自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

食得、瞓得、痾得+冇病冇痛,有個老伴,不用愁衣食,於願足己!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想有間獨立屋,屋前有花園可種植物,可養貓狗陪伴,身體健康最重要

子爵府

ydoris 發表於 23-9-9 08:59
其實我想知,有自住樓及一筆退休金。是不是不能攞到生果金老人金津貼?因為無被動收入,有出無入,都怕吾夠 ...

資產要兩夫婦一齊計。70歲可以攞免審查嘅生果金,$1500左右

大宅

DorothyTsang 發表於 23-9-9 00:52
我和老公,有樓住,身體健康,有1千萬儲蓄,咁就可以俾我哋慢慢洗啦

1000萬, 當 夫婦两人洗到90歲, 60歲退休, 即洗30年

1000 / 30 / 12 = 每月 2.78萬

即 两夫婦 合共 每月 洗 2.78萬, 唔算多

note:
1) 冇計 通脹, 冇計 收息
2)醫療費 冇計

伯爵府

newlife2015 發表於 23-9-7 16:01
唔計錢,當然唔係豪洗每日用10萬8萬啦。貼地D,你地既理想退休生活係點?

最緊要無大病痛,行得走得就得,錢其實大概都知點,唔會突然有舊錢跌落黎,是但啦,人生好多野預計唔到,有d臨老先比人呃走千幾萬,佢地都諗羅住舊錢都夠嫁,直頭舒服啦點諗過會比人呃,做人唔需要同人比較,每人想過既生活都唔同

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mini122 發表於 23-9-9 09:51
資產要兩夫婦一齊計。70歲可以攞免審查嘅生果金,$1500左右
一人千五定每人千五?係就好啦。我上網查再查清楚先。慳慳地都仍可生活。謝謝。

子爵府

ydoris 發表於 23-9-9 10:15
一人千五定每人千五?係就好啦。我上網查再查清楚先。慳慳地都仍可生活。謝謝。
...

每人千五

ydoris    發表於 23-9-9 11:50

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

有個好工人用
自己淨係食玩訓
唔駛憂錢
幻想中….
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

環保接龍勳章

我都計劃緊.
退休做咩好?

雖然想日日瞓到自然醒.
但返開工, 都有D驚無野做會點.
想學下炒美股.
過下日晨.

大宅

回覆樓主:

希望身體健康、仲係每月有租收,能每個月去各大湾區小住,每2個月去中外遊一次,最理想係遊遍全中國,其余時间留港,随心做

大宅

metrochung 發表於 23-9-7 16:27
我都係咁諗 冬天行山 夏天gym room,下午煲劇

我都係咁,現半退休,等仔畢業後来公司帮手,就全退。到你真正退休時,可能會觉得悶

大宅

aee 發表於 23-9-9 11:30
希望身體健康、仲係每月有租收,能每個月去各大湾區小住,每2個月去中外遊一次,最理想係遊遍全中國,其余 ...

也希望佢到時仲同我租,好租客難求,上個月厅冷氣滴水,只話我知用毛巾接水,但冇要求我整
attach0/tmp/php4nuH1Z

水晶宮

健康生活mode, 每日1.5 小時運動,
唔駛餐餐大魚大肉,家常便飯蒸條淡水魚食下,間唔中去下狗場貓場照顧下佢地,去下圖書管睇下書。一年去下旅行3-5次,每次2星期至1個月。

我理想退休生就係咁簡單

大宅

aee 發表於 23-9-9 12:04
也希望佢到時仲同我租,好租客難求,上個月厅冷氣滴水,只話我知用毛巾接水,但冇要求我整

...

佢話冷氣冇問题,唔使整,開廳的另一部喔。有冇人知,唔整有危险?
我屋企有時冇對住部機開,一按制2部冷氣都開左

大宅

豬仔嘜 發表於 23-9-9 12:08
健康生活mode, 每日1.5 小時運動,
唔駛餐餐大魚大肉,家常便飯蒸條淡水魚食下,間唔中去下狗場貓場照顧下 ...

你好!請問你係做義工?我都有興趣去貓场,現間中有去做派饭義工,但好多時都够人,唔够工開

水晶宮

aee 發表於 23-9-9 12:25
你好!請問你係做義工?我都有興趣去貓场,現間中有去做派饭義工,但好多時都够人,唔够工開
...

如果我退休,必定是做義工的,都唔差在嗰少少錢啦,留返比阿貓阿狗好過。

我而家瞓覺都冇時間,屋企又有兩隻等緊我,所以冇時間做義工

侯爵府

回覆樓主:

健康,健康,健康, 想做乜都可以

大宅

豬仔嘜 發表於 23-9-9 12:27
如果我退休,必定是做義工的,都唔差在嗰少少錢啦,留返比阿貓阿狗好過。

我而家瞓覺都冇時間,屋企又有 ...

支持你,你好有爱心

大宅

newlife2015 發表於 23-9-7 16:01
唔計錢,當然唔係豪洗每日用10萬8萬啦。貼地D,你地既理想退休生活係點?

每月可以吃喝玩樂,有健康有錢有時間、沒有負擔

大宅

回覆樓主:

我自己覺得每月有2萬被動收入,自住樓。每年去生活費較平既地方住2-3個月就好。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊