自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

半生緣 發表於 23-9-8 20:31
深圳,香港同日本都有雨災!係咪咁多個政府都係廢!我諗你唔明白有時天災未必可以預計,預計到都未必應付到 ...

就係多地都有洪災,河北,北京,日本早前才強降雨,災情還瀝瀝在目,廢政府都吾識未雨綢繆,甚至連最基本打完風清理雨渠都hea做,膠官一個月幾十萬月薪就係用作帶領香港和籌謀未來路向而不是出事才去開記招補鑊,每次都要等出事才去檢討有誰不會做?無遠見,無智慧的政府只會引領港人原地踏步!

子爵府

天災無人想,世上無完人,無論政府點樣做總會有人批評,至少今屆政府肯落實做事,對比上屆已好好多。而且批評的人自己是否有能力做得更好

侯爵府

echoo 發表於 23-9-9 02:24
就係多地都有洪災,河北,北京,日本早前才強降雨,災情還瀝瀝在目,廢政府都吾識未雨綢繆,甚至連最基本 ...

全地球的政府, 好似都冇邊度攪得掂呢啲百年一適大雷雨, 全部都係你口中的廢政府?

做人做到你咁, 一味只係識埋怨, 都好辛苦!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Onlok 發表於 23-9-8 16:19
對上果次打風,我度開咗避護站,區內fb洗版話正苦做show
無論點做,佢哋都一樣會插。
...

咁係唔係真係幫到市民?

男爵府

經濟咁差,又唔見佢哋開會檢討見傳媒?

珍珠宮

amypekkle 發表於 23-9-8 21:26
呢位會員,唔清楚你係男定女,但你呢句真係非常性別歧視!

你可以評論上一位特首做得唔好,可以讚現任特 ...
吾好勞氣,我只糸講事實,你見,白手興家嘅女人,少之有少,吾糸歧視女人,而糸男人同女人嘅唸法吾同姐。
其實女人都有好多優點,只不過,要放响適當嘅地方,先可以發光發亮。

侯爵府

2024年龍年勳章

Prosperous 發表於 23-9-9 04:08
全地球的政府, 好似都冇邊度攪得掂呢啲百年一適大雷雨, 全部都係你口中的廢政府?

做人做到你咁, 一味只係 ...

呢啲係失敗者嘅典型!

珊瑚宮

Dylanli2017 發表於 23-9-9 07:58
經濟咁差,又唔見佢哋開會檢討見傳媒?

現在只係香港差, 全球經濟好好?
係咪全球各國官員,都要日日出來開會檢討呀

侯爵府

回覆樓主:

百年難得一遇嘅洪水都可以遇見!
「故天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚。」
希望前朝遺下的問題,盡量任期內處理好!這樣才真是「不負眾望」
市民最關心的,應該還是濫用公屋資源同濫用綜援問題!請不要再選擇性解決!
畢竟香港市民也看了五届劇目,結局都不盡如人意 !

子爵府

今席特首比之前進步,希望香港越來越好

珍珠宮

回覆樓主:

經驗話比政府知,任何事情都要快些出來解答,以免有黑心人加鹽加醋,明明是好事都演變衰。

侯爵府

回覆樓主:

最值得要讚應該係,一批「默默耕耘的香港市民」不辭勞苦,謹守崗位,齊心協力,香港才得以繼續正常運作!

男爵府

就係多地都有洪災,河北,北京,日本早前才強降雨,災情還瀝瀝在目,廢政府都吾識未雨綢繆,甚至連最基本 ...

我完全明白你所表達嘅意思,不過呢度好多人唔明,bk jm嘅質素真係越來越低等
一場公關show 竟然咁多人讚,其實呢啲係佢哋嘅職責,而職責嘅範圍係包括未雨綢繆,有機制有系統去通報

水晶宮

邱悠月 發表於 23-9-8 20:19
香港越嚟越好,最愛鄧局長

水晶宮

SandyKL 發表於 23-9-8 22:12
見有黃人FB都彈,話連續落左咁多個鐘暴雨,雨勢開始緩和先講,屣氣咁話喎。

官員落最大雨時出嚟開記者會, ...

水晶宮

mln 發表於 23-9-9 10:42
經驗話比政府知,任何事情都要快些出來解答,以免有黑心人加鹽加醋,明明是好事都演變衰。
...

以前林鄭政府唔識做唔會做呢d,今屆政府識做,所以好多人讚呢點,bk jm唔係只著重公關方面,但公關方面係絕不能少嘅部分!尤其香港太多黃色物種,因會被黑心人大造文章去唱衰政府和內地,繼而帶風向,李特首都話會睇下可以點樣做得更好,唔係只做show,是一種負責任擔當行為

水晶宮

事問在下你一生人無做過錯事或遺憾事?你有預知能力?人類勁過大自然?你預測一下香港下次會發生咩天災,提早係到開post,集思廣益,如何阻擋天災,尤其幾百年一遇嗰d呢,我估你人生應該過得好完美無任何遺憾事,唔會係嚴人寬己呱?聖人都有錯,你一定無錯

侯爵府

bb060908 發表於 23-9-9 11:10
我完全明白你所表達嘅意思,不過呢度好多人唔明,bk jm嘅質素真係越來越低等
一場公關show 竟然 ...

昨天刷到此視頻,覺得很應用到現今社會現狀!
https://www.facebook.com/myudn/videos/1039369246540481/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

attach1_sign/tmp/phpDkQC8p
attach2_sign/tmp/php8rm8FP

男爵府

shobi 發表於 23-9-9 11:43
昨天擦到此視頻,覺得很很應用到現今社會!
https://www.facebook.com/myudn/videos/1039369246540 ...

get 到就get 到,get 唔到永遠都唔會get 到,因為有啲人只喜歡盲撐

侯爵府

bb060908 發表於 23-9-9 11:49
get 到就get 到,get 唔到永遠都唔會get 到,因為有啲人只喜歡盲撐
...

香港特別行政區第六屆政府,應該再搵劉華拍廣告,帶出一啲正面訊息,提醒市民要履行公民責任,否則大眾條Bottom line只會越嚟越低!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊