主:

两餸约3O一35元,快餐要55元起

男爵府

sasatt 發表於 23-9-7 07:29
每日6蚊方包,慳到錢,無健康,有錢都冇用

方包最平都要10到$11喎

大宅

Astra00 發表於 23-9-7 07:50
同意。其實而家國內(慢慢影響到香港),都有批中年人士狂慳儲一舊錢食息(被動收入)幫補下日常開支。

...

提高儲蓄 提早退休

你所講嘅係FIRE
(the Financial Independence, Retire Early movement 的缩写),这一运动兴起于美国,愿望是“财务独立,提早退休”。

之前这个运动的一个核心法则是:降低物欲、过极简的生活,来迅速攒够一年生活费的25倍。(但这不是组长的核心目的,我的愿景是通过理性消费,资产合理规划,达到家庭收入合理增长)

结合国内实际情况和通货膨胀率,组长更推荐“温和方式”,通过这个理念去给生活做减法,同时为家庭资产做配置,以求尽快摆脱“出卖时间换金钱的工作”,走上热爱生活的路途,做每天微笑的工作。

水晶宮

回覆樓主:

自已平遊日本,想一天用一千日元,估慳好多

珊瑚宮

回覆樓主:

呢d為慳而慳的生活, 千萬咪預我
講得唔好聽, 平日的生活,赤貧生活可能都過得好過佢

彩鑽殿

brother4 發表於 23-9-7 08:31
两餸约3O一35元,快餐要55元起

大快活豬扒飯$39 包野飲

彩鑽殿

brother4 發表於 23-9-7 08:34
自已平遊日本,想一天用一千日元,估慳好多

咁樣我寧願唔去

男爵府

首要嘅係,有份好工

男爵府

我欣賞的係那些可適當慳錢又懂投資仲懂享受生活嘅人,人生苦短慳埋而平日好似過到苦行僧生活,我並不羨慕及欣賞!

伯爵府

想生BB熱投

每日返工只用$40
公司有包飯咩?

日日雙送飯?

侯爵府

我中午食飽,同無手機已頂唔到。

珍珠宮

減齡達人勳章

Lovelybbs 發表於 23-9-7 07:47
你只係用公司既資源來慳到錢,另外餐餐捱方包來換幾日旅行洗費,唔係人人覺得值得
...

我覺得旅遊開心下、開下眼界係要的, 但要節衣縮食到苦行憎的地步為去多幾次旅行, 我就覺得唔值得了。

具體來說, 如果要11個月刻苦的生活換來1個月旅行, 咁我寧願要12個月留在香港行街shopping、飲飲食食、打卡、屋企嘆冷氣

yeung_ma    發表於 23-9-7 12:17

伯爵府

3,做唔到
4,唔得,早餐會食得有營養D,最起碼有隻蛋or有杯豆漿

不過最緊要自己開心合適自己就好

dougiewoodie    發表於 23-9-8 12:35

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係樣樣work喎,我公司離屋企遠,冇可能踩單車

自己冇電話,公司電話唔可以上社交網站,咁你點上BK?

水晶宮

pomanlife 發表於 23-9-7 08:47
咁樣我寧願唔去

試下無妨用一千日元掃街,見D小食也不錯

首頁
34567...23

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊